Beklenen Adım Atılmadı!

Tanrıkülü, Hükümet 16 Nisan'dan sonra Kürt meselesinde beklenen adımı atılmadığını belirterek "Anadilde eğitim ve öğretim ile Kürtçe'nin resmi dil olarak kabul edilmesiyle Kürt meselesi tamamen çözülecekti. Ama adım atılmadı" dedi.

Haberler 07.09.2017 - 00:47 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Hüda-Par Diyarbakr il Bakan eyhmus Tanrkulu Türkiye ve Ortadoudaki gelimelere dair deerlendirmelerde bulunurken, Türkiyede 2 asra yakndr devam eden bir Kürt meselesi olduunu belirterek, çözüm sürecinde Kürt ve Türk halk, barn ve kardeliin geleceine inandrldn belirtirken, 16 Nisandan sonra Kürt meselesinde beklenen adm atlmadn söyledi. Tanrkulu, Anadilde eitim ve öretim ile Kürtçenin resmi dil olarak kabul edilmesiyle Kürt meselesi tamamen çözülecekti. Ama adm atlmad dedi.

Diyarbakr il Bakan eyhmus Tanrkulu bakanlndaki Hüda-Par yönetimi, Söz ve Uzay Yayn Gurubuna Kurban bayram ziyaretinde bulundu. Heyet, Genel Yayn Yönetmenimiz Ömer Büyüktimur tarafndan karland. Karlkl görü alveriinde yapld ziyarette ikramlarda bulunuldu.

Türkiye ve Ortadou konusunda karlkl görü alveriinde bulunulduu ziyarette konuan Tanrkulu, Türkiyede 2 asra yakndr devam eden bir Kürt meselesi olduunu belirterek, çözüm sürecinde Kürt ve Türk halk, barn ve kardeliin geleceine inandrldn söyledi.

Tanrkulu konumasna devamla, Aslnda meselenin Kürt meselesini çözmek deil, PKK ve devletin bölgedeki alan hkimiyetini güçlendirmeye yönelik çalmalar yapldn gördük. Devlet PKKnin silahlar bombalar bölgeye tamasna veya çözüm sürecinin balamasyla beraber 2013 tarihinde çözüm sürecinin balangcnda YDG-H çetelerinin kurulmasna göz yumdu. dedi.

Süreç, savaa hazrlk süreciydi

çözüm sürecine iaret eden Tanrkulu, Mesele Kürt meselesini çözmek deildi, savaa hazrlkt. Samimi olsaydlar, mesele Kürtlerin meru temel haklar olsayd, HDP, hükümet ve devletin iki üç adm atmasyla mesele çözüme kavuurdu. Ancak Kemalist sistemin güçlenmesi ve PKKnin örgütsel çkarlar ile alan elde etmek istemesi ile Kürtler alet edildi ve kullanld. ifadelerini kulland.

PKK ve siyasi uzants HDPdir

Tanrukulu, Tüm bunlardan sonra, 6-7 Ekim olaylar, çukur ve barikat siyaseti ile 7-8 bine yakn Kürt genci o çukurlara gömüldü. Bombalar patlatld, yüzlerce sivil hayatn kaybetti. Bu yaananlarn en büyük suçlusu PKK ve siyasi uzants HDPdir. Dier taraftan hükümetin suçu da küçük deildir. Hükümet, PKKnin ehirleri bombalarla silahlarla doldururken olanlara göz yumdu. eklinde konutu.

PKK, emperyal ülkelerin emrinde

PKKnin emperyal güçlerin kontrolünde olduuna iaret eden Tanrkulu, Son 3 yldr PKK tarafndan yaplan eylemlere bakldnda Amerika ve Rusya gibi emperyal ülkelerin, Türkiyede çatma çkarmak, operasyon yapmak isteyen ülkelerin istekleri dorultusunda adm attklarn görüyoruz. FETÖ ve PKKnin ABD tarafndan yönlendirildii açk bir ekilde ortada. Almanya olmak üzere Avrupa ülkeleri tarafndan tetikçi olarak kullanlyorlar. dedi.

