Barodan suç duyurusu

Diyarbakır Barosu dahil 15 Baro'yu, Ankara, Afyon ve Konya'daki saldırılara ilişkin "ırkçı saldırılardır" şeklindeki açıklamalarına "Kandil'in Baro'nları" manşetiyle eleştiren Yeni Şafak Gazetesi hakkında suç duyurusunda bulunuldu.

Barodan suç duyurusu

Diyarbakır Barosu adına Baro Başkanı Avukat Nahit Eren  tarafından Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’na verilen suç duyurusu dilekçesine gazetenin servis ettiği hedef gösteren haberin linki de eklendi.

Söz konusu haberin “kandil'in 'baro'nları” başlığı ile servis edildiğini hatırlatan Eren,  haberin devamında Diyarbakır Barosu ile birlikte 15 baronun hedef gösterildiğini hatırlattı. Kürt kimliği ve diline ilişkin üç kentte yapılan ırkçı saldırılara ilişkin açıklama yapmanın, insan haklarını savunma ve koruma işlevinin bir parçası olduğunu hatırlatan Eren, “Kamu yararı ilkesi göz ardı edilerek Kandil Baro’nları başlığıyla 15 Baronun hedef haline getirilmeye çalışıldığı görülmektedir. Haber içeriği incelendiğinde, olayların basit adli vaka olarak nitelendirildiği, derdest yargılama dosyalarında yer alan delillerin aksine Kürt kimliğine ve diline ilişkin yaygın ve süregelen ırkçı tehdit ve saldırıların bulunmadığı iddia edilmiştir.  Adı geçen ve gerçek amacının yayıncılık faaliyeti olmadığı yaptığı haberlerden açıkça anlaşılan söz konusu kuruluş, açıklama metni ile mağdur ve müşteki anlatımlarını göz ardı ederek kendi ahlak ve etik dışı kurgusuyla baroları kriminalize edip hedef haline getirerek kamuoyuna yansıtmıştır. Kuruluş bu haberiyle 15 Baroyu açıkça hedef göstermiş, habercilik adı altında nefret suçunu işlemiştir” ifadelerini kullandı.

'BAROLAR HEDEF HALİNE GETİRİLEREK SUÇ İŞLENMİŞTİR'

Haberde nefret ve ayrımcılık, iftira, halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik, adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs suçunun işlendiğini belirten Eren, suç duyurusu dilekçesinde şu ifadeleri kullandı: “Şüpheliler bu haber ile yargılama dosyası ile örtüşmeyen ve mağdur ile müşteki anlatımlarıyla çelişen bir şekilde haber metni hazırlanmış, ırkçı saldırıya ilişkin açıklama yayınlayan 15 Baro’ya ilişkin “Kandilin  Baro’nları” başlığı ile olayın basit adli bir vaka olduğu şeklinde kesin yargıya varılarak yayımlanmıştır. Uluslararası sözleşme ve Anayasada güvence altına alınan ayrımcılık yasağı karşısında, saldırıya maruz kalan müşteki ve mağdur anlatımları ile kamuoyuna yansıyan haber içerikleri gereğince, etkin ve ivedi bir soruşturmanın yürütülmesine dair talepte bulunan Baro’lara karşı ayrımcı ve nefret söyleminde bulunmuştur. Şüphelilerce 15 Baronun ırkçı saldırılara ilişkin etkin soruşturma talebi nedeniyle, barolar ötekileştirerek hedef haline getirilerek suç işlenmiştir. Haber başlığı ve içeriği gözetildiğinde,  insan haklarını koruma ve savunma görev ve sorumluluğuyla hareket eden 15 Baroya ve üyelerine karşı nefret söyleminde bulunup ve yapılan açıklamayı illegalize ederek, TCK 216/1 maddesi kapsamında, insanları suça tahrik etmek suçunun işlendiğini göstermektedir. Halkı kin ve düşmanlığa tahrik suçu tehlike suçu olup, suçun oluşması için zarar oluşması gerekmez. Dolayısıyla kamu barışının bozulma ihtimali suçun işlenmesi için yeterlidir. Bu unsurun gerçekleşmesi için kamu barışını bozmak için açık ve yetkin bir tehlike olması gerekmez.

'ADİL YARGILAMAYI ETKİLEMEYE TEŞEBBÜS SUÇU İŞLENDİ'

Şüphelilerce haber içeriği gözetildiğinde, ırkçı olduğu mağdur ve müşteki anlatımlarıyla ifade edilen ve kamuoyunda yer alan bilgilere karşın, adli vaka olarak nitelendirilmiştir. Soruşturma dosyalarında, mağdur ve müşteki ifadeleri incelendiğinde, Kürt kimliği ve diline yönelik ayrımcı ve ırkçı yaklaşımların olaylara sebebiyet verdiği görülecektir. Bu kapsamda, kesin yargılarla ve yargılama dosyasını etkileyebilecek nitelikte kanaat oluşturacak şekilde yayımlanan haber içeriği nedeniyle adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs suçunun işlendiği açıktır.  Şüphelilerin hakkında soruşturma başlatılmasını ve cezalandırılması için kamu davası açılmasına karar verilmesini saygıyla talep ederiz.”

Kaynak: Diyarbakır Söz