Zooloji müzesi!

Dicle Üniversitesi (DÜ) Zooloji Müzesi, bünyesinde bulundurduğu yaklaşık 2 bin farklı türle ziyaretçilerini ağırlıyor.

Haberler 24.10.2019 - 09:44 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

DÜ Fen Fakültesi Zooloji Anabilim Dal Bakan Prof. Dr. Ali Satar, Zooloji Müzesinde 2 bine yakn canl türü bulunduunu ve bunlarn yüzde 90nn Güneydou Anadolu bölgesine ait türler olduunu söyledi.

Türleri tanmadklar için insanlar hayvanlara zarar veriyor

Bunun içerisinde endemik türler, olduunu belirten Prof. Dr. Satar, Dünyada sadece bizim ülkemizde olan türler var ve baz özellikli türler bunlar. Mesela gergedan böcei olsun, göç eden diken kelebei olsun, biz bunlar burada sergiliyoruz. Dev etçil çekirge var. Buraya gelen misafirlerimize tantmaya çalyoruz. Ayrca buraya ait birçok fosillerimiz var. Daha önce buralar deniz altndayd ve buradan çkan örnekleri biz burada sergilemeye çalyoruz. Ayrca ilkokul örencilerimize Güneydou Anadolu Bölgesindeki türler hakknda bilgiler vermeye çalyoruz. Bunlarn zarar görmemesi için neler yaplmas gerektiini anlatyoruz ve bunlar tantmaya çalyoruz. Müzemizde örnein bir leopar sazan var. Bu uan dünyada sadece Dicle nehrinde kald ve soyu tehlike altnda bir tür. Ayrca rafetuz dediimiz bir kaplumbaa türü var. Dünyada sadece Dicle ve Frat nehirlerinde yayor ve bununda soyu maalesef tehlike altnda. Ayrca baz kular var. Bunlarda bizim bölgemizde bulunuyor, bunlarn da soyu tehlike altnda olan türlere mevcut. Varan cinsine ait varanüs dediimiz dev kertenkele maalesef gören insanlar bilmedii için zararl türler olduunu düünüyor ve bunlar av tüfekleriyle vurmaya çalyorlar. Bunlar normalde koruma altna alnd valilikler tarafndan. Örnein uanda Siirtte sanrm koruma altnda. Doay kirletiyoruz ve bu kirletme sonucu doada plastikler atyoruz, bunlar birçok canlnn ölümüne sebep oluyor. Buna dikkat etmemiz lazm. çevreyi kirletmemek lazm. Türleri de tanmadklar için birçok insan maalesef bunlara zarar veriyor. Avclardan özellikle tehlike altnda olan türler için onlara dikkat edilmesini istiyoruz. Her önüne gelen canly lütfen öldürmesinler dedi.

Daha önce görmediim eyler var

Zooloji Müzesini ziyaret eden tp fakültesi birinci snf örencilerinden Hatice Yetitiren, buray yeni gördüünü, bölümleri ve dier arkadalar için müzenin faydal olacan söyledi. Yetitiren, Birçok hayvan türü var. Eminim zaman içinde daha da geliecektir buras. Daha çok hayvan türü belki gelecek. Daha çok tantmlar yaplacak. uan gelimeye ihtiyac olduunu düünüyorum. lk bak açsndan beendim. Daha önce görmediim eyler var diye konutu.

Tp fakültesi örencilerden Emre Yaar da, Zooloji Müzesini gezmeye geldiini, böceklerdan çok korktuunu kaydederek, Biraz aslnda ürktüm, biraz kötü oldum ama aslnda böcekler ve bu hayvanlar gördüüm zaman çok etkilendim güzel gözüküyor. lk defa gördüüm hayvanlar oldu. Mesela ylan balklar gördüm, ylan balklar çok ilginç geldi bana. Hep bu kabuklu canllar merak etmitim. Kabuklu canlarda farkl gözüküyordu. Müze hakknda güzel görülerim oldu. Güzel gezdik baya, farkl hayvanlarda gördük eklinde konutu.

Ana Sayfaya Git