Aktif kadın eşit temsil

Diyarbakır’da “Aktif Kadın, Eşit Temsil” toplantısı: “Kadın temsiliyeti artmalı, yeni modeller yaratılmalı”

Haberler 27.09.2021 - 00:27 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Kadn veren ve Sanayiciler Dernei KASDER koordinatörlüünde, Dou ve Güneydou Kadnlar Dernei (DOGÜNKAD) ve Konya Kadnlar Dernei (KKAD) paydalnda yürütülen Avrupa Birlii (AB) destekli Aktif Kadn, Eit Temsil projesinin Diyarbakrdaki toplantsnda, kadnlarn politika ve karar alma süreçlerine aktif, demokratik katlmn artrmaya yönelik faaliyetler ele alnd.

YÖNETMDE KADIN SAYISI

KASDER Bakan Canan Karalar Yüksel, proje kapsamnda Yönetimlerdeki kadn saysn nasl artrrz? sorusunu yantlamak için toplandklarn belirterek Masada kadnlar olduunda tartma zenginleiyor, karar alma süreci güzelleiyor. Günümüzde yönetim kurullarnda kadn saysnn artmasnn faydalarna dair aratrmalar var. Hedefimize ulamak için neler yapmamz gerektiini konuacaz dedi.

TEMSLYETLER ARTIRILSIN

DOGÜNKAD Bakan Rojda Ylmaz da kadnlarn yönetim ve karar mercilerinde yeterince temsil edilemediini, bunun nedenlerini bulmak için 18 ay sürecek bu projeyi hazrladklarn söyledi. Derneklerinin daha önce de kadn giriimcilerin bir araya gelmesi, temsillerinin artrlmas için çalmalarda bulunduunu belirten Ylmaz, adam yerine i insan ifadesinin derneklerde kullanlmasnda, derneimizin büyük çabalar var. Kadn temsiliyetinin artrlmas için epey yol katettik. Ticaret ve Sanayi Odas (TSO) yönetiminde u anda bir kadn arkadamz yer alyor. Türkiyede bir ilk olan TSO Kadn Meclisinin kurulmas için öncülük ettik. Dou ve Güneydouda kadn sivil toplum kurulular arasnda ibirlii a projesi yürüttük diye konutu.

TOBB YÖNETMNDE KADIN YOK

Diyarbakr Ticaret ve Sanayi Odas (DTSO) Bakan Mehmet Kaya, DOGÜNKADn çalmalarna destek vermek için ellerinden geleni yaptklarn, TSO seçimlerine girmeden önce sürekli kadn giriimciler ile görütüklerini söyledi.

Kadnlarn sivil toplum kurulularnda temsiliyetlerinin artrlmas için önce ebakanlk sonra kota modelinin hayata geçirildiini söyleyen Kaya, unlar kaydetti: Bu modellerle kadn temsiliyetinin istenilen ekilde salanamadn gördük. TOBB yönetiminde bir tane kadn yok. Baka model yaratmak lazm. Ebakanlk modeli tamamen tavanda birleme olduu için sonuçlarn göremedik. Bunun için TSO bünyesinde Türkiyenin ilk kadn meclisini oluturduk, istenilen noktada m daha sonuçlarn göremedik. 400 ile baladk, imdi 2 bin kadn irket yöneticisi çkt. Kadnlarn temsiliyetini büyük memnuniyetle karlarz. Henüz toplum hazr olmayabilir ama bizim TSOda iki kadn arkadamz var. Kadnlarn olduu toplantlarn farkl geçtiini söyleyebiliriz. Meclislerde yönetici pozisyonlarda kadnlarn olmas bu kent ve toplum için oldukça önemli. Konumalarn ardndan toplant basna kapal olarak devam etti.

Ana Sayfaya Git