Barodan suç duyurusu

Diyarbakır Barosu dahil 15 Baro'yu, Ankara, Afyon ve Konya'daki saldırılara ilişkin "ırkçı saldırılardır" şeklindeki açıklamalarına "Kandil'in Baro'nları" manşetiyle eleştiren Yeni Şafak Gazetesi hakkında suç duyurusunda bulunuldu.

Haberler 28.07.2021 - 10:45 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakr Barosu adna Baro Bakan Avukat Nahit Eren tarafndan Diyarbakr Cumhuriyet Basavclna verilen suç duyurusu dilekçesine gazetenin servis ettii hedef gösteren haberin linki de eklendi.

Söz konusu haberin kandilin baronlar bal ile servis edildiini hatrlatan Eren, haberin devamnda Diyarbakr Barosu ile birlikte 15 baronun hedef gösterildiini hatrlatt. Kürt kimlii ve diline ilikin üç kentte yaplan rkç saldrlara ilikin açklama yapmann, insan haklarn savunma ve koruma ilevinin bir parças olduunu hatrlatan Eren, Kamu yarar ilkesi göz ard edilerek Kandil Baronlar balyla 15 Baronun hedef haline getirilmeye çalld görülmektedir. Haber içerii incelendiinde, olaylarn basit adli vaka olarak nitelendirildii, derdest yarglama dosyalarnda yer alan delillerin aksine Kürt kimliine ve diline ilikin yaygn ve süregelen rkç tehdit ve saldrlarn bulunmad iddia edilmitir. Ad geçen ve gerçek amacnn yaynclk faaliyeti olmad yapt haberlerden açkça anlalan söz konusu kurulu, açklama metni ile madur ve müteki anlatmlarn göz ard ederek kendi ahlak ve etik d kurgusuyla barolar kriminalize edip hedef haline getirerek kamuoyuna yanstmtr. Kurulu bu haberiyle 15 Baroyu açkça hedef göstermi, habercilik ad altnda nefret suçunu ilemitir ifadelerini kulland.

BAROLAR HEDEF HALNE GETRLEREK SUç LENMTR

Haberde nefret ve ayrmclk, iftira, halk kin ve dümanla alenen tahrik, adil yarglamay etkilemeye teebbüs suçunun ilendiini belirten Eren, suç duyurusu dilekçesinde u ifadeleri kulland: üpheliler bu haber ile yarglama dosyas ile örtümeyen ve madur ile müteki anlatmlaryla çelien bir ekilde haber metni hazrlanm, rkç saldrya ilikin açklama yaynlayan 15 Baroya ilikin Kandilin Baronlar bal ile olayn basit adli bir vaka olduu eklinde kesin yargya varlarak yaymlanmtr. Uluslararas sözleme ve Anayasada güvence altna alnan ayrmclk yasa karsnda, saldrya maruz kalan müteki ve madur anlatmlar ile kamuoyuna yansyan haber içerikleri gereince, etkin ve ivedi bir soruturmann yürütülmesine dair talepte bulunan Barolara kar ayrmc ve nefret söyleminde bulunmutur. üphelilerce 15 Baronun rkç saldrlara ilikin etkin soruturma talebi nedeniyle, barolar ötekiletirerek hedef haline getirilerek suç ilenmitir. Haber bal ve içerii gözetildiinde, insan haklarn koruma ve savunma görev ve sorumluluuyla hareket eden 15 Baroya ve üyelerine kar nefret söyleminde bulunup ve yaplan açklamay illegalize ederek, TCK 216/1 maddesi kapsamnda, insanlar suça tahrik etmek suçunun ilendiini göstermektedir. Halk kin ve dümanla tahrik suçu tehlike suçu olup, suçun olumas için zarar olumas gerekmez. Dolaysyla kamu barnn bozulma ihtimali suçun ilenmesi için yeterlidir. Bu unsurun gerçeklemesi için kamu barn bozmak için açk ve yetkin bir tehlike olmas gerekmez.

ADL YARGILAMAYI ETKLEMEYE TEEBBÜS SUçU LEND

üphelilerce haber içerii gözetildiinde, rkç olduu madur ve müteki anlatmlaryla ifade edilen ve kamuoyunda yer alan bilgilere karn, adli vaka olarak nitelendirilmitir. Soruturma dosyalarnda, madur ve müteki ifadeleri incelendiinde, Kürt kimlii ve diline yönelik ayrmc ve rkç yaklamlarn olaylara sebebiyet verdii görülecektir. Bu kapsamda, kesin yarglarla ve yarglama dosyasn etkileyebilecek nitelikte kanaat oluturacak ekilde yaymlanan haber içerii nedeniyle adil yarglamay etkilemeye teebbüs suçunun ilendii açktr. üphelilerin hakknda soruturma balatlmasn ve cezalandrlmas için kamu davas açlmasna karar verilmesini saygyla talep ederiz.

Ana Sayfaya Git