Görüş Bildir

1. Diyarbakır Kısa Film Festivali

Pandemi kurallarına göre 1-4 Haziran'da yapılacak 1. Diyarbakır Kısa Film Festivali'ne 2 binin üzerinde başvuru yapıldı. Finale kalan 20 film arasında 4 Kürtçe film de var. Festival Direktörü Serhat Gönen, "Tarihi kentimizin doğal bir film platosunu tüm dünyaya göstereceğiz" dedi.

1. Diyarbakır Kısa Film Festivali

Türkiye Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın desteğiyle Diyarbakır Kültür Sanat ve Sinema Derneği tarafından 1-4 Haziran 2021 tarihlerinde düzenlenecek “1. Diyarbakır Kısa Film Festivali”'ne geri sayım başladı.

Pandemide normalleşme sürecine geçişle birlikte ilk fiziksel film festivaline ev sahipliği yapacak olan Diyarbakır, oyuncu, yönetmen ve sinema sektörünün önemli isimlerini ağırlayacak. Diyarbakır Kültür Sanat ve Sinema Derneği’nin geçen yıl şubat ayında start verdiği organizasyon için başvurular mart ayında başladı.

Haziran ayında gerçekleştirilmesi planlanan festival, pandemi nedeniyle ertelenirken, başvurular on-line alındı. Festivale, bin 266’sı uluslararası gösterim, 587’si kurmaca, 172 belgesel kategorisinden olmak 2 bin 25 başvuru oldu.

Pandemi koşullarına göre organizeyi planlayan Diyarbakır Kültür Sanat ve Sinema Derneği yönetimi, maske, hijyen ve sosyal mesafe kuralını tam uygulayacak. Festivale Kültür ve Turizm Bakanlığı, Sinema Genel Müdürlüğü, Diyarbakır Valiliği, ilçe belediyeleri ve STK'ları destek veriyor.

"Diyarbakır'ın doğal bir film platosu olduğunu göstermek istiyoruz"

Diyarbakır Kültür Sanat ve Sinema Derneği Başkanı ve Festival Direktörü Yönetmen Serhat Gönen, etkinliklerde 30 filmin gösteriminin ücretsiz yapılacağını, 14 kategoride de ödül verileceğini söyledi.

Diyarbakır’ın, birçok kültürün bir arada yaşadığı çok eski bir kent olduğunu ifade eden Gönen, “Tarihe baktığımızda Ortadoğu’nun ve Türkiye’nin en büyük sinema salonu Diyarbakır’da açılmış. Bu, aslında Diyarbakır halkının sinemaya ne kadar önem verdiğinin de bir göstergesi. Diyarbakır, sanat olarak iyi bir konumundaydı. Bizim amacımız bunu yeniden canlandırmak. Bu kentin doğal bir atmosferi olduğunu, doğal bir plato olduğunu düşündüğümüz için yönetmenler ve yapımcılar buraya geldiklerinde önyargılarının kırılacağını düşünüyoruz. Bu kentin ne kadar güzel ve değerli olduğunu göstermek istiyoruz. Buranın doğal bir film platosu olduğunu gördükleri zaman filmler çekmek için buraya geleceklerini düşünüyoruz" dedi.

İki oyuncuya emek ödülü verilecek

Festival bünyesinde, Senaryo Atölyesi, Yönetmenlik Atölyesi ve Görüntü Yönetmeni Atölyesi olmak üzere toplamda 15 adet etkinlik yapılacak. Sinema dünyasının emektar oyuncusu Ali Sürmeli'ye Ahmet Arif adına, Suna Yıldızoğlu'na da Sami Hazinses adına 'Emek Ödülü' verilecek.

Finale kalan filmler şunlar

Belgesel ve kurmaca film dalında ön jüri üyeliğini Zehra Yiğit, Zehra Karadağ, Hayri Çölaşan, Aslı Bankoğlu, Berfin Demirat ve Kaan Yılmaz’ın yaptığı değerlendirmede ulusal kısa film belgesel finalistleri, Arjin Civan Şahin – Uzaklarda, Batuhan Kurt – Kurbağa Avcıları, Bekir Ata ve Adnan Yaşar – Boşver Diyarbakır, Fatih Ertekin – Yaylacı, Haydar Demirtaş – Ayak İzi, Turgay Kural – Ada, Osman Çakır – Acil Çırak Aranıyor, Tolunay Tekmek – Pembe Kimlik, Uğur Ersöz ve Oğuzhan Yıldız – Uçan Adam, Volkan Güney Eker – Bıraktığın Yerden filmi oldu.

Ulusal kısa film kurmaca finalistleri ise Gökalp Gönen – Avarya, Hatice Aşkın – App, Kasım Ördek – Yağmur Olup Şehre Düşüyorum, Murat Çetinkaya – Sonsuz, Mehmet Parmaksız – Hepsi, Yılmaz Özdil – Ağır Yük, Necdet Yiğit – Karanlık, Ömer Ferhat Özmen – Karganın Aşınan Gagası, Ramazan Kılıç – Servis, Yusuf Akbal – Kabak filmi oldu.

Finale kalan filmler arasında 4 Kürtçe filmde bulunuyor.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi