'Kürtler hep sanık olup, yargılandı'

Mezopotamya Hukukçular Derneği (MHD) Eş Başkanı Av. Serhat Eren, derneklerinin kongresinde yaptığı konuşmada, Kürtlerin cumhuriyet tarihi boyunca Türk yargı sistemi içerisinde hep sanık olup, yargılandığını ifade etti. Kongre ile yeni yönetimini belirleyen MHD, 7'si kadın 11 kişilik yeni yönetim belirledi.

Haberler 01.02.2015 - 01:28 Son Güncelleme : 01.02.2015 - 01:28

DİYARBAKIR - Mezopotamya Hukukçular Derneği (MHD), dernek üyesi çok sayıda avukatın katılımı ile yeni yönetimini belirlemek üzere kongreye gitti. Cegerxwîn Gençlik Kültür Merkezi’nde yapılan 1. Olağan Kongre’ye, Diyarbakır Barosu yönetim kurulu üyeleri, Kürdistan kentlerinde bulunan bazı baro üyesi avukatlar, HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Meral Danış Beştaş, Asrın Hukuk Bürosu, ÖHD ve TOHAV üyesi avukatlar katıldı.

MHD Eş Başkanı Eren, ulus devletin kuruluş aşamasında temelleri atılan hukuk ve yargılama sisteminin, Sıkı Yönetim Mahkemeleri, Devlet Güvenlik Mahkemeleri, Özel Yetkili Mahkemeler ve TMK Mahkemeleri aracılığı ile devlet ve iktidarın sürdürülmesi için toplumu sindirme aracı haline geldiğini söyledi.

YARGI SİSTEMİ

Yargı sisteminin bugüne kadar hep sistemden yana olduğunu ifade eden Eren, Türk yargı sisteminin tutumu, iktidardan bağımsız ele alınamaz. Kürtler, Türk yargı sisteminin cumhuriyet tarihi boyunca öznesi olmadılar. Kürtler tarih boyunca hep sanık oldular, yargılananlar oldular. Türkiye’de yargı toplumun özgürlüğü yerine, devletin güvenliğini esas alan bir yaklaşıma sahip oldu dedi.

HEP SANIK OLDUK

Türkiye’de yargı sisteminin Kürtlere karşı tutumunu özellikle 90’lı yıllarda bariz bir şekilde ortaya koyduğunu söyleyen Eren, 90’lı yıllarda Kürdistan’da Kürtlere karşı yürütülen özel savaşta on binlerce Kürt, sokak ortalarında infaz edilmiş, kaçırılmış ve toplu olarak katledilmiştir. ÖYM’ler faili meçhul olarak tanımlanan ancak faili devlet olan bu cinayetlerin bırakın ortaya çıkarmayı, işlenmesi konusunda cesaretlendirici adımlar atmıştır şeklinde konuştu.

Açılış konuşmasının ardından Kongre, basına kapalı bir şekilde devam etti. Gerçekleştirilen tartışmaların ardından tek liste ile gidilen seçim sonucunda MHD’nin büyük çoğunluğu kadınlardan oluşan 11 kişilik yeni Yönetim Kurulu şu isimlerden oluştu: Av. Harika Günay Karataş, Av. Kadir Güner, Av. Zozan Acar, Av. Ayşe Acar Başaran, Av. Serdil İzol, Av. Rumet Ağit Özer, Av. Cemal Demir, Av. Ebru Günay, Av. Serhat Eren, Av. Semire Nergiz ve Av. Gülşen Özbek.

Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır