Arazilerimiz gasp edildi!

Diyarbakır Tekstil İhtisas OSB'nin inşaat edildiği araziyle ilgili, Dökmetaş köylülerinden şok iddia geldi. Köylüler, "arazilerinin" kendilerinden habersiz işgal edilerek, inşata başlanıldığını öne sürdü.

Haberler 17.07.2019 - 10:02 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakrda Yeniehir ilçesine bal Dökmeta köyü yaknlarnda kurulan Diyarbakr Tekstil htisas Organize Sanayi Bölgesi nedeniyle topraklarna el konulduunu ileri süren ve akraba olan bir grup köylü arazilerinin geri verilmesini istedi.

TEKSTL OSBNN GEçM

Diyarbakr Valiliinin koordinasyonunda, Karacada Kalknma Ajans, Güneydou Tekstil Sanayi Adamlar Dernei ve Diyarbakr Ticaret ve Sanayi Odasnn destekleri ile mera vasfndaki alann hazine adna tescil edilmesi, yer seçimi süreci, 1/5.000 Ölçekli Nazm mar Plan ve 1/1.000 Ölçekli Uygulama mar Plan, mar Kanunun 18. Madde Uygulamas ii, çED Raporu süreçleri tamamlanmasnn ardndan Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanl tarafndan Diyarbakr Tekstil htisas Organize Sanayi Bölgesinin kurulu protokolü 11 Mays 2016da imzaland.

BAKAN VARANK TEMELN ATMITI

Yeniehir ilçesine bal Dökmeta köyü yaknlarnda kurulmasna karar verilen Diyarbakr Tekstil htisas Organize Sanayi Bölgesinin temeli Sanayi ve Teknoloji Bakan Mustafa Varankn katlmyla 15 ubatta atld.

TOPRAKLARIMIZA EL KONULDU

Bu tarihin ardndan bölgede birçok insana i kaps olacak olan fabrikalarn yaplmasna balanmas sonras Dökmeta köyündeki bir grup köylü topraklarna el konulduunu ileri sürdü. Köydeki 33 dönümlük tapulu tarm arazilerinin tek geçim kaynaklar olduunu belirten Bekir Toprak, kendilerine köy içinde 20 dönümlük içinde NATO boru hattnn geçtii talk arazilerin verildiini söyledi.

BURADAN EKMEMZ çIKIYORDU, BZ MD NE YAPACAIZ?

Bu durumun kendilerini madur etmek anlamna geldiini ifade eden elindeki tapuyu gösteren Toprak, 33 dönümlük tapulu tarm arazimizi bize haber vermeden köyün içinde, talk yere kaydrmlar. 150 nüfuslu bir aileyiz. Bu topraklarda her yl 15 ton buday biçiyoruz. Buradan ekmeimiz çkyordu. Biz imdi ne yapacaz? dedi.

Ensari Toprak ise görütükleri Karacada Kalknma Ajansnn kendilerine Valiyi adres gösterdiklerini savunarak, madur olduklarn ve aslk arazilerinin geri verilmesi gerektiini anlatt.

BZ ASIL ARAZMZ STYORUZ, MADURUZ

Yeni arazinin içinden geçen NATO boru hatt nedeniyle 6-7 dönümlük topranda kullanlamayacan aktaran Toprak, öyle konutu:

Karacada Kalknma Ajansyla görütük bize kendilerinin projelerinin tamamlandn ve muhatabmzn vali olduunu söylediler. Vali beyle görüün dediler. Bizde valiye ulaamyoruz. çalnacak bir kap yok ki çalalm. Ne yapacam bilmiyoruz. Valinin insafna kalmz. Eer valide insaf varsa 150 kiinin ekmeiyle oynamaz. Baka gideceimiz bir yere yok. Bize yeni verilen 20 dönümlük yerde NATO boru hatt geçiyor. Bu boru hatt da bizim yeni topraklarmzn 6-7 dönümünü öldürecek. Bize yine hiçbir ey kalmayacak. Biz asl arazimizi istiyoruz. Maduruz.

KÖYÜN CAMSNN YIKILMAK STEND DDASI

Arazinin ortaklarndan Mahmut Toprak ise daha vahim bir iddiay ortaya att. Köy içinde yaptrdklar caminin yklmak OSB arazisi içinde yer ald gerekçesiyle yetkililerce yklmak istendiini ileri süren Toprak,

Camiye resmi kurumlarca elektrik ve su balandna dikkati çeken Toprak, kendi imkanlarmzla bu camiyi yaptk. Buraya imam atand. çocuklarmz burada Kuran- Kerim öreniyor. Bize gelen memurlar bu camiyi ykacaz dediler. Mahkemeye bavuracaz eklinde konutu.

AJANS YETKLS: 18. MADDE UYGULAMASI LETLD, TRAZ ETMEDLER

Öte yandan Karacada Kalknma Ajansnda görevli bir yetkiliden alnan bilgiye göre, Diyarbakr Tekstil htisas Organize Sanayi Bölgesinin kurulu aamasnda ilgili bütün kurum ve kurululardan görü alnd ve daha sonra Dökmeta köyü sakinlerinin bilgilendirildiini ifade etti. Bölgenin kuruluunda mar Kanunun 18. Madde Uygulamasnn iletildiine dikkati çeken yetkili kanunun uygulan srasnda hak tannan itiraz süresi içinde köylülerin hiçbir itirazda bulunmamasnn garip olduunu kaydetti.

Diyarbakr Tekstil htisas Organize Sanayi Bölgesi yönetiminden ise yöneltilen sorulara ilikin açklama yaplmad.

Ana Sayfaya Git