Büyük tehdit

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, 2015 yılında 54 ilde metamfetamin yakalanması görülürken, 2021'de 81 ile yayıldığını, uyuşturucu kaynaklı ölümlerde 'metamfetamin' görülme oranının da 5 yılda yüzde 1,4'ten yüzde 35,6'ya çıktığını söyledi.

Büyük tehdit

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, medya kuruluşlarının Ankara temsilcileriyle 'uyuşturucu ile mücadele' konulu bilgilendirme toplantısında bir araya geldi. 

TÜRKİYE ÜZERİNDEN

Bakan Soylu, Avrupa Birliği perakende kokain pazar değerinin en az 10 milyar 500 milyon euro olduğunun tahmin edildiğini belirterek, "Bu miktar yasa dışı uyuşturucu pazarının yaklaşık üçte biridir. Türkiye’de, Ticaret Bakanlığı’nın verileri de dahil edildiğinde, yani gümrük verileri de dahil edildiğinde tüm kokain yakalamalarında olduğu gibi Türkiye’de de kendi ölçeğinde dünya kadar olmasa da bir artış var. 2016’da 845 kilodan 2021’de 2 bin 841 kiloya ulaşmıştır" dedi.

'YENİ TEHDİD METAMFETAMİN'

Bakan Soylu, 2015 yılından itibaren uyuşturucu ile mücadelenin üst seviyeye çıkarıldığını vurgulayarak, "Daha önce uyuşturucu kullanan gençler meydanlarda ‘zombi’ gibi yürüyordu. Ceset halinde yığılmış bir şekilde belirli bir zaman diliminden sonra ölüyorlardı. Şu anda ne okul çevrelerinde ne meydanlarda ne de başka bir noktada böyle bir görüntü ile karşı karşıya değiliz. Bu Türkiye’nin ortaya koyduğu başarının bir sonucudur. Gerçek anlamda bir zehir ile karşı karşıyayız" dedi.

'BÜTÜN İLLERE YAYILDI'

Türkiye'de metamfetamin yakalamasının İran rakamlarına göre az; ama Avrupa’ya göre iyi olduğunu kaydeden Soylu, "500 milyon nüfuslu Avrupa’da 2020 yılında 2,2 ton, bizde ise tam iki katı 4,1 ton metamfetamin yakalandı. Geçen sene de 5,5 ton yakalandı. Artış hızı fazla. 2015 yılında 54 ilde metamfetamin yakalanması görülmüştür. Türkiye’de 2010 yılından beri var. Metamfetamin, 2021 yılında Türkiye’nin bütün illerine yayıldı. Tek başına uyuşturucu kullanımlarından kaynaklanan ölümlerde 'metamfetamin' görülme oranı 2016 yılında yüzde 1,4. 2021 yılında bu oran yüzde 35,6'ya çıktı. Bu önemli bir tehdidi işaret etmektedir. Çoklu madde kullanımından kaynaklanan ölümler ise 2016 yılında 20,76 olan metamfetamin oranı, 2021'de yüzde 54,23'e çıkmış. Biz metamfetamin ile mücadelemizi güçlü bir şekilde yaparsak ve metamfetamini yenersek Türkiye dünyada uyuşturucuya bağlı ölümler konusunda en az ölümü yaşayan ülke olacak.  Buradaki dert metamfetamini mağlup etmektir" dedi.

DERT ONU MAĞLUP ETMEKTİR

2019 yılı verilerine göre hazırlanan Dünya Uyuşturucu Raporu’na göre dünyada yakalanan eroinin yüzde 21’inin Türkiye’de ele geçirildiğini aktaran Bakan Soylu, "Avrupa’da yakalananın yüzde 62’si ise Türkiye tarafından ele geçirilmiştir. Uyuşturucu ile mücadelede 2016 yılından 2020 yılına kadar tekrar eden operasyon sayımız 81 binden 215 bine, gözaltı sayımız ise 114 bin 194 bine çıktı" dedi.

'BİR BARON DAHA YAKALANDI'

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun, "Uyuşturucu satıcılarını topluyorsunuz ancak bunların baronlarına bir şey yapmıyorsunuz" dediğini hatırlatan Soylu, "Tamamen temelsiz, sadece suçlamaya yönelik, bilgiden yoksun bir anlayış ve hatta uyuşturucu ile mücadele yapan birimlerimizi töhmet altında bırakan, Türkiye’nin uyuşturucu ile mücadelesini etkisizleştirmeye çalışan bir anlayış ortaya koymaktadır. Bu bilgi ile olsa elbette değerlendirilebilir. Ama bu bilgi ile değil. 2016 ile 2020 arasında 945 suç organizasyon çetesi çökertildi. 9 bin 633 sadece bu suç organizasyonu çetelerine yönelik şüpheli yakalandı. Şu anda bir baron daha yakalandı. İçeride gözaltında şu an. Epeydir peşindeydik. Urfi Çetinkaya’nın kardeşi Aydın Çetinkaya şu anda gözaltında. Mesela bu da proje operasyondu" dedi.

