Görüş Bildir

Bir de Yıkım Parası

Yıkım tehlikesi var denilerek Yenişehir belediyesi tarafındah tahli ettirilen binaların sakinleri isyan etti. "Başımızı sokacak" ev bulamazken şimdi de, "yıkım ücreti" isteniyor diyerek, tepki gösterdi.

Bir de Yıkım Parası

Merkez Yenişehir İlçesi'nde 2 Ağustos günü boşaltılan ve aynı gün kendiliğinden yıkılan 4 katlı, 40 yıllık Gökdağ Apartmanı'nın hasar verdiği  ve Yenişehir Belediyesi tarafından yıkım kararı verilerek zorla tahliye edilen Figen Apartmanı ile Girne Apartmanı A ve B blokta oturan 40 aile, kendilerinden yıkım parası istenmesine veryansın ederken, "Başımızı sokacak yer bulamazken, bir de yıkım parası isteniyor" diyerek tepki gösterdi.

Merkez Yenişehir İlçesi Şehitlik Mahallesi 2'nci Sokak'ta bulunan 40 yıllık, 4 katlı Gökdağ Apartmanı 2 Ağustos günü sabah tahliye edilirken, akşam saatlerinde ise kendiliğinden çöktü. Çökme sırasında bina parçaları yakındaki Figen Apartmanı ve Girne Apartmanı A ve B bloklarına alt kolonlarının çatlamasına yol açtı.

BİNALAR HASAR GÖRDÜ

Yapılan incelemede olası bir depreme dayanaklı olmadığı tespit edilen Figen Apartmanı ile Girne Apartmanı A ve B blokları için Yenişehir Belediyesi tarafından yıkım kararı çıkarıldı.

BELEDİYE TAHLİYE ETTİRDİ

Belediye yıkım kararı sonrasında her iki binada oturan yaklaşık 40 aileyi zorla tahliye ettirdi.  Bir anda dışarda kalan ve gidecek yerleri olmayan birçok aile zorunlu olarak maddi imkansızlıklar nedeniyle akraba ve yakınlarının yanına yerleşirken, bir kısmı ise kiralık evlere taşındı.

SKANDAL UYGULAMAYA TEPKİ

Skandal uygulamalarıyla son günlerde dikkat çeken ve İçişleri Bakanlığı tarafından kayyum olarak atanan Kaymakam ve Belediye Başkanvekili Mehmet Özel'in imzasıyla Yenişehir Belediyesi Zabıta ekipleri, ailelere haber göndererek belediyenin binaları yıkmaya dail aldığı yıkım kararını tabliğ etti. Ancak tebliğ edilen yazılarda ailelerden, yıkılacak evlerin yüzde 20 oranında yıkım ücretinin kendileri tarafından ödenmesi gerektiğinin talep edilmesi, bina sakinlerinin büyük tepkisine yol açtı.

BELEDİYE GÖREVİ YAPMADI

Yenişehir Belediyesi'nin yıkım ücretine tepki göstererek, mağdur olduklarını belirtti. Bina sakinleri, bu mağduriyetlerinin giderilmesi çağrısında bulunarak, "başımızı sokacak ev ararken, belediye bizden yıkım parası istiyor" diyerek, isyan etti.

YIKIMI YAPSAYDI EVİMİZ YIKILMAZDI

Girne Apartmanı B Blok'ta otururken tahliye edilen Aynur Balçık, eşiyle birlikte yanlız yaşadıklarını ve emekli maaşıyla zor geçindiklerini belirterek, "O yıkılan binayı belediye gelip yıkmış olsaydı, bizim binamız hasar görmeyecekti. Ve biz de dışarda kalmaz, mağdur olmazdık. Yenişehir Belediyesinin ekipleri ve yetkilileri gelmeyince bina kendiliğinden çöktü, bu yüzden bizim binada da kolonlar çatladı. Mağduruz, hakkımızı istiyoruz. Kira yardımı istiyoruz. Görümcemin evinde kalıyorum. Ne yapacaklarını bilmiyoruz" dedi.

KİMSE BİZE BİLGİ VERMİYOR

Bina sakinlerinden Recep Güzelgün de kimsenin tatmin edici bilgi vermemesinden yakınarak belediye yetkililerini tepki gösterdi. Güzelgün, "Bugüne kadar bize hiçbir yetkili tatmin edici bilgi vermedi. Vermiyorlar. Burada ev yapılacaksa herkesin evlerini versinler ya da bu insanlara paraları verilsin" diye konuştu.

BİNA YIKIMI ÖZEL BİR DURUM

Yaşananlara bina sakinlerinin gösterdiği tepki üzerine olay yerine gelen Merkez Yenişehir İlçe Kaymakamı ve Belediye Başkanvekili Mehmez Özel, esnaf ve bina sakinleriyle görüştü. Özel, 40 ailenin mağdur olduğu binaların tahliye işlemi ve alınan binaların yıkımıyla ilgili kararın özel bir durum içerdiğini ifade etmesi dikkat çekti.

Soruna çözüm üretmenin yerine bina sakinlerinin kendilerine bir müteahhit bularak, anlaşmaları yönünde öneri sunması mağdur ailelerin tepkisine neden olurken, Özel, şu ifardeleri kullandı;

NE KADAR SÜRER BİLMEYİZ

"Bina sakinleriyle anlaşacakları bir mütaahit, özel kentsel dönüşüm çerçevesinde bir anlaşma yapacak. Buna göre yeniden daha güvenlik daha konforlu evler yapılarak, ev sahiplerine teslim edilecek. Anlaşmaya göre de artık şartları taraflar belirleyecek, ona göre insanlar kendi evlerine taşınacak. Ne kadar sürer, onu biz bilemeyiz. Ama biz de bu işin takipçisi olacağız."

EV YIKILIYORSA, BAŞIMA YIKILSIN

Görüşme sonucunda Özel'den sorunlarına çözüm getirilmediğini ifade eden bina sakinleri tepki gösterdi. "Yıkım kararıyla bizleri kapı önüne bıraktılar. Ne kira yardımı var, ne de binanın yıkımı, yeniden inşaasıyla ilgili devletin, belediyenin aldığı bir insiyatif var. Belediye açıkca bizi, gidin başınızın çaresine bakın diyor. Binayı yıkarız, sizden yıkım parasını da alırız. Gerisi bizi ilgilendirmiyor. Gidin müteahhit bulun, anlaşın, gelsin size bina yapsın deyip, bizi sokağa terk ediyorlar. Bumu hak, hukuk, adalet ve devlet anlayışı. Nerde sosyal belediyecelik, nerde vatandaşa hizmet? Bize bir çare bulunsun. Yoksa biz, evimize gireceğiz. Yıkılacaksa, başımıza yıkılsın."

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi