Başka plakadan para transferi!

Otobüsü olmayan 23 yaşındaki Yusuf Sönmez’e Büyükşehir Belediyesi otobüs havuz hesabından 11 ayda 2 milyon 156 bin lira ödeme yapıldığını belirleyen Mülkiye müfettişi: “Bu kadar para aktarılmasını sağlayacak geçmişi yok” yorumunda bulundu.

Başka plakadan para transferi!

Dönemin kayyımı Cumali Atilla tarafından yönetilen Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’nde 2017-2018 yıllarında belediye ve halk otobüslerinin parasının aktarıldığı havuzdan yaklaşık 5,5 milyon liralık yolsuzluk yapıldığı Mülkiye müfettişlerinin raporu ile ortaya çıkarken, raporun detaylarında çarpıcı bilgiler yer aldı.

Mülkiye müfettişi tarafından hazırlanan raporda, otobüs havuz hesabından Yusuf Sönmez adlı bir kişiye otobüsü varmış gibi gösterilerek 11 ay boyunca, 2 milyon 156 bin lira para aktarımı yapıldı. Raporda, parayı aktaran sorumlu kişi ise dönemin Otobüs İşletmeleri Müdür Vekili Berat Can Güven’in izah edemediği belirtildi. Müfettişler, 23 yaşındaki Sönmez’in bu kadar parayı alacak bir geçmişe sahip olmadığı yorumunda bulundu.

BAŞKASININ PLAKASINDAN PARA TRANSFERİ

İçişleri Bakanlığı Mülkiye Müfettişlerinin hazırladığı yolsuzlukla ilgili raporda, 3 Aralık 2018 ile 28 Ekim 2019 tarihleri arasında Yusuf Sönmez isimli şahsın hesabına 36 defa ödeme yapılarak, toplam 2 milyon 156 bin 931 lira aktarıldığı, ödeme gerekçesi olarak 21 H 0094 plakasının, şoför kartı ibaresinin, kart yükleme ibaresinin ve POS cihazı ibaresinin yazıldığı belirtildi. Yapılan araştırmada, 21 H 0094 plakasının Yusuf Sönmez isimli şahsa ait olmadığı,

ÖN İNCELEME YÜRÜTÜLEN MÜDÜR GÜVEN

Özdiyarbakır Ltd. Şti’ye ait olduğunun anlaşıldığı vurgulanan raporda, “Hakkında ön inceleme yürütülen Otobüs İşletmeleri Müdür Vekili Berat Can Güven’in müfettişliğime verdiği ifadede özetle; Yusuf Sönmez’i şahsen tanımadığını, Sönmez Kardeşler adında bir şirketleri olduğunu bildiğini, Yusuf Sönmez’in özel halk otobüsü sahibi olmadığını, faturayı kesen esnafın ödemelerini toplu olarak fatura kesen bir esnafa yaptığını, bu şahısların da ödeme karşılığındaki belgeleri getirdiklerini, Yusuf Sönmez’in de kendilerine fatura getirmediğini fakat tek tek esnafa ödeme yapmak yerine bu şahsa ödeme yaparak diğerlerine dağıtımını sağladıklarını ifade etti” denildi.

PARAYI ALAN DİYARBAKIR'DAN KAÇTI

Müfettişlere ifade veren Yusuf Sönmez ise kendisinin Zülküf Aktaş isimli döşemecinin yanında çalıştığını, Aktaş’ın daha sonra yedek parça işi yapmaya başladığını, kendisine gösterilen paraların banka hesabına geldiğini, kendisinin paraları çekerek Aktaş’a verdiğini belirterek, “Zülküf Aktaş, bu paraların belediyenin işini yapması sebebiyle ödendiğini söyledi. Zülküf Aktaş’ın birçok kişiye borcu olduğu için Diyarbakır’dan kaçtığını duydum” dedi. Müfettiş, havuzdaki paraların sadece belediye ve halk otobüslerinin taşıdıkları yolcular karşılığında ödenmesi gerektiğini hatırlatarak raporunda şunları yazdı:

SÖNKEZ KARDEŞLER ADINA ŞİRKET

“Gerek Berat Can Güven’in gerekse Yusuf Sönmez’in ifadelerinden Diyarkart havuz hesabından otobüs işletmesi hesabının amaçları ile ilgili olmayan paraların ödendiğinin kabul edildiği, Güven ile Sönmez’in ifadeleri arasında çelişki olduğunu, Güven’in Sönmez’i şahsen tanımadığını söylediğini ancak Sönmez Kardeşler adında bir şirket olduğunu bildiğini oysa Sönmez’in kendisinin Zülküf Aktaş adındaki birinin yanında çalıştığını ifade ettiğini, Berat Can Güven’in kendi ifadesinde çelişkiler bulunduğu, fatura kesmeyen esnafın ödemelerini toplu olarak fatura kesilen bir esnafa yaptıklarını ifade etmesine rağmen Yusuf Sönmez’in kendilerine fatura getirmediğini ifade ettiği, böylelikle ifadesinde çelişkiye düştüğünü, Yusuf Sönmez isimli şahsın henüz 1998 doğumlu olduğu ve 2 milyon 156 bin 931 lira aktarılmasını sağlayacak bir geçmişe sahip olmadığı tespit edildi.”

KAMUOYUNA YANSIYAN RAPOR

Raporda ayrıca Diyarbakır Valiliği’nin 15 Mart 2020 tarihindeki yazısında, eski otobüs işletmesi müdür vekili Berat Can Güven’in otobüs gelirlerinin aktarılması için görevlendirildiği, Güven’in hazırlayıp bankaya gönderdiği ödeme listelerinde otobüs sahibi olmadığı halde bazı kişilere otobüs havuz hesabından ödeme yapıldığı, Muhsin Talay’a toplam 84 bin 808 lira, Uğur Akbal’a toplam 272 bin 674 lira, Ömer Öngel’e toplam 168 bin 965 lira vererek Berat Can Güven’in Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’ni nitelikli bir şekilde dolandırdığı belirtildi.

KOOPERATİF BAŞKANINA PARA

Raporda ayrıca, Özel Halk Otobüsleri Kooperatif Başkanı Fesih Kaya’ya otobüsü için hak ettiğinden yüksek miktarda tutarlar yatırıldığı, Kaya’nın banka hesabına hak etmediği halde 1 milyon 135 bin lira aktarıldığı da belirtildi. Müfettiş raporuna göre tespit edilen usulsüz ödemelerin toplamı 5 milyon 416 bin 411 lira. “Nitelikli dolandırıcılık” yapıldığı sonucuna varılan raporda, Fesih Kaya, Yusuf Sönmez, Ömer Öngül, Muhsin Talay, Umut Akbal, Maruf Narin ve Erdal Yamaç hakkında soruşturma açılması istendi.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Çok Okunan Haberler