Camiler Cıvıl Cıvıl

Diyanet İşleri Başkanlığınca bu yıl "Camide Çocuk Sesi Vatanımın Neşesi" sloganıyla düzenlenen yaz Kur'an kursları, Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgelerinde yoğun ilgi gördü

Haberler 29.06.2018 - 10:18 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyanet leri Bakanlnca bu yl Camide çocuk Sesi Vatanmn Neesi sloganyla açlan yaz Kuran kurslar sayesinde, camiler çocuk sesleriyle enlendi.

Diyanet leri Bakanlnca bu yl Camide çocuk Sesi Vatanmn Neesi sloganyla 25 Haziranda balatlan Kuran kurslar, 17 Austosa kadar sürecek. Diyarbakr, rnak, Batman, Mardin, Siirt, Bingöl ve Elazda camilerde açlan kurslarda çocuklar, yaz boyunca Kuran- Kerimi en güzel ekilde öreniyor.

Diyarbakrda 2 bin 15i cami, 208i Kuran kursu 2 bin 226 merkezde yaz Kuran kurslar açld.

l Müftüsü Yavuz Selim Karabayr, kent genelinde bin 380 eitmen eliinde Diyarbakrl vatandalara hizmet sunduklarn belirterek, geçen yl 66 bin örenciye ders verdiklerini, hedeflerinin bu sayy 100 bine çkarmak olduunu kaydetti.

Kuran kurslarna her yl artan ilginin kendilerini mutlu ettiini anlatan Karabayr, örencilere eiticiler tarafndan gerekli eitimin verileceini bildirdi.

Karabayr, Hedefimiz, her yl kurslara gelen çocuk saysn artrmak. çocuklarmz Kuran bülbülü olsunlar. Kuran ahlakyla büyüsünler. çocuklarmz olumsuz alkanlklardan ve bamllktan kurtarabilmek için din ve maneviyat eitimi kaçnlmazdr. Bu ortak deerlerimizdir. Bu memleket maneviyatla yükselmitir. Bundan sonra da yükselecek. Bunun için katlmlarn daha fazla olmasn hemehrilerimizden istiyoruz. dedi.

Merkez Sur ilçesinde, terör nedeniyle ibadete ve eitime kapal kurs yerleri ve camiler bulunduunu anmsatan Karabayr, terör saldrlarnda hasar gören camilerin tadilattan geçirilerek hizmete gireceini bildirdi.

Rabbim böyle bir sknty göstermesin. Camilerimize de eller dokunuyorsa bu ciddi bir skntdr. Bundan kurtulmamz lazm. diyen Karabayr, bunun bir yolunun da çocuklar manevi bir ekilde yetitirebilmek olduunu vurgulad.

Kuran kursu eitmeni Meral Özdemir ise kz ve erkek çocuklar için kurslar açldn, camilerin çocuk sesiyle dolduunu dile getirdi.

Özdemir, Kurslarda Kurann yan sra ibadet, ahlak, siyer derslerin eitimini de alyorlar çocuklarmz. çocuklar sosyalleerek kaynayor. çeitli oyunlar ve aktiviteler ile cami ve çocuklar bütünletiriyoruz. diye konutu.

çocuklardan Pelin Efe (10) de Kuran- Kerim okumay örendii için çok mutlu olduunu aktard.

Aysu Melek Özdemir (11) ise arkadalaryla camide dini bilgilerin yannda milli ve manevi deerleri örendii için mutlu olduunu anlatt.

- rnak

rnakta 520 cami ve 270 Kuran kursu merkezinde kurslar balad. Kentte terör saldrlarnda tahrip olan ve yaplan tadilatn ardndan ibadete açlan 12 camiden Geylani, Hz.Ömer, Veysel Karanide yaz Kuran kursuna ilgi gösteren çocuklar, Kuran- Kerim örenmenin mutluluunu yayor.

l Müftüsü Ramazan Tolan, kent genelinde 24 cami ve 1 Kuran kursunun ykldn, bunlardan Darulselam Camisi ve dil ilçesindeki 1 Kuran kursu dnda tümünün yerlerine yenilerinin yaplmas için inaat çalmalarnn balatldn anmsatt.

l genelinde 520 cami ve 270 Kuran kursunda eitimlerin baladn kaydeden Tolan, yaz döneminde kurslarda bine yakn eiticinin eitim vereceini bildirdi.

Tolan, öyle konutu:

Kursta yüce kitabmz Kuran- Kerimi, dinimizin ibadet ksmn, Peygamberimizin ahlakn, hayatn öretmeye çalacaz. Bunlar yaparken onlar çevredeki zararlardan da kurtarm oluyoruz. Verdiimiz eitimle iyi bir Müslüman, iyi bir vatanda, ailesine, çevresine saygl, ülkesini seven bir kii olmalar için katkda bulunacaz. Okullarnda daha çok baarl olmalar için onlar tevik edeceiz. Ailelerine dünya ve ahiretlerine faydal bir nesil yetitirmek ura veriyoruz.

