Başka plakadan para transferi!

Otobüsü olmayan 23 yaşındaki Yusuf Sönmez’e Büyükşehir Belediyesi otobüs havuz hesabından 11 ayda 2 milyon 156 bin lira ödeme yapıldığını belirleyen Mülkiye müfettişi: “Bu kadar para aktarılmasını sağlayacak geçmişi yok” yorumunda bulundu.

Haberler 08.05.2021 - 10:15 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Dönemin kayym Cumali Atilla tarafndan yönetilen Diyarbakr Büyükehir Belediyesinde 2017-2018 yllarnda belediye ve halk otobüslerinin parasnn aktarld havuzdan yaklak 5,5 milyon liralk yolsuzluk yapld Mülkiye müfettilerinin raporu ile ortaya çkarken, raporun detaylarnda çarpc bilgiler yer ald.

Mülkiye müfettii tarafndan hazrlanan raporda, otobüs havuz hesabndan Yusuf Sönmez adl bir kiiye otobüsü varm gibi gösterilerek 11 ay boyunca, 2 milyon 156 bin lira para aktarm yapld. Raporda, paray aktaran sorumlu kii ise dönemin Otobüs letmeleri Müdür Vekili Berat Can Güvenin izah edemedii belirtildi. Müfettiler, 23 yandaki Sönmezin bu kadar paray alacak bir geçmie sahip olmad yorumunda bulundu.

BAKASININ PLAKASINDAN PARA TRANSFER

çileri Bakanl Mülkiye Müfettilerinin hazrlad yolsuzlukla ilgili raporda, 3 Aralk 2018 ile 28 Ekim 2019 tarihleri arasnda Yusuf Sönmez isimli ahsn hesabna 36 defa ödeme yaplarak, toplam 2 milyon 156 bin 931 lira aktarld, ödeme gerekçesi olarak 21 H 0094 plakasnn, oför kart ibaresinin, kart yükleme ibaresinin ve POS cihaz ibaresinin yazld belirtildi. Yaplan aratrmada, 21 H 0094 plakasnn Yusuf Sönmez isimli ahsa ait olmad,

ÖN NCELEME YÜRÜTÜLEN MÜDÜR GÜVEN

Özdiyarbakr Ltd. tiye ait olduunun anlald vurgulanan raporda, Hakknda ön inceleme yürütülen Otobüs letmeleri Müdür Vekili Berat Can Güvenin müfettiliime verdii ifadede özetle; Yusuf Sönmezi ahsen tanmadn, Sönmez Kardeler adnda bir irketleri olduunu bildiini, Yusuf Sönmezin özel halk otobüsü sahibi olmadn, faturay kesen esnafn ödemelerini toplu olarak fatura kesen bir esnafa yaptn, bu ahslarn da ödeme karlndaki belgeleri getirdiklerini, Yusuf Sönmezin de kendilerine fatura getirmediini fakat tek tek esnafa ödeme yapmak yerine bu ahsa ödeme yaparak dierlerine datmn saladklarn ifade etti denildi.

PARAYI ALAN DYARBAKIRDAN KAçTI

Müfettilere ifade veren Yusuf Sönmez ise kendisinin Zülküf Akta isimli döemecinin yannda çaltn, Aktan daha sonra yedek parça ii yapmaya baladn, kendisine gösterilen paralarn banka hesabna geldiini, kendisinin paralar çekerek Aktaa verdiini belirterek, Zülküf Akta, bu paralarn belediyenin iini yapmas sebebiyle ödendiini söyledi. Zülküf Aktan birçok kiiye borcu olduu için Diyarbakrdan kaçtn duydum dedi. Müfetti, havuzdaki paralarn sadece belediye ve halk otobüslerinin tadklar yolcular karlnda ödenmesi gerektiini hatrlatarak raporunda unlar yazd:

SÖNKEZ KARDELER ADINA RKET

Gerek Berat Can Güvenin gerekse Yusuf Sönmezin ifadelerinden Diyarkart havuz hesabndan otobüs iletmesi hesabnn amaçlar ile ilgili olmayan paralarn ödendiinin kabul edildii, Güven ile Sönmezin ifadeleri arasnda çeliki olduunu, Güvenin Sönmezi ahsen tanmadn söylediini ancak Sönmez Kardeler adnda bir irket olduunu bildiini oysa Sönmezin kendisinin Zülküf Akta adndaki birinin yannda çaltn ifade ettiini, Berat Can Güvenin kendi ifadesinde çelikiler bulunduu, fatura kesmeyen esnafn ödemelerini toplu olarak fatura kesilen bir esnafa yaptklarn ifade etmesine ramen Yusuf Sönmezin kendilerine fatura getirmediini ifade ettii, böylelikle ifadesinde çelikiye dütüünü, Yusuf Sönmez isimli ahsn henüz 1998 doumlu olduu ve 2 milyon 156 bin 931 lira aktarlmasn salayacak bir geçmie sahip olmad tespit edildi.

KAMUOYUNA YANSIYAN RAPOR

Raporda ayrca Diyarbakr Valiliinin 15 Mart 2020 tarihindeki yazsnda, eski otobüs iletmesi müdür vekili Berat Can Güvenin otobüs gelirlerinin aktarlmas için görevlendirildii, Güvenin hazrlayp bankaya gönderdii ödeme listelerinde otobüs sahibi olmad halde baz kiilere otobüs havuz hesabndan ödeme yapld, Muhsin Talaya toplam 84 bin 808 lira, Uur Akbala toplam 272 bin 674 lira, Ömer Öngele toplam 168 bin 965 lira vererek Berat Can Güvenin Diyarbakr Büyükehir Belediyesini nitelikli bir ekilde dolandrd belirtildi.

KOOPERATF BAKANINA PARA

Raporda ayrca, Özel Halk Otobüsleri Kooperatif Bakan Fesih Kayaya otobüsü için hak ettiinden yüksek miktarda tutarlar yatrld, Kayann banka hesabna hak etmedii halde 1 milyon 135 bin lira aktarld da belirtildi. Müfetti raporuna göre tespit edilen usulsüz ödemelerin toplam 5 milyon 416 bin 411 lira. Nitelikli dolandrclk yapld sonucuna varlan raporda, Fesih Kaya, Yusuf Sönmez, Ömer Öngül, Muhsin Talay, Umut Akbal, Maruf Narin ve Erdal Yamaç hakknda soruturma açlmas istendi.

Ana Sayfaya Git