Bir de Yıkım Parası

Yıkım tehlikesi var denilerek Yenişehir belediyesi tarafındah tahli ettirilen binaların sakinleri isyan etti. "Başımızı sokacak" ev bulamazken şimdi de, "yıkım ücreti" isteniyor diyerek, tepki gösterdi.

Haberler 19.08.2017 - 10:03 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Merkez Yeniehir lçesinde 2 Austos günü boaltlan ve ayn gün kendiliinden yklan 4 katl, 40 yllk Gökda Apartmannn hasar verdii ve Yeniehir Belediyesi tarafndan ykm karar verilerek zorla tahliye edilen Figen Apartman ile Girne Apartman A ve B blokta oturan 40 aile, kendilerinden ykm paras istenmesine veryansn ederken, Bamz sokacak yer bulamazken, bir de ykm paras isteniyor diyerek tepki gösterdi.

Merkez Yeniehir lçesi ehitlik Mahallesi 2nci Sokakta bulunan 40 yllk, 4 katl Gökda Apartman 2 Austos günü sabah tahliye edilirken, akam saatlerinde ise kendiliinden çöktü. çökme srasnda bina parçalar yakndaki Figen Apartman ve Girne Apartman A ve B bloklarna alt kolonlarnn çatlamasna yol açt.

BNALAR HASAR GÖRDÜ

Yaplan incelemede olas bir depreme dayanakl olmad tespit edilen Figen Apartman ile Girne Apartman A ve B bloklar için Yeniehir Belediyesi tarafndan ykm karar çkarld.

BELEDYE TAHLYE ETTRD

Belediye ykm karar sonrasnda her iki binada oturan yaklak 40 aileyi zorla tahliye ettirdi. Bir anda darda kalan ve gidecek yerleri olmayan birçok aile zorunlu olarak maddi imkanszlklar nedeniyle akraba ve yaknlarnn yanna yerleirken, bir ksm ise kiralk evlere tand.

SKANDAL UYGULAMAYA TEPK

Skandal uygulamalaryla son günlerde dikkat çeken ve çileri Bakanl tarafndan kayyum olarak atanan Kaymakam ve Belediye Bakanvekili Mehmet Özelin imzasyla Yeniehir Belediyesi Zabta ekipleri, ailelere haber göndererek belediyenin binalar ykmaya dail ald ykm kararn tabli etti. Ancak tebli edilen yazlarda ailelerden, yklacak evlerin yüzde 20 orannda ykm ücretinin kendileri tarafndan ödenmesi gerektiinin talep edilmesi, bina sakinlerinin büyük tepkisine yol açt.

BELEDYE GÖREV YAPMADI

Yeniehir Belediyesinin ykm ücretine tepki göstererek, madur olduklarn belirtti. Bina sakinleri, bu maduriyetlerinin giderilmesi çarsnda bulunarak, bamz sokacak ev ararken, belediye bizden ykm paras istiyor diyerek, isyan etti.

YIKIMI YAPSAYDI EVMZ YIKILMAZDI

Girne Apartman B Blokta otururken tahliye edilen Aynur Balçk, eiyle birlikte yanlz yaadklarn ve emekli maayla zor geçindiklerini belirterek, O yklan binay belediye gelip ykm olsayd, bizim binamz hasar görmeyecekti. Ve biz de darda kalmaz, madur olmazdk. Yeniehir Belediyesinin ekipleri ve yetkilileri gelmeyince bina kendiliinden çöktü, bu yüzden bizim binada da kolonlar çatlad. Maduruz, hakkmz istiyoruz. Kira yardm istiyoruz. Görümcemin evinde kalyorum. Ne yapacaklarn bilmiyoruz dedi.

KMSE BZE BLG VERMYOR

Bina sakinlerinden Recep Güzelgün de kimsenin tatmin edici bilgi vermemesinden yaknarak belediye yetkililerini tepki gösterdi. Güzelgün, Bugüne kadar bize hiçbir yetkili tatmin edici bilgi vermedi. Vermiyorlar. Burada ev yaplacaksa herkesin evlerini versinler ya da bu insanlara paralar verilsin diye konutu.

BNA YIKIMI ÖZEL BR DURUM

Yaananlara bina sakinlerinin gösterdii tepki üzerine olay yerine gelen Merkez Yeniehir lçe Kaymakam ve Belediye Bakanvekili Mehmez Özel, esnaf ve bina sakinleriyle görütü. Özel, 40 ailenin madur olduu binalarn tahliye ilemi ve alnan binalarn ykmyla ilgili kararn özel bir durum içerdiini ifade etmesi dikkat çekti.

Soruna çözüm üretmenin yerine bina sakinlerinin kendilerine bir müteahhit bularak, anlamalar yönünde öneri sunmas madur ailelerin tepkisine neden olurken, Özel, u ifardeleri kulland

NE KADAR SÜRER BLMEYZ

Bina sakinleriyle anlaacaklar bir mütaahit, özel kentsel dönüüm çerçevesinde bir anlama yapacak. Buna göre yeniden daha güvenlik daha konforlu evler yaplarak, ev sahiplerine teslim edilecek. Anlamaya göre de artk artlar taraflar belirleyecek, ona göre insanlar kendi evlerine tanacak. Ne kadar sürer, onu biz bilemeyiz. Ama biz de bu iin takipçisi olacaz.

EV YIKILIYORSA, BAIMA YIKILSIN

Görüme sonucunda Özelden sorunlarna çözüm getirilmediini ifade eden bina sakinleri tepki gösterdi. Ykm kararyla bizleri kap önüne braktlar. Ne kira yardm var, ne de binann ykm, yeniden inaasyla ilgili devletin, belediyenin ald bir insiyatif var. Belediye açkca bizi, gidin banzn çaresine bakn diyor. Binay ykarz, sizden ykm parasn da alrz. Gerisi bizi ilgilendirmiyor. Gidin müteahhit bulun, anlan, gelsin size bina yapsn deyip, bizi sokaa terk ediyorlar. Bumu hak, hukuk, adalet ve devlet anlay. Nerde sosyal belediyecelik, nerde vatandaa hizmet? Bize bir çare bulunsun. Yoksa biz, evimize gireceiz. Yklacaksa, bamza yklsn.

Ana Sayfaya Git