Tolan, geçen yl kent genelinde 22 bin kursiyere ders verdiklerini, hedeflerinin bu sayy 30 binin üzerine çkarmak olduunu aktard.

Geçen yla nazaran hem eitici hem de fiziki imkan anlamnda gelime kaydettiklerini dile getiren Tolan, Ayn zamanda güvenlik güçlerimiz tarafndan salanan toplumun huzur ve refahnda olumlu anlamda büyük mesafeler kaydedildi. ehrimizin her türlü imkanlar düzeldiine göre biz de üzerimize düen görevi laykyla yerine getirerek bu yavrularmza en iyi eitimi vereceiz. ifadelerini kulland.

Kuran kurslarna her yl artan ilginin kendilerini ziyadesiyle memnun ettiini vurgulayan Tolan, kursiyerlere eiticiler tarafndan gerekli eitim verileceini, ailelerin de bunun takipçisi olmalar gerektiini kaydetti.

Bunun yannda 76 cami ve 10 Kuran kursunu onararak tekrar ibadete açtklarn bildiren Tolan, Vakflar Genel Müdürlüü, TOK ve halk tarafndan yaplan camilerimizle birlikte 1 yl içerisinde ihtiyacmz olan ibadethanelere kavuacaz. Eksiklerimizi tamamlayacaz. dedi.

Kursiyerlerden Süleyman Bilir (13), okullar kapandktan sonra yaz Kuran kursuna geldiini ve çok mutlu olduunu belirterek, Peygamberin güzel ahlak ve hayatnn yan sra temel dini bilgileri hocalarmz öretiyorlar. Kuran- Kerimi çok daha anlalr bir ekilde okuyup anlamamz salyorlar. Yaz kurslar bizlere çok ey katyor. diye konutu.

- Batman

Batmanda bu yl 700ü cami toplam bin 200 merkezde Kuran kurslar balad. Geçen yl 25 bin çocuun Kuran kurslarna katld Batmanda bu yl 30 bin kiiye ulalmas hedefleniyor.

l Müftüsü Turgut Erhan, okullarn tatil olmasyla ailelerin Kuran- Kerim ve temel dini bilgilerin eitimini almalar için çocuklarn mutlaka yaz kurslarna göndermeleri çarsnda bulundu.

Batmanda geçen yl bin merkezde kurslarn açldn hatrlatan Erhan, bu yl 700ü cami toplam bin 200 merkezde kurs açtklarn söyledi.

Geçen yl 25 bin çocuun kurslara katldn belirten Erhan, konumasn öyle sürdürdü:

Geçen yl camilerimizin yan sra uygun görülen merkezlerimizle beraber bin merkezde kurslarmz açtk. Bu kurslarmzda 25 bin çocuumuza ulatk. Bu yl da il merkezimizin yan sra Hasankeyf, Sason, Kozluk, Gercü ve Beiri ilçelerimiz ayrca köy ve kasabalarmz olmak üzere bin 200 merkezde kurs açtk. Bu ylki hedefimiz 30 bin çocuumuza ulamaktr. Kurslarmzda imam-hatip, müezzin-kayym, Kuran kursu öreticisi ile geçici öreticiler olmak üzere bin 200 arkadamz görev yapyor. 25 Haziranda balayan kurslarmz 17 Austosta sona erecek.

Camilerin çocuk sesi ile dolduunu vurgulayan Erhan, kurslarda Kuran ve elifbann yan sra ahlak, edep, sünnet, siyer, milli ve manevi deer eitimleri vereceklerini kaydetti.

Kurslara katlan çocuklara müjde veren Erhan, Gençlik ve Spor l Müdürlüüyle protokol imzaladklarn, bu kapsamnda kurslara katlan çocuklarn Gençlik ve Spor l Müdürlüünün spor salonlarn, yüzme havuzlarn ve her türlü sahalarn ücretsiz kullanabileceklerini söyledi.

Erhan, çocuklarmz yaz boyunca hem örenecek, hem elenecek, hem tatilini yapacak, hem de sportif faaliyetlerden faydalanacak. dedi.

- Siirt

Siirt Müftü Vekili Muhammed Özdemir, il genelindeki 600 cami ve 222 Kuran kursu merkezinde faaliyetlerinin devam ettiini anlatarak, örencilerin, haftann 5 günü istedikleri saatlerde kurslarda ve camilerde Kuran- Kerim eitimi alabileceini ve dini bilgileri örenebileceini aktard.

Bu yl hedeflerinin 20 bin örenciye ulamak olduunu bildiren Özdemir, kaytlarn devam ettiini, örencilerin Kuran kurslarna ve camilere bavurabileceini dile getirdi.

Kurslardaki temel hedef kitlelerinin çocuklar ve gençler olduunu belirten Özdemir, bavurmalar durumunda 30 ya üstü yetikinleri de geri çevirmeyeceklerini vurgulad.

