Zorlu doğa koşulları develere şampiyonluk getiriyor

Van'da zorlu doğa koşullarında yetiştirilen develer, Türkiye'nin çeşitli illerinde düzenlenen güreşlerde şampiyonluklar kazanıyor.

Haberler 07.05.2017 - 12:30 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Kentte 10 yldr deve yetitiricilii yapan Turan Demir, zmirden satn ald 1 yandaki develeri kente getirip, yüksek kesimlerde antrenman yaptryor. Günün ilk klaryla araziye çkarlan develer doal besleniyor ve hava kararncaya kadar gezdiriliyor.

Demirin 7 yana kadar zorlu doa artlarnda eitimden geçirdii develer, Türkiyenin çeitli illerinde düzenlenen gürelerde adeta ampiyonluktan ampiyonlua kouyor.

- Vanda yetitirilen develer daha dayankl oluyor

Turan Demir, uygun günlerde sürekli antrenman yaptrd 10 devenin yllk bakm masrafnn 70-80 bin liray bulduunu söyledi.

Develerin her birini gürelerde ampiyon olabilecek seviyeye getirmek için hazrladn anlatan Demir, çetin doa koullarnda yetien develer, batdaki develere göre daha güçlü ve daha dayankl oluyor. Bunun yannda yaptrdmz antrenmanlar sayesinde ampiyonluklar kazanyorlar. Biz develerimizi turizm ve tantm amaçl da kullanmak istiyoruz ama yeter ki bize imkan salansn. Ege Bölgesinde yaplan deve güreleri kentimizde neden yaplmasn? dedi.

Turan Demir, yetitirdii Berdan, Efsane ve Sümer Büyükusta isimli develerin Türkiyenin çeitli illerinde düzenlenen gürelerde çok sayda ampiyonluk elde ettiini anlatt.

Bo zamanlarnda babas Demire yardm eden Turgay Demir ise bu hayvanlarn bakmlarnn çok zor olduunu ifade etti.

Demir, develeri gören vatandalarn aknlklarn gizleyemediini belirterek, nsanlar önce aryor, sonra fotoraf çektiriyor. Bize gerekli imkan salanrsa, develeri Vann tantmnda da kullanabiliriz. diye konutu.

- Daha güçlü ve iri oluyorlar

çanakkalede düzenlenecek güreler için Vana deve satn almaya gelen Kudret Mayac da bölgedeki develerin daha dayankl olduunu dile getirdi.

Vanda yetitirilen develerin gürelerde büyük baarlar elde ettiklerini anlatan Mayac, öyle konutu:

nallah buradan bir kaç deve alp çanakkaleye götürerek yartrmay düünüyorum. Buray tercih etmemizdeki en büyük etkenlerden biri, küçük yata satn alnan develerin çok iyi bir bakm ve eitimden geçirilmeleri. Özellikle krsal alanlarda, karda, yaylalarda, dada zor artlarda yetitirildii için daha dayankl, daha güçlü ve daha iri oluyorlar. Aldmz develeri biz de 2 yl besleyerek gürelere hazrlyoruz. Ama ilk ve en önemli aamay Vanda geçiriyorlar.

Kudret Mayac, Ege ve Akdeniz bölgelerinde düzenlenen deve gürelerinin Vanda da yaplmamas için hiç bir neden bulunmadn kaydetti.

Vann tarihi ve doal güzelliklerinin yan sra bu tür organizasyonlarn kentin tantmna katk salayacan vurgulayan Mayac, bu tür etkinliklere batda deve güreiyle ilgilenen kiilerin de destek sunacan belirtti.

Ana Sayfaya Git