İlk oturumu gergin geçti

Merkez Bağlar Belediyesi'nin ilk meclis oturumu, beklendiği gibi gergin geçti. KHK kapsamında Belediye'nin Ak Partiye geçmesine tepki gösteren, HDP'liler ilk oturumda Başkan Beyoğlu'na tepki gösterirken, belediyeye girişteki aramaya da karşı çıkıldı.

Haberler 30.04.2019 - 10:44 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Merkez balar Belediyesindeki seçim sonucu ve Yüksek Seçim Kurulunun ald kararlarn kamuoyunda yaratt gerilim, dün Belediyenin ilk meclis toplantsna da yansd. KHKl olduu gerekçesi ile YSK tarafndan mazbatas verilmeyen Zeyyat Ceylann yerine gelen ve kendisinden sonra en çok oyu alan AK Partili Hüseyin Beyolu bakanlnda yaplan ilk belediye meclis toplantsnda, HDPli Meclis üyeleri protestolu açklamalarda bulunurken, Bakan Beyolu ve Meclis Üyelerinin saduyulu tutumlar dikkat çekti.

BELEDYE GRNDE TARTIMA

Belediyedeki ilk gerginlik bina giriinde, HDPli meclis üyelerinin x-ray cihaz ile güvenlik görevlilerinin, kontrolüyle balad. Güvenlik, meclis üyelerinin yoklamas ve çantalarnda arama yapmasn istemesi, tartmalara yol açt. Ksa süreli yaanan arbedeye, AK Parti Meclis Üyesi ve eski l bakan Muhammed Dara Akar müdahale ederek, taraflar yattrd.

MECLS SALONUNDA GERLM

HDPli Meclis Üyeleri daha sonra grup halinde, Belediyenin meclis toplantsna geçti. KHK kapsamnda Balar belediye Bakanl mazbatas verilen Hüseyin beyolu ile Ak Partinin 7 Belediye Meclis üyesinin de hazr olduu mecliste, yaplan yoklamann ardndan ilk sözü HDPli Zübeyde Zümrüt ald.

BEYOLUNA TEPK, ÜYELERE SAYGI

Zümrüt, AK Partili Hüseyin Beolunu bakan olarak görmediklerini öne sürerek, istifa çars yapmas dikkat çekti. Zümrüt, Nasl ki bizim grubumuz seçilmi ve halkn iradesi ile gelmise, AKP adna meclise giren 7 meclis üyesi de bu halkn iradesiyle seçilmitir. Ve bu bir siyasal tercihtir. Biz siyasal tercihe sayg duyan insanlarz. Yllardr siyasal mücadele yürütürken, siyasal kimliimle ve bir seçilmi olarak birkaç hususu belirtmek istiyorum. diyerek konutu.

SZE BAKAN DEMEYECEZ

YSKnn seçim sonuçlarna ilikin tarafl karar verdiini ileri süren Zümrüt öyle dedi; YSK batan beri taraf oldu. Biz bavurularmz yaparken, YSK hukuksal olarak diyebilirdi ki, Zeyyat Ceylan seçilme noktasnda uygun deildir. YSK o gün buna itiraz edebilir ret edebilirdi. Ama ne yazk ki YSK ilk günden beri siyasal iktidarn ald karara uydu ve taraf oldu. Bir kez daha burada YSKnn nasl hukuksuzca taraf olduunu dile getirmek isterim. Dolaysyla yüzde 25 oy alan ikinci partinin burada belediye bakanl yapmas meru deildir. Biz bakan olarak da tanmayacaz, bakan da demeyeceiz. Benim naçizane önerim tarihin sayfasna yeni bir kara leke olarak geçmemesi için istifa edip iradeyi bu meclise teslim etmelidir.

Beyolunun Bakanln, YSK kayyumu olarak niteleyen Zümrüt konumasn öyle sürdürdü: Yasal olarak admz her ne kadar meclis üyesi olarak geçse de halk Balarn E Bakanlar Zübeyde Zümrüt ve Zeyyat Ceylan tanyor ve halk bizim arkamzda 5 yl boyunca duracaktr. Biz size Hüseyin Bey olarak hitap edeceiz, Hüseyin Bey olarak ifade edeceiz. Elbet bir gün hukuk, adalet tecelli edecek ve adalet yerini bulacaktr. Ben bir imam çocuuyum, Hüseyin Bey de imam kültüründen gelen bir insandr. Dinde bir söz vard dinde asla halkn iradesini gasp etme yoktur.

SALONU TOPLU TERK ETTLER

Salondaki gerilim nedeniyle hazr bulunan kolluk kuvvetlerine de tepki gösteren Zümrüt, konumasndan sonra Belediye Bakan Beyolunun ve Ak Partili meclis üyelerinin cevap mahiyetli konumalarn beklemeden solunu terk etmesi, eletiri konusu oldu.

