Bakıp geçiyoruz!

Başta gıda olmak üzere temel tüketim mallarında yapılan katma değer vergisi (KDV) indirimine rağmen fiyat artışları önlenemiyor. Semt pazarlarında fiyatlar el yakmaya devam etti.

Bakıp geçiyoruz!

Geçen hafta 15 liradan satılan domatesin fiyatı bu hafta 25 liraya çıktı. Çarliston biberin fiyatı 30 lira oldu. Pazarcı da alışverişe gelen vatandaş da fiyat artışından şikayetçi. Pazarda filesini dolduramayan bir vatandaş, "İftarda en fazla iki çeşit yemek yapabiliyoruz" dedi. Bir vatandaş ise 100 lira verdiği yarım karpuzla pazar alışverişini tamamladığını söyledi.

Türkiye İstatistik Kurumu'na (TÜİK) göre yüzde 61,14'e, Enflasyon Araştırma Grubu'na (ENAG) göre yüzde 142,63'e yükselen enflasyon, kurulan semt pazarındaki etiketlerde kendini gösterdi. Geçen hafta üzerinde 15 lira etiket bulunan domates, bu hafta 20-25 liradan satıldı. Vatandaşın en çok tükettiği sebze olan Çarliston biberin fiyatı 30-40 lira oldu.

YARIM KARPUZ 100 LİRA

Pazarda bir kıvırcık 10 liradan satılırken yumurtanın kolisi 48 liraya çıktı. Vatandaş elma ve portakala da 10'ar lira ödedi. Pazarda karpuzun kilosu 15-20 lira oldu. Vatandaşlar yarım karpuza 100 lira ödedi. Tam yağlı sert peynir 70 liraya satılırken zeytin 30 ila 46 lira asında alıcı buldu.

“FİYATLAR PAHALILAŞTI, SATIŞLAR AĞIRLAŞTI”

Pazar esnafı Mahmut Sevim, zamlardan dolayı satış yapamadıklarını belirterek, “Fiyatlar çok pahalılaştı, satışlar çok ağırlaştı, hiç gitmiyor vallahi. Mesela bu elmaların alışı 8 lira, 10 lira satıyoruz, para kazanmıyoruz kesinlikle. Bir kuruş para kazancı yok. Portakalların da öyle, 8 liradan 7,5 liradan alışı var halde, 10 liradan satışı yapılmıyor. İnsanlar da kaldıramıyor. İnsanlar da biliyor neyin olduğunu, görüyorlar işte. Petrole zam geldi, doğal gaza zam geliyor, her gün bir şeye, şekere, yağa zam geldiği için tarıma yansıyor. Bunlar da buraya mazotla, benzinle geldikleri için hepsi pahalı oluyor” dedi.

“ESKİDEN KALIP KALIP PEYNİR SATIYORDUK, ŞİMDİ 10-15 LİRALIK SATIYORUZ”

Pazarda peynir satan Ahmet Yener, satışların düşüşünü şöyle anlattı: “Eskiden kalıp alıyorlardı, bir kalıp, iki kalıp, üç kalıp alıyorlardı. Şimdi yarım kalıp, 10 liralık, 15 liralık, 20 liralık peynir veriyoruz. Başka bir şey olmuyor yani. Yüzde 50, yüzde 60 süt ürünlerine zam geldi. Ona göre biz de burada fiyat belirliyoruz ama gerçek fiyatlar değil şu anda bunlar.”

“BİR MERCİMEK ALIP DA ÇORBA YAPAMIYORUM”

Pazara alışveriş yapmaya gelen 70 yaşlarındaki kadın, elindeki tek poşeti göstererek, “Ne alabiliyoruz ki ne yiyelim? Azıcık aldığım işte bu. Ben, bununla iftar edeceğim. Bu kadar aldım. Buna gücüm yetti. İftara iki yemek yapabilirim, üç yapamam. Bir bunu yaparım bir de çorba. Kilosu 20 lira mantarın, yarım kilo 10 lira. Daha ne istiyorsunuz kardeş? Bir mercimek alıp da çorba yapamazsam daha napayım” dedi.

“ALACAĞIMIZ ÇOK ŞEY VAR AMA BAKIP GEÇİYORUZ”

Başka bir vatandaş ise “Bunları aldım işte. Bir emekli maaşıyla anca idare ediyoruz. Alacağımız çok şey var ama bakıp geçiyoruz. Ben de evde iş yapıyorum. Yapmazsam açız. Bu akşam bir pırasa yapacağım. Bir de bulgur aldım, yanına pilav yapacağım o kadar” diye konuştu.

Diğer bir vatandaş da “Herkes ne kadar alışveriş yapabiliyorsa ben onun da aşağısında aldım. İftar kültürümüz, her şeyimiz bitti. Bitirenler sağ olsun. Bitirenler utansın” dedi. Başka bir vatandaş da elindeki yarım karpuzu göstererek, “Sadece yarım karpuza 100 lira verdik, bu kadar, bitti. Bayağıdır pazara gelmiyorduk, fiyatlar çok değişmiş ama çare yok” diye konuştu.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Çok Okunan Haberler