'VALİ NÖBET TUTMALIDIR'

Gençleri korumaya yönelik attıkları adımlardan birisinin 'güvenli okul, güvenli gelecek' projesi olduğunu söyleyen Bakan Soylu, "'Bir okulun önünde uyuşturucu satılıyor’ denildiğinde kalbimden vurulmuşa dönüyorum. Böyle bir şey olamaz. Biz bunu kabul etmeyiz. Uzun zamandır bu sözü duymuyoruz ve bir daha da duymak istemiyoruz. Eğer böyle bir şey yapılıyorsa bu bizim için büyük bir başarısızlık hikayesidir. Eğer böyle bir şey yapılıyorsa vali veya kaymakam orada nöbet tutmalıdır. Böyle bir şey yapılıyorsa ilçe emniyet müdürü-ilçe jandarma komutanı orada nöbet tutmalıdır" diye konuştu.

'ASENA BİR DEVRİMDİR'

Bakan Soylu, uyuşturucu ile mücadele için geliştirdikleri yapay zeka programı 'Analiz Sistemleri Narkotik Ağına (ASENA) ilişkin, "Bu bizim yeni çocuğumuz. Bu sistemin kullanılmaya başlanmasından günümüze kadar toplam 3 bin 594 yakalama gerçekleşti. ASENA, arzla mücadele için hazırlanmış yerli ve milli ilk suç analizi platformu. Burada milyonlarca veri birbiri ile çalıştırılıyor. Tam bir yapay zeka programı. Uyuşturucu rotaları, şüpheli ifadeleri binlerce veri çalışılıyor. 52 kilo patlayıcı yakalamıştık. Normalde böyle bir patlayıcıyı biz böyle bir program ile yakalamamalıydık. O patlayıcıyı bununla yakaladık. ASENA programı bize alarm üretti, dedi ki ‘burada bir kaçakçılık meselesi’, biz uyuşturucu için gittik 52 kilo patlayıcı çıktı. Bu bizim yeni çocuğumuz. Bana göre kamu düzenliği açısında ASENA programı bir devrimdir. Çünkü, 10 olaydan 4’ünü tespit ediyor, içi dolu çıkıyor" dedi.

‘METAMFETAMİN İLE İLGİLİ GENELGE GÖNDERDİK’

Bakan Soylu, metamfetamin ile ilgili tüm illere genelge gönderdiklerini kaydederek, "Metamfetamin ile ilgili, tüm valilerimize, emniyet müdürlüğümüze ve jandarma komutanlığımıza genelge gönderdik, 'gizli' mantığı ile. Bütün detayları anlatan, mücadelenin nasıl olacağını ortaya koyan, kapsamlı bir genelge. Lütfen bu meseleyi takip edelim, özellikle metamfetamin konusunda herkesin bir bilgisi olsun. Bu mücadelenin karşısındaki en büyük tehlike ‘benim çocuğum yapmaz’ demektir. Bu meselede tüm gençleri, Avrupalı gençleri bile kendi evladımız olarak görüyoruz. Size pek çok yöntem ile yaklaşırlar; ‘bir kereden bir şey olmaz’ derler, ‘zihin açar’ derler, bazen bir filmde buna ait romantik sahneler görürsünüz, lütfen aldanmayın, hayat bir film değil. Uyuşturucu konusunda bir kereden çok şey olur, hem de çok şey olur. Zihninizi açmaz kapatır, derdinizi gidermez dert ekler, rahatlatmaz acı verir" dedi.

‘BATAKLIK OPERASYONU İHBARI ŞAHSIMA GELDİ'

Bakan Soylu, 5 yılda dünyada uyuşturucu açısından Türkiye'nin girilmez bölge olacağı hedefini ortaya koyduklarını söyleyerek, "Türkiye’yi yasak bölge haline getireceğiz. Bataklık operasyonunun ilk ihbarı şahsıma, cep telefonuma gelmiştir. Bundan da hiç endişe duymuyorum. Çok da mutlu olduğumu söylemek isterim. Milyonlarca olayın önünü aldığı kanaatindeyiz. Burada bir darbe vurmak lazımdı, Türkiye’nin uyuşturucu ile mücadele tarihinde büyük bir öğreti oldu. Bundan önce suç gelirleri operasyonu yapılmamıştı, bunun farkı suç gelirleri operasyonu olması. yapılması" ifadelerini kullandı.

Kaynak: Diyarbakır Söz