Büyük tehdit

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, 2015 yılında 54 ilde metamfetamin yakalanması görülürken, 2021'de 81 ile yayıldığını, uyuşturucu kaynaklı ölümlerde 'metamfetamin' görülme oranının da 5 yılda yüzde 1,4'ten yüzde 35,6'ya çıktığını söyledi.

Haberler 19.05.2022 - 00:24 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

çileri Bakan Süleyman Soylu, medya kurulularnn Ankara temsilcileriyle uyuturucu ile mücadele konulu bilgilendirme toplantsnda bir araya geldi.

TÜRKYE ÜZERNDEN

Bakan Soylu, Avrupa Birlii perakende kokain pazar deerinin en az 10 milyar 500 milyon euro olduunun tahmin edildiini belirterek, Bu miktar yasa d uyuturucu pazarnn yaklak üçte biridir. Türkiyede, Ticaret Bakanlnn verileri de dahil edildiinde, yani gümrük verileri de dahil edildiinde tüm kokain yakalamalarnda olduu gibi Türkiyede de kendi ölçeinde dünya kadar olmasa da bir art var. 2016da 845 kilodan 2021de 2 bin 841 kiloya ulamtr dedi.

YEN TEHDD METAMFETAMN

Bakan Soylu, 2015 ylndan itibaren uyuturucu ile mücadelenin üst seviyeye çkarldn vurgulayarak, Daha önce uyuturucu kullanan gençler meydanlarda zombi gibi yürüyordu. Ceset halinde ylm bir ekilde belirli bir zaman diliminden sonra ölüyorlard. u anda ne okul çevrelerinde ne meydanlarda ne de baka bir noktada böyle bir görüntü ile kar karya deiliz. Bu Türkiyenin ortaya koyduu baarnn bir sonucudur. Gerçek anlamda bir zehir ile kar karyayz dedi.

BÜTÜN LLERE YAYILDI

Türkiyede metamfetamin yakalamasnn ran rakamlarna göre az; ama Avrupaya göre iyi olduunu kaydeden Soylu, 500 milyon nüfuslu Avrupada 2020 ylnda 2,2 ton, bizde ise tam iki kat 4,1 ton metamfetamin yakaland. Geçen sene de 5,5 ton yakaland. Art hz fazla. 2015 ylnda 54 ilde metamfetamin yakalanmas görülmütür. Türkiyede 2010 ylndan beri var. Metamfetamin, 2021 ylnda Türkiyenin bütün illerine yayld. Tek bana uyuturucu kullanmlarndan kaynaklanan ölümlerde metamfetamin görülme oran 2016 ylnda yüzde 1,4. 2021 ylnda bu oran yüzde 35,6ya çkt. Bu önemli bir tehdidi iaret etmektedir. çoklu madde kullanmndan kaynaklanan ölümler ise 2016 ylnda 20,76 olan metamfetamin oran, 2021de yüzde 54,23e çkm. Biz metamfetamin ile mücadelemizi güçlü bir ekilde yaparsak ve metamfetamini yenersek Türkiye dünyada uyuturucuya bal ölümler konusunda en az ölümü yaayan ülke olacak. Buradaki dert metamfetamini malup etmektir dedi.

DERT ONU MALUP ETMEKTR

2019 yl verilerine göre hazrlanan Dünya Uyuturucu Raporuna göre dünyada yakalanan eroinin yüzde 21inin Türkiyede ele geçirildiini aktaran Bakan Soylu, Avrupada yakalanann yüzde 62si ise Türkiye tarafndan ele geçirilmitir. Uyuturucu ile mücadelede 2016 ylndan 2020 ylna kadar tekrar eden operasyon saymz 81 binden 215 bine, gözalt saymz ise 114 bin 194 bine çkt dedi.

BR BARON DAHA YAKALANDI

CHP Genel Bakan Kemal Klçdarolunun, Uyuturucu satclarn topluyorsunuz ancak bunlarn baronlarna bir ey yapmyorsunuz dediini hatrlatan Soylu, Tamamen temelsiz, sadece suçlamaya yönelik, bilgiden yoksun bir anlay ve hatta uyuturucu ile mücadele yapan birimlerimizi töhmet altnda brakan, Türkiyenin uyuturucu ile mücadelesini etkisizletirmeye çalan bir anlay ortaya koymaktadr. Bu bilgi ile olsa elbette deerlendirilebilir. Ama bu bilgi ile deil. 2016 ile 2020 arasnda 945 suç organizasyon çetesi çökertildi. 9 bin 633 sadece bu suç organizasyonu çetelerine yönelik üpheli yakaland. u anda bir baron daha yakaland. çeride gözaltnda u an. Epeydir peindeydik. Urfi çetinkayann kardei Aydn çetinkaya u anda gözaltnda. Mesela bu da proje operasyondu dedi.