Beklenen admlar atlmad

çözüm süreci zamannda PKKnn bütün Kürtleri temsilen muhatap alnmasnn ve sürecin effaf yürütülmemesinin büyük hata olduunu söyleyen Hüda-Par il Bakan Tanrkulu öyle konutu:

16 Nisan referandumundan sonra belki Kürt meselesiyle ilgili adm atar ve Kürt meselesini çözer diye kamuoyu bekliyordu. te anadilde eitim ve öretim ile Kürtçenin resmi dil olarak kabul edilmesiyle Kürt meselesi tamamen çözülecekti. Fakat bu iki konuda hükümet bir türlü adm atmyor. Ya da atmak istemiyor. Dolaysyla 21inci Yüzylda temel hak ve hürriyetlerin artt bir ortamda, siz sadece bir televizyon açarak veya özel dil kurslarnn serbest olduunu söyleyerek 20- 30 milyon bir halkn yaad ülkede bu özgürlüklerle yetinin denmesini kimse kabul etmez. Fakat hükümet bu konuda adm atmyor.

Kürt meselesi ayr, PKK ayr

Tanrkulu, Kürt meselesinin Kürtlerle, silah meselesinin ise PKK ile çözülmesi gerektiini savunarak, Kürt meselesini ayr görmek lazm, PKK konusunu ayr görmek lazm. PKK olduu için Kürt meselesi yoktur. Yani PKK olmad zaman da, belki iki asrdr bu ülkede Kürt meselesi vardr. Sebep ile sonucu birbirine kartrdlar diye konutu.

Omuz omuza emperyalistlerle savat

iki eksik tamamlanrsa dierleri teferruattr. Bu ülkeyi beraber kurduk. Türkler ve Kürtler çanakkalede omuz omuza ecnebilere ve emperyalist güçlere kar savap yüz binlerce ehit verdik. 1921 anayasasnda da beraberdik. Bu ülkede yaayan tüm halklar varlklarn hissedebiliyordu. Ancak 1924 anayasasndan sonra Kürtler, Kemalistler tarafndan haklar inkar edildi. eklinde açklad.

Kuzey Iraktaki referandumda halkn iradesine sayg duymal

Büyüktimurun sorularn yantlayan Tanrkulu, Kuzey Iraktaki referandum hakknda da deerlendirmelerde bulunarak, Oradaki referandumda o ülkede yaayan halkn iradesi karar verecek. Herkesin o iradeye sayg göstermesi gerekiyor. Biz isteriz ki Ortadoudaki halklar, büyük bir devlet çats altnda dillerini renklerini inançlarn rahat bir ekilde eit ve adalet ölçüsüyle yerine getirebilsinler. Böyle bir imkan varken, bunu yapmak gerekiyor yoksa komu olarak kalnmas çatmaya sebebiyet verilmemesi en dorusudur. Türkiye ve rann mazlum ve mustazaf Kürt halknn bu referandumuna sayg göstermeleri gerekiyor ve ellerinden gelen yardm yapmaldrlar. Bu insanlar emperyalist ülkelerin kucana itmememiz gerekiyor. 5-6 milyon nüfusa sahip federal bir ülkenin bölgenin halknn kendi geleceine karar vermesinde herkes sayg göstermesi gerekiyor. dedi.

Yeni haritalar Amerika ve Rusya çizer

Tanrukulu son olarak, 1916 tarihinde Fransa, ngiltere ve Rusya tarafndan syces-pisot anlamas ile Suriye, Irak ve Türkiye snrlar çizildi. Yüzyl geçti. Amerika ve Rusyann Suriyede aktif bir ekilde sahadadr. Birkaç yl içinde yeni haritalar kendileri çizecek. Eer Türkiye, ran ve Suudi Arabistan bir araya gelip adalet çerçevesinde hareket etmezse Rusya ve Amerikann çizecei haritaya da mecbur kalacak ve itiraz edemeyecekler. diye ekledi.

Suçlular, cezaevinde

Hükümet tarafndan FETÖ ve paralel yaplanmalara yönelik ciddi admlar atldna dikkat çeken Diyarbakr Söz Gazetesi ve Uzay Tv Genel Yayn Yönetmeni Ömer Büyüktimur da Birçok komutan, emniyet yetkilisi teröre destek verdii gerekçesiyle cezaevinde cezalarn çekiyor. Mardinde PKKye yönelik operasyonlar örgüte haber veren bir astsubay hakknda da ilem yapld. Bu noktada da ciddi admlarn atldn görüyoruz. ifadelerini kulland.

Ana Sayfaya Git