Zerzevan'a UNESCO yolu!

Turizm Platformu Diyarbakır'ın Çınar ilçesinde kurulu Zerzeven Kalesinin UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesine alınması için hazırlıklara başladı.

Haberler 10.01.2020 - 10:11 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Turizm Platformu, Diyarbakrn çnar ilçesinde bulunan Roma dönemine ait Zerzeven Kalesinin 2021 ylnn UNESCO Dünya Kültür Miras Listesine alnmas için hazrlklara balad.

Tarih ve Kültür kenti Diyarbakrn tantmn yapmak, turizm potansiyelini ekonomik kazanma dönütürmek amacyla kurulan Diyarbakr Turizm Platformu, 2020 yl ilk toplantsnda, gündemine Zerzevan Kalesinin 2021 ylnn UNESCO Dünya Kültür Miras Listesine alnmasn ald. Kamu ve özel sektör temsilcilerinin de içerisinde yer ald ve 2019 ylndan beri çalmalarn sürdüren Turizm Platformu, 2021 ylnn Kültür ve Turizm Bakanl tarafndan Zerzevan Yl ilan edilmesi için çalmalarn balatlmas karar ald. Platform, Zerzevan Kalesinin UNESCO Dünya Kültür Miras Listesine alnmas için de gerekli ön bavurularn yaplmas, sonra da kalc bavuru yaplmas için hazrlk yaplmas konusunda görü birliine vard.

Ayrca dünyada ortaya çkarlm son Mithras Tapnann da bulunduu Zerzevan Kalesine ziyaretçilerin daha kolay ulamalar için gerekli olan fiziki altyap çalmalarnn ksa sürede bitirilmesi için de ilgili kurumlarn daha hassas davranmalar konusunda fikir birliine varld.

424 BN K ZYARET ETT

Roma mparatorluu döneminde snr garnizonu olarak kullanlan Zerzevan Kalesinde yaplan kazlarda Mithras tapnann bulunmasyla ilgi oda haline geldi. Mithras tapna ve yeraltndaki yaplarnn gündeme gelmesiyle ziyaretçi aknna urayan Zerzevan Kalesini 2019 ylnda 355 bin 178 yerli, 69 bin 27 yabanc olmak üzere toplam 424 bin 205 kii ziyaret etti. 2020 ylnda beklenen ziyaretçi saysnn tur programlar ve tantm çalmalar ile bir milyonu geçmesi bekleniyor. Zerzevan Kalesi dünyann en iyi korunmu Roma mparatorluunun dou snr garnizonu olarak da biliniyor.

Ana Sayfaya Git