Anadolu uygarlıklarının izini "gönüllü" sürüyorlar

Genç Gönüllüler Projesi ile Türkiye'den Kanada'ya, ABD'den Endonezya'ya farklı ülkelerden gönüllüler Türkiye'deki arkeolojik kazılarda yer alıyor, müzelerde kültür varlığının tanıtımı için çalışıyor

Haberler 01.12.2021 - 11:15 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Kültür ve Turizm ile Gençlik ve Spor bakanlklarnn i birliinle hayata geçirilen projede, imdiye kadar kaymakam, örenci, ev hanm, aç, hemire gibi çeitli toplum kesimlerinden 1626 kii yer ald

Kültür ve Turizm ile Gençlik ve Spor bakanlklarnn i birliinde uygulanan Genç Gönüllüler Projesi ile aralarnda Kanada, ABD, Endonezyann da bulunduu farkl ülkelerden ve çeitli toplum kesimlerinden gönüllüler, Anadolu uygarlklarnn izini sürüyor.

Projeyle 17-49 ya aralndaki gönüllülere Türkiyedeki arkeolojik kaz alanlarnda ve müzelerde gönüllü olarak çalma imkan sunuluyor. Bavurular, gencgonulluler.gov.tr adresinden alnrken, imdiye kadar Türkiyenin tüm ilerinin yan sra Kanada, ABD ve Endonezyadan da gönüllü olmak için talepler geldi. Müzelere yaplan 271 gönüllü bavurusundan 207si, arkeolojik kazlara yaplan 11 bin 885 bavurudan ise 1419u kabul edildi.

Kaz alanlarnda ve müzelerde gönüllü görev alanlar öncelikle bir oryantasyon çalmasna tabi tutuluyor. Müzelerin ve kazlarn amac, ilevi ve vizyonu hakknda bilgiler verilen gönüllüler, daha sonra müze uzmanlar veya dier personelin refakatinde çeitli alanlarda çalmaya balyor.

Gönüllüler, müze ziyaretçilerine refakat ediyor, restorasyon ve konservasyon laboratuvarlarndaki çalmalarda restorasyonu yaplan eserlere ilikin ziyaretçilere bilgi veriyor.

Müzelerdeki konferans, seminer, sergi, çaltay, sempozyum, müzik ve tiyatro etkinliklerinde de görev alan gönüllüler, envanter ve fotoraflama çalmalar ile müze ihtisas kütüphanesi çalmalarna katlabiliyor. Gönüllüler müze uzman refakatinde depo faaliyetlerine ya da kaz personeli refakatinde kaz alanlarndaki çalmalara destek salyor. Yaplan çalmalar sonunda, gönüllülere katlm belgesi veriliyor.

- Kaz ekibinde gönüllü bir kaymakam

çnar Kaymakam Güher Sinem Büyüknalçac, Roma mparatorluu döneminde askeri yerleim olarak kullanlan, Diyarbakrdaki 3 bin yllk Zerzevan Kalesinde yürütülen kaz çalmasna gönüllü katlarak tarihin gün yüzüne çkarlmasna destek sunuyor, kaz sahasn ziyarete gelenlere de yerleke hakknda detayl bilgi aktaryor.

Kazlara katld için Zerzevan Kalesini daha yakndan tanma imkanna sahip olduunu ve bundan mutluluk duyduunu dile getiren Büyüknalçac, bulduklar eserlerle tarihe k tuttuklarn dile getirdi.

Kaleye yurt dndan büyük ilgi olduuna iaret eden Büyüknalçac, Zerzevan Kalesinin Güneydou turlarnda yer almas için çaltklarn anlatt.

Büyüknalçac, Bulduumuz eserleri, ok uçlarn, tokalar, bilezikleri anlattm zaman insanlarn kafasnda merak uyandryor ve gelme istekleri douyor. dedi.

Büyüknalçac, kaz ekibinin tarihin gün yüzüne çkarlmas için büyük emek harcadn iaret ederek, Hem kaz çalmasna katlarak hem de kaymakamlk olarak yanlarnda durarak ekibi destekliyoruz. ifadesini kulland.

Ana Sayfaya Git