1. Diyarbakır Kısa Film Festivali

Pandemi kurallarına göre 1-4 Haziran'da yapılacak 1. Diyarbakır Kısa Film Festivali'ne 2 binin üzerinde başvuru yapıldı. Finale kalan 20 film arasında 4 Kürtçe film de var. Festival Direktörü Serhat Gönen, "Tarihi kentimizin doğal bir film platosunu tüm dünyaya göstereceğiz" dedi.

Haberler 01.06.2021 - 01:31 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Türkiye Kültür ve Turizm Bakanlnn desteiyle Diyarbakr Kültür Sanat ve Sinema Dernei tarafndan 1-4 Haziran 2021 tarihlerinde düzenlenecek 1. Diyarbakr Ksa Film Festivaline geri saym balad.

Pandemide normalleme sürecine geçile birlikte ilk fiziksel film festivaline ev sahiplii yapacak olan Diyarbakr, oyuncu, yönetmen ve sinema sektörünün önemli isimlerini arlayacak. Diyarbakr Kültür Sanat ve Sinema Derneinin geçen yl ubat aynda start verdii organizasyon için bavurular mart aynda balad.

Haziran aynda gerçekletirilmesi planlanan festival, pandemi nedeniyle ertelenirken, bavurular on-line alnd. Festivale, bin 266s uluslararas gösterim, 587si kurmaca, 172 belgesel kategorisinden olmak 2 bin 25 bavuru oldu.

Pandemi koullarna göre organizeyi planlayan Diyarbakr Kültür Sanat ve Sinema Dernei yönetimi, maske, hijyen ve sosyal mesafe kuraln tam uygulayacak. Festivale Kültür ve Turizm Bakanl, Sinema Genel Müdürlüü, Diyarbakr Valilii, ilçe belediyeleri ve STKlar destek veriyor.

Diyarbakrn doal bir film platosu olduunu göstermek istiyoruz

Diyarbakr Kültür Sanat ve Sinema Dernei Bakan ve Festival Direktörü Yönetmen Serhat Gönen, etkinliklerde 30 filmin gösteriminin ücretsiz yaplacan, 14 kategoride de ödül verileceini söyledi.

Diyarbakrn, birçok kültürün bir arada yaad çok eski bir kent olduunu ifade eden Gönen, Tarihe baktmzda Ortadounun ve Türkiyenin en büyük sinema salonu Diyarbakrda açlm. Bu, aslnda Diyarbakr halknn sinemaya ne kadar önem verdiinin de bir göstergesi. Diyarbakr, sanat olarak iyi bir konumundayd. Bizim amacmz bunu yeniden canlandrmak. Bu kentin doal bir atmosferi olduunu, doal bir plato olduunu düündüümüz için yönetmenler ve yapmclar buraya geldiklerinde önyarglarnn krlacan düünüyoruz. Bu kentin ne kadar güzel ve deerli olduunu göstermek istiyoruz. Burann doal bir film platosu olduunu gördükleri zaman filmler çekmek için buraya geleceklerini düünüyoruz dedi.

ki oyuncuya emek ödülü verilecek

Festival bünyesinde, Senaryo Atölyesi, Yönetmenlik Atölyesi ve Görüntü Yönetmeni Atölyesi olmak üzere toplamda 15 adet etkinlik yaplacak. Sinema dünyasnn emektar oyuncusu Ali Sürmeliye Ahmet Arif adna, Suna Yldzoluna da Sami Hazinses adna Emek Ödülü verilecek.

Finale kalan filmler unlar

Belgesel ve kurmaca film dalnda ön jüri üyeliini Zehra Yiit, Zehra Karada, Hayri çölaan, Asl Bankolu, Berfin Demirat ve Kaan Ylmazn yapt deerlendirmede ulusal ksa film belgesel finalistleri, Arjin Civan ahin Uzaklarda, Batuhan Kurt Kurbaa Avclar, Bekir Ata ve Adnan Yaar Bover Diyarbakr, Fatih Ertekin Yaylac, Haydar Demirta Ayak zi, Turgay Kural Ada, Osman çakr Acil çrak Aranyor, Tolunay Tekmek Pembe Kimlik, Uur Ersöz ve Ouzhan Yldz Uçan Adam, Volkan Güney Eker Braktn Yerden filmi oldu.

Ulusal ksa film kurmaca finalistleri ise Gökalp Gönen Avarya, Hatice Akn App, Kasm Ördek Yamur Olup ehre Düüyorum, Murat çetinkaya Sonsuz, Mehmet Parmaksz Hepsi, Ylmaz Özdil Ar Yük, Necdet Yiit Karanlk, Ömer Ferhat Özmen Kargann Anan Gagas, Ramazan Klç Servis, Yusuf Akbal Kabak filmi oldu.

Finale kalan filmler arasnda 4 Kürtçe filmde bulunuyor.

Ana Sayfaya Git