15 yılda 500 kişinin yürümesini sağlayan merkez kapatıldı

Diyarbakır'da, 2001 yılında Dicle Üniversitesi'nde Amerikan 'Barış İçin Doktorlar Vakfı'nın desteğiyle kurulan, mayın, trafik kazaları ile depremzedeler olmak üzere 15 yılda yaklaşık 500 kişinin yürümesini sağlayan Dicle Üniversitesi Ortez-Protez Uygulama Merkezi kapatıldı. Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu bünyesinde Ortopedik Protez ve Ortez Bölümü'nün de bulunmasına karşın merkezin, üniversite yönetiminin Sosyal Güvenlik Kurumu ile biten sözleşmeyi yenilemediği için kapatıldığı belirtildi.

Haberler 15.08.2018 - 09:41 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakrda, 2001 ylnda Dicle Üniversitesinde Amerikan Bar çin Doktorlar Vakfnn desteiyle kurulan, mayn, trafik kazalar ile depremzedeler olmak üzere 15 ylda yaklak 500 kiinin yürümesini salayan Dicle Üniversitesi Ortez-Protez Uygulama Merkezi kapatld. Salk Hizmetleri Meslek Yüksekokulu bünyesinde Ortopedik Protez ve Ortez Bölümünün de bulunmasna karn merkezin, üniversite yönetiminin Sosyal Güvenlik Kurumu ile biten sözlemeyi yenilemedii için kapatld belirtildi.

Dicle Üniversitesi Ortez-Protez Uygulama Merkezi, 2001 ylnda Amerikan Bar çin Doktorlar Vakfnn desteiyle kurulduktan sonra, mayn ve patlayc artklar, deprem ve trafik kazalar sonucu bacaklarn kaybeden ve salk güvencesi olmayan insanlarn yeniden yürüyebilmesi için umut kaps oldu. Sadece bölgeden deil, Türkiyenin birçok yerinden gelen engelliler, yaplan protezlerle yeniden yürüdü.

Protez malzemeleri, Bar çin Doktorlar Vakf ve üniversite tarafndan karlanrken, ABDden balanan malzemelerin Türkiyeye transferi konusunda Türk Silahl Kuvvetleri (TSK) de zaman zaman uygulama merkezine destek verdi. Ortez-Protez uygulama Merkezinin açlmasyla üniversite yönetiminin talebi ve YÖKün onay ile Salk Hizmetleri Meslek Yüksekokulu bünyesinde de Ortopedik Protez ve Ortez Bölümü açlarak örenci almaya balad. Örencilerin uygulamal olarak eitim ald merkez, 15 ylda yaklak 500 kiinin yeniden yürümesini salad.

ÜNVERSTE SGK LE SÖZLEME MZALAMADI, MERKEZ KAPANDI

Mayn ve trafik kazalarnda bacaklarn kaybeden vatandalarn uzun yllar umut kaps olan merkez, 2012 ylnda Sosyal Güvenlik Kurumunun (SGK) yeni uygulamas ile sknt yaad. Yeni uygulama ile protez ihtiyac için bavuranlarn bu merkezler yerine, özel protez takan özel protez merkezlerine yönelmesi ile gelen bavuru says dütü. 2016 ylnda da üniversite ile SGK arasnda yaplan sözlemeyi üniversite yönetiminin imzalamamas üzerine Ortez-Protez Uygulama Merkezi sessizce kapatld.

Dicle Üniversitesi Hastaneleri Bahekimi Prof.Dr.Ali Kemal Kadirolu, Ortez-Protez Uygulama Merkezinin kapatlmadn, ancak ilevini yitirdiini ve mevcut aletlerin ise demode olduunu söyledi. Ortez-Protez Uygulama Merkezinin u an için sadece eitim amaçl kullanlabilir ekilde olduunu ve ciddi bir yatrm yaplmas gerektiini söyleyen Prof. Dr. Kadirolu, SGK ile sözlemenin yaplmamasnn önceki yönetimden kaynaklandn söyledi.

Ana Sayfaya Git