Münihe yerleşen ilk Türk'ü belgeleriyle anlattı

Focus dergisinin Genel Yayın Yönetmen Yardımcısı Markus Krischner, Münih kentine ilk yerleşen Türk asıllının Anton Ahmet adlı bir yeniçeri olduğunu iddia etti.

Haberler 18.04.2015 - 11:44 Son Güncelleme : 18.04.2015 - 11:44

Focus dergisinin Genel Yayın Yönetmen Yardımcısı Markus Krischner, Münih kentine ilk yerleşen Türk asıllının Anton Ahmet adlı bir yeniçeri olduğunu iddia etti. Münih Kültürlerarası Diyalog Merkezi (İDİZEM)in düzenlediği okuma akşamında Türk kitapseverlerle buluşan yazar Krischner, Anton Ahmetin hayatını anlatan Der Mann aus Babadag (Babadağlı adam) adlı kitabını tanıttı.

HRİSTİYAN OLMUŞ

Krischner, 1683 Viyana Kuşatması sırasında esir alınıp Münihe getirilen, özgürlük uğruna Hristiyan olarak Anton Ahmet adını alan Müslüman yeniçerinin yaşam hikayesini belgeleriyle anlattı. O zamanki Osmanlı toprağı, şimdiki Romanya sınırlarında olan Babadağda doğan Anton Ahmetin, Münihte Prens II. Max Emanuelin arabacısı olarak yaşadığını söyleyen Krischner, Onun Münihe yerleşen ilk Türk olduğuna elimizdeki belgeler ışığında eminiz. 1684 yılından hapishane sorgu kayıtlarını, vaftiz ve bir Hristiyan kadınla evlenme kayıtlarını kilise arşivinde buldum. Onun el yazısıyla Osmanlıca yazılmış bir mektubu da Savaş Müzesinde buldum dedi.

ALMANYAYA YERLEŞEN İLK TÜRK AİLESİ

Kitabını 6 yıl süren araştırmaları sonrası yazabildiğini söyleyen Krischner Anton Ahmet, Almanyaya gelişi ve yaşamı belgeleriyle kanıtlanabilen ilk Türktür diyebiliriz. Münihte bir hapishanede başlayan öyküsü, yine bu kentte 1726da bir Katolik olarak sona erdi. Kendisinden sonra iki nesil daha izleyebildiğimiz Anton Ahmetin sonraki nesillerin izlerini kayıtlarda bulamadık dedi.

TÜRKLERİN ALMANYA MACERASI 19602da BAŞLAMADI

çoğu Almanın Türklerin Almanyaya gelmesinin Misafir işçi akımıyla 1960 yıllarda başladığı yanılgısına düştüğünü söyleyen Krischner, Türklerin Belgrad yenilgisinden, Türklerin korkunçluğu algısı yitirilirken, Türk müziği ve giyim tarzı moda oldu. Kahve Avrupaya Türklerle geldi diye konuştu.

Okuma akşamı sonunda bir çok Türk okuyucu, yazarın kitabını satın alıp kendisine imzalattı.

Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır