Zırhlı araçların yol açtığı ölümlü kazalar

CHP heyeti tarafından, Şırnak'ın Silopi ve Cizre ilçelerinde yaşanan zırhlı araçların neden olduğu kazalara ilişkin rapor hazırlandı.

Haberler 22.05.2017 - 08:59 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

CHP Basn Biriminden yaplan yazl açklamada, zrhl araç kazalar nedeniyle yaanan çocuk ölümlerini aratrmak üzere Genel Bakan Yardmcs Veli Ababa bakanlnda, stanbul Milletvekilleri Onursal Adgüzel ve Selina Doan, Diyarbakr l Bakan Mehmet Sayn ile rnak l Bakan Mehmet Uurdan oluan bir heyetin görevlendirildii belirtildi.

Raporda, heyet üyelerinin 18 Maysta rnakn Silopi ve Cizre ilçelerine yapt ziyarette yaamn yitiren çocuklarn aileleri ve yetkililerle görütüü bildirilerek u ifadelere yer verildi:

2016 yl ve 2017 ylnn ilk 5 ayn kapsayan dönemde; zrhl araçlarn neden olduu ölümlere ve yaralanmalara ilikin medyaya yansyan haberlere baktmzda, resmi olmayan verilere göre en az 7 çocuk, toplamda ise 13 sivil vatandamz hayatn kaybetmitir. Öte yandan can kayplar ve yaralanmalar sivil vatandalarmz ile de snrl kalmamaktadr. Son yllarda zrhl araçlar nedeniyle yaanan kazalarda polis ve askerlerimizin de ehit ya da gazi olduu da bilinmektedir.

Son olarak, 4 Maysta rnakn Silopi ilçesinde zrhl bir aracn bir evin duvarn ykarak evde uyuyan 6 yandaki Furkan ve 7 yandaki Muhammed Yldrm kardelerin ölümüne sebebiyet vermesi, son yllarda sivil yerleim yerlerinde artan zrhl araç kazalarn bir kez daha gündeme tam bata çocuklar ve yal vatandalar olmak üzere sivillerin ölüm ve yaralanmalar ile sonuçlanan kolluk kuvvetlerinin neden olduu kazalara ilikin kamuoyunda gerekli denetimin yaplmad ve cezai ilemlerin uygulanmadna ilikin endieleri de beraberinde getirmitir.

Raporda, heyet üyelerinin Yldrm kardelerin Silopinin Karyaka Mahallesindeki evini ziyaret ederek, ailesine taziyede bulunduu ve olayn yaand yerde inceleme yapt belirtilerek, çocuklarn babas Mesut Yldrmn olayla ilgili u ifadelerine yer verildi:

Komular yardmc oldu. Ambulans gelene kadar çkardk çocuklar. Hastaneye biz götürdük, polisler kendi araçlarn korumaya aldlar, savc o gece gelmedi. Arac da savcdan habersiz çekmiler. Görgü tanklar, savcnn aracn kendinden habersiz çekildiini görünce çok sinirlendiini söylüyor.

- 22 yllk bir araç dünyann her yerine eski bir araç olarak tanmlanr

Heyet üyelerinin olaya karan polis memuru ile rnak Merkez T Tipi Ceza nfaz Kurumunda görütüünün de paylald raporun sonuç bölümünde u tespitlerde bulunuldu:

Her ne kadar zrhl araçlarn ehir içi arac olduu ifade edilse de bölgedeki yerleim yerlerindeki altyap eksiklikleri ve yaplamalarn çarpkl dikkate alndnda, sokaklarn darl, pek çok yerde kaldrm dahi olmay ve yaya trafiinin düzensizlii, araçlar ehir içi için ve özellikle de sivil vatandalarmz için son derece tehlikeli bir hale getirmektedir. Bölgede yaayan vatandalarn, zrhl araçlarla hz yapldna dair ikayetlerde bulunduu da dikkate alndnda konunun hassasiyeti artmaktadr. Öte yandan, bölgedeki çocuk nüfusunun younluu, zrhl araçlar nedeniyle yaanan kazalarda da bata çocuk ve yallarn hayatlarn kaybettii düünüldüünde, özellikle belirli dezavantajl gruplar bakmndan (yallar, çocuklar ve engelliler gibi) özel önlem alnmas gerektiini ortaya koymaktadr.

Polis memurlarnn söz konusu araçlar kullanmak için yeterli ve gerekli eitimden geçtiklerine dair bilgi ve bulguya rastlanmamtr. Bahsi geçen araçlarn kullanmnn, araçlarn tonlarca arl ve bölgenin son derece zor corafi ve siyasi artlar düünüldüünde bu araçlarla görev yapabilmek için hem teknik hem de psikolojik olarak ciddi formasyon gerektirdii ortadadr. Zrhl araçlarn ne kadar zamanda bir yenilendii ve bakmlarnn yeterli periyotlarda yaplp yaplmad da yine detayl bir ekilde ve ciddiyetle aratrlmaldr. Örnein son olayda aracn 1995 model, 22 yllk bir araç olduu ifade edilmitir. 22 yllk bir araç dünyann her yerinde eski bir araç olarak tanmlanr. Olaylarn çounda güvenlik görevlilerinin olayn meydana gelmesinde kusurlarnn olup olmadndan bamsz olarak, yarallara gerekli yardm salamadklar, salk hizmetine ve adli mercilere eriim anlamnda ihmalkar davrandklar ifade edilmitir. Bu husus kamu vicdann da ciddi biçimde zedelemektedir.

Ana Sayfaya Git