VAL NÖBET TUTMALIDIR

Gençleri korumaya yönelik attklar admlardan birisinin güvenli okul, güvenli gelecek projesi olduunu söyleyen Bakan Soylu, Bir okulun önünde uyuturucu satlyor denildiinde kalbimden vurulmua dönüyorum. Böyle bir ey olamaz. Biz bunu kabul etmeyiz. Uzun zamandr bu sözü duymuyoruz ve bir daha da duymak istemiyoruz. Eer böyle bir ey yaplyorsa bu bizim için büyük bir baarszlk hikayesidir. Eer böyle bir ey yaplyorsa vali veya kaymakam orada nöbet tutmaldr. Böyle bir ey yaplyorsa ilçe emniyet müdürü-ilçe jandarma komutan orada nöbet tutmaldr diye konutu.

ASENA BR DEVRMDR

Bakan Soylu, uyuturucu ile mücadele için gelitirdikleri yapay zeka program Analiz Sistemleri Narkotik Ana (ASENA) ilikin, Bu bizim yeni çocuumuz. Bu sistemin kullanlmaya balanmasndan günümüze kadar toplam 3 bin 594 yakalama gerçekleti. ASENA, arzla mücadele için hazrlanm yerli ve milli ilk suç analizi platformu. Burada milyonlarca veri birbiri ile çaltrlyor. Tam bir yapay zeka program. Uyuturucu rotalar, üpheli ifadeleri binlerce veri çallyor. 52 kilo patlayc yakalamtk. Normalde böyle bir patlaycy biz böyle bir program ile yakalamamalydk. O patlaycy bununla yakaladk. ASENA program bize alarm üretti, dedi ki burada bir kaçakçlk meselesi, biz uyuturucu için gittik 52 kilo patlayc çkt. Bu bizim yeni çocuumuz. Bana göre kamu düzenlii açsnda ASENA program bir devrimdir. çünkü, 10 olaydan 4ünü tespit ediyor, içi dolu çkyor dedi.

METAMFETAMN LE LGL GENELGE GÖNDERDK

Bakan Soylu, metamfetamin ile ilgili tüm illere genelge gönderdiklerini kaydederek, Metamfetamin ile ilgili, tüm valilerimize, emniyet müdürlüümüze ve jandarma komutanlmza genelge gönderdik, gizli mant ile. Bütün detaylar anlatan, mücadelenin nasl olacan ortaya koyan, kapsaml bir genelge. Lütfen bu meseleyi takip edelim, özellikle metamfetamin konusunda herkesin bir bilgisi olsun. Bu mücadelenin karsndaki en büyük tehlike benim çocuum yapmaz demektir. Bu meselede tüm gençleri, Avrupal gençleri bile kendi evladmz olarak görüyoruz. Size pek çok yöntem ile yaklarlar; bir kereden bir ey olmaz derler, zihin açar derler, bazen bir filmde buna ait romantik sahneler görürsünüz, lütfen aldanmayn, hayat bir film deil. Uyuturucu konusunda bir kereden çok ey olur, hem de çok ey olur. Zihninizi açmaz kapatr, derdinizi gidermez dert ekler, rahatlatmaz ac verir dedi.

BATAKLIK OPERASYONU HBARI AHSIMA GELD

Bakan Soylu, 5 ylda dünyada uyuturucu açsndan Türkiyenin girilmez bölge olaca hedefini ortaya koyduklarn söyleyerek, Türkiyeyi yasak bölge haline getireceiz. Bataklk operasyonunun ilk ihbar ahsma, cep telefonuma gelmitir. Bundan da hiç endie duymuyorum. çok da mutlu olduumu söylemek isterim. Milyonlarca olayn önünü ald kanaatindeyiz. Burada bir darbe vurmak lazmd, Türkiyenin uyuturucu ile mücadele tarihinde büyük bir öreti oldu. Bundan önce suç gelirleri operasyonu yaplmamt, bunun fark suç gelirleri operasyonu olmas. yaplmas ifadelerini kulland.

Ana Sayfaya Git