Beraat etti, görev istedi, itiraz geldi

Yerine kayyum atanan Ergani Belediye Başkanı Ahmet Kaya beraat etti, Diyarbakır Valiliği, “karardan haberdar olmadıkları” gerekçesiyle temyiz süresi geçmesine rağmen karara itiraz etti.

Haberler 28.05.2021 - 11:54 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

DYARBAKIR-Diyarbakrn Ergani lçesinde hakknda açlan soruturma gerekçe gösterilerek görevden uzaklatrlan ve yerine kayyum atanan Belediye Bakan Ahmet Kaya, yargland davann ikinci durumasnda beraat etti. Karara itiraz edilmemesi üzerine karar kesinleirken, avukatlar Diyarbakr Valiliine bavurarak göreve iadesini istedi. Valilik, kesinleen mahkeme kararna ramen ayn mahkemeye haberleri olmad ve kamu zarar olmas ihtimaline kar davaya müdahil olabilecekleri gerekçeleriyle bavurarak, kesinlemi kararn kaldrlmasn talep ettii örenildi.

Gözaltna alnd, yerine kayyum atand, savclk serbest brakt

31 Mart 2019daki yerel seçimlerde Ergani lçesinden Halkarn Demokratik Partisi (HDP) olarak belediye bakan seçilen Ahmet Kaya, çileri Bakanlnn hakkndaki soruturmalar gerekçe göstermesi ile 23 Mart 2020 tarihinde görevden uzaklatrlarak yerine ilçe kaymakam kayyum olarak atand. Görevden alndktan sonra gözaltna alnan Kaya, emniyetteki ifadesinden sonra savcln talimat ile serbest brakld.

Katld toplantlar ve taziye nedeniyle dava açld

Görevden uzaklatrlan Kaya hakknda Diyarbakr 8.Ar Ceza Mahkemesinde, katld aday tantm toplants, Nevruz kutlamas, örgüt üyesinin taziye ziyareti gibi etkinlikler gerekçe gösterilerek terör örgütü üyesi olmak suçundan dava açld. Davann ikinci durumasnda Kaya ile ilgili esas hakkndaki mütaalasn sunan savc, beraatine karar verilmesini istedi. Mahkeme, ald karar ile hakkndaki soruturma gerekçe gösterilerek görevden uzaklatrlan Kayann beraatine karar verdi.

Karar kesinleince avukatlar göreve iadesi için bavurdu

Mahkemenin Kaya için verdii beraat kararna kimse itiraz etmeyip temyize götürmeyince karar 7 Nisan 2021 tarihinde kesinleti. Kararn kesinlemesinden sonra Kayann avukatlarnn, karar ile birlikte çileri Bakanlna Diyarbakr Valilii üzerinden bavurarak, Kayann belediye bakanl görevine iadesini istedi.

Valilik, kesinleen mahkeme kararn kaldrmak istiyor iddias

Kesinleen mahkeme kararndan sonra Kayann görevine iadesini beklerken, Diyarbakr Valilii ayn mahkemeye bavurarak, karardan haberleri olmad, davaya müdahil olma durumlarnn olabilecei ve kamu zarar olumas ihtimalinin deerlendirilerek, kesinleme erhinin kaldrlmasn istedii örenildi.

Ana Sayfaya Git