Bakıp geçiyoruz!

Başta gıda olmak üzere temel tüketim mallarında yapılan katma değer vergisi (KDV) indirimine rağmen fiyat artışları önlenemiyor. Semt pazarlarında fiyatlar el yakmaya devam etti.

Haberler 05.04.2022 - 01:51 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Geçen hafta 15 liradan satlan domatesin fiyat bu hafta 25 liraya çkt. çarliston biberin fiyat 30 lira oldu. Pazarc da alverie gelen vatanda da fiyat artndan ikayetçi. Pazarda filesini dolduramayan bir vatanda, ftarda en fazla iki çeit yemek yapabiliyoruz dedi. Bir vatanda ise 100 lira verdii yarm karpuzla pazar alveriini tamamladn söyledi.

Türkiye statistik Kurumuna (TÜK) göre yüzde 61,14e, Enflasyon Aratrma Grubuna (ENAG) göre yüzde 142,63e yükselen enflasyon, kurulan semt pazarndaki etiketlerde kendini gösterdi. Geçen hafta üzerinde 15 lira etiket bulunan domates, bu hafta 20-25 liradan satld. Vatandan en çok tükettii sebze olan çarliston biberin fiyat 30-40 lira oldu.

YARIM KARPUZ 100 LRA

Pazarda bir kvrck 10 liradan satlrken yumurtann kolisi 48 liraya çkt. Vatanda elma ve portakala da 10ar lira ödedi. Pazarda karpuzun kilosu 15-20 lira oldu. Vatandalar yarm karpuza 100 lira ödedi. Tam yal sert peynir 70 liraya satlrken zeytin 30 ila 46 lira asnda alc buldu.

FYATLAR PAHALILATI, SATILAR AIRLATI

Pazar esnaf Mahmut Sevim, zamlardan dolay sat yapamadklarn belirterek, Fiyatlar çok pahallat, satlar çok arlat, hiç gitmiyor vallahi. Mesela bu elmalarn al 8 lira, 10 lira satyoruz, para kazanmyoruz kesinlikle. Bir kuru para kazanc yok. Portakallarn da öyle, 8 liradan 7,5 liradan al var halde, 10 liradan sat yaplmyor. nsanlar da kaldramyor. nsanlar da biliyor neyin olduunu, görüyorlar ite. Petrole zam geldi, doal gaza zam geliyor, her gün bir eye, ekere, yaa zam geldii için tarma yansyor. Bunlar da buraya mazotla, benzinle geldikleri için hepsi pahal oluyor dedi.

ESKDEN KALIP KALIP PEYNR SATIYORDUK, MD 10-15 LRALIK SATIYORUZ

Pazarda peynir satan Ahmet Yener, satlarn düüünü öyle anlatt: Eskiden kalp alyorlard, bir kalp, iki kalp, üç kalp alyorlard. imdi yarm kalp, 10 liralk, 15 liralk, 20 liralk peynir veriyoruz. Baka bir ey olmuyor yani. Yüzde 50, yüzde 60 süt ürünlerine zam geldi. Ona göre biz de burada fiyat belirliyoruz ama gerçek fiyatlar deil u anda bunlar.

BR MERCMEK ALIP DA çORBA YAPAMIYORUM

Pazara alveri yapmaya gelen 70 yalarndaki kadn, elindeki tek poeti göstererek, Ne alabiliyoruz ki ne yiyelim? Azck aldm ite bu. Ben, bununla iftar edeceim. Bu kadar aldm. Buna gücüm yetti. ftara iki yemek yapabilirim, üç yapamam. Bir bunu yaparm bir de çorba. Kilosu 20 lira mantarn, yarm kilo 10 lira. Daha ne istiyorsunuz karde? Bir mercimek alp da çorba yapamazsam daha napaym dedi.

ALACAIMIZ çOK EY VAR AMA BAKIP GEçYORUZ

Baka bir vatanda ise Bunlar aldm ite. Bir emekli maayla anca idare ediyoruz. Alacamz çok ey var ama bakp geçiyoruz. Ben de evde i yapyorum. Yapmazsam açz. Bu akam bir prasa yapacam. Bir de bulgur aldm, yanna pilav yapacam o kadar diye konutu.

Dier bir vatanda da Herkes ne kadar alveri yapabiliyorsa ben onun da aasnda aldm. ftar kültürümüz, her eyimiz bitti. Bitirenler sa olsun. Bitirenler utansn dedi. Baka bir vatanda da elindeki yarm karpuzu göstererek, Sadece yarm karpuza 100 lira verdik, bu kadar, bitti. Bayadr pazara gelmiyorduk, fiyatlar çok deimi ama çare yok diye konutu.

Ana Sayfaya Git