Anadolu uygarlıklarının izini "gönüllü" sürüyorlar

Genç Gönüllüler Projesi ile Türkiye'den Kanada'ya, ABD'den Endonezya'ya farklı ülkelerden gönüllüler Türkiye'deki arkeolojik kazılarda yer alıyor, müzelerde kültür varlığının tanıtımı için çalışıyor

Anadolu uygarlıklarının izini

Kültür ve Turizm ile Gençlik ve Spor bakanlıklarının iş birliğinle hayata geçirilen projede, şimdiye kadar kaymakam, öğrenci, ev hanımı, aşçı, hemşire gibi çeşitli toplum kesimlerinden 1626 kişi yer aldı

Kültür ve Turizm ile Gençlik ve Spor bakanlıklarının iş birliğinde uygulanan "Genç Gönüllüler Projesi" ile aralarında Kanada, ABD, Endonezya'nın da bulunduğu farklı ülkelerden ve çeşitli toplum kesimlerinden gönüllüler, Anadolu uygarlıklarının izini sürüyor.

Projeyle 17-49 yaş aralığındaki gönüllülere Türkiye'deki arkeolojik kazı alanlarında ve müzelerde gönüllü olarak çalışma imkanı sunuluyor. Başvurular, "gencgonulluler.gov.tr" adresinden alınırken, şimdiye kadar Türkiye'nin tüm ilerinin yanı sıra Kanada, ABD ve Endonezya'dan da gönüllü olmak için talepler geldi. Müzelere yapılan 271 gönüllü başvurusundan 207'si, arkeolojik kazılara yapılan 11 bin 885 başvurudan ise 1419'u kabul edildi.

Kazı alanlarında ve müzelerde gönüllü görev alanlar öncelikle bir oryantasyon çalışmasına tabi tutuluyor. Müzelerin ve kazıların amacı, işlevi ve vizyonu hakkında bilgiler verilen gönüllüler, daha sonra müze uzmanları veya diğer personelin refakatinde çeşitli alanlarda çalışmaya başlıyor.

Gönüllüler, müze ziyaretçilerine refakat ediyor, restorasyon ve konservasyon laboratuvarlarındaki çalışmalarda restorasyonu yapılan eserlere ilişkin ziyaretçilere bilgi veriyor.

Müzelerdeki konferans, seminer, sergi, çalıştay, sempozyum, müzik ve tiyatro etkinliklerinde de görev alan gönüllüler, envanter ve fotoğraflama çalışmaları ile müze ihtisas kütüphanesi çalışmalarına katılabiliyor. Gönüllüler müze uzmanı refakatinde depo faaliyetlerine ya da kazı personeli refakatinde kazı alanlarındaki çalışmalara destek sağlıyor. Yapılan çalışmalar sonunda, gönüllülere katılım belgesi veriliyor.

- Kazı ekibinde gönüllü bir kaymakam

Çınar Kaymakamı Güher Sinem Büyüknalçacı, Roma İmparatorluğu döneminde askeri yerleşim olarak kullanılan, Diyarbakır'daki 3 bin yıllık Zerzevan Kalesi'nde yürütülen kazı çalışmasına gönüllü katılarak tarihin gün yüzüne çıkarılmasına destek sunuyor, kazı sahasını ziyarete gelenlere de yerleşke hakkında detaylı bilgi aktarıyor.

Kazılara katıldığı için Zerzevan Kalesi'ni daha yakından tanıma imkanına sahip olduğunu ve bundan mutluluk duyduğunu dile getiren Büyüknalçacı, buldukları eserlerle tarihe ışık tuttuklarını dile getirdi.

Kaleye yurt dışından büyük ilgi olduğuna işaret eden Büyüknalçacı, Zerzevan Kalesi'nin Güneydoğu turlarında yer alması için çalıştıklarını anlattı.

Büyüknalçacı, "Bulduğumuz eserleri, ok uçlarını, tokaları, bilezikleri anlattığım zaman insanların kafasında merak uyandırıyor ve gelme istekleri doğuyor." dedi.

Büyüknalçacı, kazı ekibinin tarihin gün yüzüne çıkarılması için büyük emek harcadığını işaret ederek, "Hem kazı çalışmasına katılarak hem de kaymakamlık olarak yanlarında durarak ekibi destekliyoruz." ifadesini kullandı.

Kaynak: Diyarbakır Söz