AK Partili meclis üyesi tepki gösterilen tutuma göstererek öyle dedi;

Gasptan bahsettiniz ama bizim de hakkmz gasp ediyorsunuz. Ben de sizi burada beni dinlemeye davet ediyorum. Eer bizi dinlemiyorsanz siz de bizim hakkmz gasp ettiniz. HDPli meclis üyeleri az önce haktan hukuktan bahsettiler ama biz seçilmi meclis üyelerini dinleme tenezzülünde bile bulunmadlar. Buradan kendilerine hatrlatmak, seslenmek istiyorum. Eer haktan, hukuktan, gasptan bahsediyorlarsa bizim hakkmz neden gasp ettiler, darya çktlar? Bizi de dinlemek zorunda deiller miydi? Biz de onlar burada dinledik. Hak ise hukuk ise buyurun hak da hukuk da buradadr. Buyursunlar dinlemesini örensinler öncelikle. .

BURASI TÜRKYE CUMHURYET

Yaanan gerilimin ardndan meclis salonunda kalan ve saduyu tutumlar dikkat çeken 7 AK Partili Meclis üyesine hitaben konuan Belediye Bakan Beyolu, sergilenen tutuma eletiri getirerek, öyle dedi; Kymetli arkadalar, biz bir seçim sürecini geride braktk. Seçim sürecinde HDP olsun AK Parti olsun seçim çalmalarmz yaptk. Hepimiz Diyarbakrn Balarn çocuklaryz. Ben 55 yandaym ve hiçbir zaman halkmn içinde korkmadm, ayrlmadm. Evet, seçimde biz ikinci parti gelmi olabiliriz ama unutmayalm ki, buras Türkiye Cumhuriyetidir ve Türkiye Cumhuriyeti vatandalaryz biz. Türkiye Cumhuriyetinin anayasa ve kanunlarla yönetildiini hepimiz çok iyi biliyoruz. Evet, Balarda yüzde 70 HDP almtr. AK Parti yüzde 26 almtr. Ama hukuktan dolay Türkiyede 7 yerde birinci partiden mazbata alnp ikinci partiye geçilmitir. Bu partiler arasnda ikinci parti sadece AK Parti deildir. HDP de var AK Parti de var ve Saadet Partisi de var. Bize düen bu saatten sonra hedefimiz, kardelik, bar, huzur ve hizmet olacaktr. Balar halkmza hizmet etmek zorundayz. Gecemizi gündüzümüzü bir edip Balarmza el birlii ile hizmet edeceiz.

BELEDYE ADALETLE YÖNETLECEK

Temel felsefelerinin hak, hukuk ve adalet ekseninde bir yönetim anlaynn olacan belirten Beyolu öyle dedi; Seçime girmiim ve Balarda 43 bin oy almm. Meru ve kanunlar çerçevesinde Balarn tek belediye bakanym. Türkiye Cumhuriyeti belediyelerinde Balar Belediyesinde E Bakanlk yoktur. Tek bakanlk sistemi var, bir bakan var ve meclis üyeleri var. Tekrar ediyorum, biz hiç kimseyi fikrinden dolay, sirkinden dolay, siyasetinden dolay ötekiletirmeyeceiz. Hiç kimseyi fikrinden dolay ayrt etmeyeceiz. Tek hedefimiz birlik, beraberlik içinde hizmet edelim, karde olalm. Barçl bir ekilde Balarmza hizmet edelim. Bizim için HDP ve AK Partili belediye meclis üyeleri arasnda bir fark yoktur. HDPnin meclis üyeleri beni bakan olarak görmeyebilirler ama unutmasnlar ki, hem AK Partinin hem de HDPnin belediye bakan benim. unu unutmaynz ki, adaletle hükmedeceim. Hiç kimse unutmasn burada belediye bakanl yapacam süre içinde hiçbir zaman rüvet olmayacak, adaletsizlik olmayacak. Parayla i dönmeyecek. Parayla kimse ie alnmayacak. Haklmza, meclis üyelerimize ve tüm Diyarbakrmza en effaf bir ekilde hizmet edeceiz.

GÜNDEME GEçLMEDEN BTRLD.

HDPli Meclis üyelerinin gergin balattklar Balar belediyesinin ilk meclis toplantsndaki tablo, demokrasiye yakmayan bir hava soldurdu yorumuna neden olurken, gündem maddeleri görüülmeden oturum sonlandrld. Buarada, HDPli Meclis üyeleri, belediye katlarn gezip, çalanlarla sohbet ettikten sonra, belediye önünde topluca fotoraf çekmeleri, dikkat çekti.

Ana Sayfaya Git