Kurslara kaydolan örencilere elifba, Dinimi Öreniyorum ve etkinlik kitaplarn hediye ettiklerini anlatan Özdemir, unlar kaydetti:

Eitim öretim sezonu içerisinde örencilerimize gerek Kuran- Kerimi güzel okuma, ezan güzel okuma ve ezber yarmalar türünden çeitli ödüllü yarmalar düzenleyeceiz. Bunun yannda örencilerimize yönelik çeitli sosyal aktivitelerimiz olacak. çocuklarmz skmadan hem onlara büyük bir oyun ve elence havas içerisinde de Kuran- Kerim eitimini vermek istiyoruz.

Kursiyerlerden Ahmet Tark Ali, okulu biter bitmez yaz Kuran kurslarna geldiini anlatarak, yatlarna da kursa gelmeleri tavsiyesinde bulundu.

Hasan Hüseyin Türkmen de bütün çocuklarn bu kurslara bavurarak Kuran- Kerim örenmeleri gerektiini dile getirdi.

- Bingöl

Bingöl l Müftüsü Muharrem Genç, yaz Kuran kurslarna gösterdikleri ilgiden dolay, örencilere ve velilerine teekkür etti.

Yaz Kuran kurslarnda görevlendirmek üzere 150 fahri Kuran kursu eitmeninin ek ders ücreti karl geçici olarak görevlendirildiini bildiren Genç, Yeter ki örencimiz olsun sokan ortasnda bile Kuran kursu açabiliyoruz. ifadelerini kulland.

çocuklara gerekli ihtimam göstererek onlarn yad ellerde heba olmasna izin vermeyeceklerini, onlar kucaklayacaklarn dile getiren Genç, il genelinde 640 kursta 752 eitmen gözetiminde 48 bin 910 örenciye Kuran eitimi verildiini sözlerine ekledi.

- Mardin

Mardinde kurslara giden çocuklarn saysnn 30 bine çkarlmas hedefleniyor.

l Müftüsü smail çiçek, yaz Kuran kurslarnn balamasyla çocuklarn camileri süslediini anlatarak, çocuklarn cami ile tanmalarn istediklerini, vatandalardan bu konuda destek beklediklerini bildirdi.

Osmanl döneminde camilerin hallarna çocuklar için eker serpildiini anmsatan çiçek, çocuklar görünce mutlu olurlard. çocuklar camiden soutmayacak her türlü çalmay destekliyoruz. Bunu birlikte baarmay amaçlyoruz. Elimizden geldiince bütün camilerde kadn hoca ayarlamaya çaltk. Bütün camilerde u anda kurslarmz mevcut. ifadelerini kulland. çiçek, talep edilmesi halinde okullarn snflarn bile kullanabileceklerine iaret etti.

çiçek, l Milli Eitim Müdürlüü ile organizeli hareket ettiklerini, öretmenlerin camilerde örencileri ziyaret ederek bir günlerini onlara ayrmalar için çalma yürüttüklerini kaydetti.

Kursa katlan çocuklardan Berat Alat ise kursun çok güzel olduunu belirterek buraya devam etmekten duyduu mutluluu dile getirdi.

Kemal Can Ergin de yaz Kuran kursunda elenceli ve güzel vakit geçirdiklerini vurgulad.

- Elaz

Elaz l Müfütüsü Yusuf Sarkaya, bütün velilere yaz Kuran kursuna duyarl olmalar çarsnda bulundu.

Yaz kursu kitaplarnn uzman bir ekip tarafndan hazrlandn belirten Sarkaya, birçok imam ve eitmene konular hakknda özel eitimler verdiklerini dile getirdi.

imdiden Elaz genelinde 10 bin örencinin yaz Kuran kursuna kayt yaptrdn ifade eden Sarkaya, Diyanet tekilatnn ehir merkezinin dnda meralarda ve yaylalarda da mensuplar var. Camiler çocuklarla cvl cvl olmaldr. Büyüklerimize sesleniyorum. Bu çocuklar camilerde koabilir ve oynayabilir. Onlar yadrgamayn, camilerimiz u anda çocuk gülleri açt. diye konutu.

Camilerde 15 Temmuz ruhunu ve ehitleri örencilere anlatacaklarn aktaran Sarkaya, Ahlaktan tutun da Allah, din, peygamber, vatan ve bayrak sevgisini çocuklarn gönül dünyalarna nakedeceiz. çocuklar camilerde bir ve beraber olmay örenecek. Temel amacmz çocuklara deerler eitimini vermek. Özellikle çocuklar teröre ve uyuturucuya kar bilinçlendireceiz. Elazda 45 bin 14 ile 16 ya aras genç var. Bu örencilerden en az yüzde 75ine ulamay hedefliyoruz ve hepsine ulamak için çalacaz. eklinde konutu.

Örencilerden Muhammed Katran, yaz tatilini camide geçirecei için çok mutlu olduunu söyledi.

Camiyi ikinci okul olarak gördüünü belirten Katran, camide hem ahlak hem de Kuran- Kerim dersi aldn ve yaz sonunda Kurann tamamn öreneceklerini kaydetti.

Ana Sayfaya Git