Görüş Bildir

Beraat etti, görev istedi, itiraz geldi

Yerine kayyum atanan Ergani Belediye Başkanı Ahmet Kaya beraat etti, Diyarbakır Valiliği, “karardan haberdar olmadıkları” gerekçesiyle temyiz süresi geçmesine rağmen karara itiraz etti.

Beraat etti, görev istedi, itiraz geldi

DİYARBAKIR-Diyarbakır’ın Ergani İlçesi’nde hakkında açılan soruşturma gerekçe gösterilerek görevden uzaklaştırılan ve yerine kayyum atanan Belediye Başkanı Ahmet Kaya, yargılandığı davanın ikinci duruşmasında beraat etti. Karara itiraz edilmemesi üzerine karar kesinleşirken, avukatları Diyarbakır Valiliği’ne başvurarak göreve iadesini istedi. Valilik, kesinleşen mahkeme kararına rağmen aynı mahkemeye “haberleri olmadığı” ve “kamu zararı olması ihtimaline karşı davaya müdahil olabilecekleri” gerekçeleriyle başvurarak, kesinleşmiş kararın kaldırılmasını talep ettiği öğrenildi.

Gözaltına alındı, yerine kayyum atandı, savcılık serbest bıraktı

31 Mart 2019’daki yerel seçimlerde Ergani İlçesi’nden Halkarın Demokratik Partisi (HDP) olarak belediye başkanı seçilen Ahmet Kaya, İçişleri Bakanlığı’nın hakkındaki soruşturmaları gerekçe göstermesi ile 23 Mart 2020 tarihinde görevden uzaklaştırılarak yerine ilçe kaymakamı kayyum olarak atandı. Görevden alındıktan sonra gözaltına alınan Kaya, emniyetteki ifadesinden sonra savcılığın talimatı ile serbest bırakıldı.

                                         

Katıldığı toplantılar ve taziye nedeniyle dava açıldı

Görevden uzaklaştırılan Kaya hakkında Diyarbakır 8.Ağır Ceza Mahkemesi’nde, katıldığı aday tanıtım toplantısı, Nevruz kutlaması, örgüt üyesinin taziye ziyareti gibi etkinlikler gerekçe gösterilerek “terör örgütü üyesi olmak” suçundan dava açıldı. Davanın ikinci duruşmasında Kaya ile ilgili esas hakkındaki mütaalasını sunan savcı, beraatine karar verilmesini istedi. Mahkeme, aldığı karar ile hakkındaki soruşturma gerekçe gösterilerek görevden uzaklaştırılan Kaya’nın beraatine karar verdi.

Karar kesinleşince avukatlar göreve iadesi için başvurdu

Mahkemenin Kaya için verdiği beraat kararına kimse itiraz etmeyip temyize götürmeyince karar 7 Nisan 2021 tarihinde kesinleşti. Kararın kesinleşmesinden sonra Kaya’nın avukatlarının, karar ile birlikte İçişleri Bakanlığı’na Diyarbakır Valiliği üzerinden başvurarak, Kaya’nın belediye başkanlığı görevine iadesini istedi.

“Valilik, kesinleşen mahkeme kararını kaldırmak istiyor” iddiası

Kesinleşen mahkeme kararından sonra Kaya’nın görevine iadesini beklerken, Diyarbakır Valiliği aynı mahkemeye başvurarak, “karardan haberleri olmadığı, davaya müdahil olma durumlarının olabileceği ve kamu zararı oluşması ihtimalinin” değerlendirilerek, kesinleşme şerhinin kaldırılmasını istediği öğrenildi.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi