Ali ağa konağı onarıma alındı

Diyarbakır'ın Silvan ilçesi Kale Mahallesindeki surların üstünde bulunan tarihi Ali Ağa Konağında, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından tescil işlemi yapıldıktan sonra restorasyon çalışması başlatıldı.

Haberler 18.06.2020 - 00:25 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Silvanda 130 yllk Ali Aa Konann restorasyonu için Kültür ve Turizm Bakanlndan ödenek ayrld. Kale Mahallesi muhtar Murat Ate, ilçedeki tüm tarihi mekanlara sahip çklmas gerektiini söyledi. Ate, Tarihi yaplarmza sahip çkma adna Tarihi Koruma Vakf bata olmak üzere Kültür ve Turizm Bakanlna defalarca müracaatmz olmutur. Bu müracaatlarmzn neticesinin ilk meyvesini alm bulunmaktayz Diyarbakr Müzeler Müdürlüü, Tarihi Koruma Vakf Müdürlüü çalma balatt. Ali Aa Kona bizim için bir balangç olmutur. Tarihi konamzda da iki gündür çalmalara baland. Silvan tarihi olarak bir çok alanda öncülük yapmaktadr. Eminim yetkililer bu sesimize kulak verir, Ali Aa Kona bir balangç olur. Üstünler Kona, Azizolu Kona, Hasuni maaralar, Malabadi Köprüsü daha bunlar gibi binlerce yap Silvanda var. Silvan surlar Diyarbakr surlaryla hemen özde bir geçmie sahiptir. Bunlarnda gün yüzüne çkmas için çalmalarmz devam etmektedir. Eminim bunlar da Silvan turizmine kazandracaz dedi.

130 YILLIK KONAK

Konaa isimi verilen Ali aann torunu Ali Galip Özkan, yaklak 130 yllk konan bugüne kadar geldiini söyledi. Özkan, 2004 ylnda yap tescillendi. Kültür ve Turizm Bakanlnn bize gönderdii ödenekle restorasyon çalmalarna balam bulunmaktayz. Temennimiz bize daha iyi bir para göndermeleri, teekkür ediyoruz Kültür ve Turizm Bakanlna en azndan bir balangç oldu. Bu sadece Ali Aa konayla snrl kalmamal Silvan bir açk hava müzesidir. Nihayetinde Üstünler Kona, Azizolu Kona, bun yannda hasuni maaralar, Malabadi Köprüsü, krk minare, yani Silvan bal bana bir cennet, bunlara Kültür Bakanlmzn sahip çkmas gerekiyor. Özellikle Silvann turizme kazandrlmas gerekir diye düünüyorum diye konutu.

Ana Sayfaya Git