“Çermik bilim dünyasına tanıtılacak”

Diyarbakır İli ve İlçelerinde Yürütülen ‘Ortaçağ ve Sonrasına Ait Mimari ve Sanat Eserlerinin Tespiti’ konulu yüzey araştırmasının 2017 yılı çalışmaları başladı.

Haberler 15.08.2017 - 09:52 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

2010 ylnda beri Dicle Üniversitesi Öretim Üyesi Sanat Tarihçi Doç.Dr. rfan Yldz bakanlnda Diyarbakr li ve lçelerinde Yürütülen Ortaça ve Sonrasna Ait Mimari ve Sanat Eserlerinin Tespiti konulu yüzey aratrmasnn 2017 yl çalmalar balad.

2010 ylnda balayan çalma kapsamnda imdiye kadar Bismil, çnar, çüngü, Eil, Ergani, Dicle, Hani, Kocaköy ve Kulp ilçelerinde çalma yapld.

Yaplan çalma kapsamnda tespit edilen kültür varlklar hazrlanan kitap, makale ve bildiriler kapsamnda kamuoyuna tantld.

Medeniyetler Miras Diyarbakr Mimarisi, Eilin Kültürel Miras, Diyarbakr Surlar, Diyarbakr Kutsal Yerler Atlas, Savurdaki Tarihi Eserler ve Tarihi Mardin çemeleri kitaplar bölgenin kültür varlklar potansiyelini ortaya çkaran ve kültür turizmine katk sunan eserlerdir.

2017 yl çalmalar çermik lçesi merkezinde ve köylerinde yaplacak. Dicle Üniversitesi Ziya Gökalp Eitim Fakültesi Güzel Sanatlar Eitimi Bölümü Öretim Üyesi Sanat Tarihçi Doç. Dr. rfan Yldz bakalndan, Dicle Üniversitesi Ziya Gökalp Eitim Fakültesi Tarih Eitimi Anabilim Dalnda Doç. Dr. Hatip Yldz, Mardin Artuklu Üniversitesi Sanat Tarihi Bölüm Bakan Yrd. Doç. Dr. Zekai Erdal, Batman Üniversitesi Sanat Tarihi Bölümü öretim eleman Ar. Gör. Cemal ç, Sanat Tarihçi Uzm. Mustafa Hakan çimen ve Kültür ve Turizm Bakanl Temsilcisi Engin Ülgenin katlmyla yaplan çalma yaklak olarak 20 gün sürecek.

çERMKTE KÖYLERDE NCELEME

Konuyla ilgili açklamalarda bulunan Dicle Üniversitesi Ziya Gökalp Eitim Fakültesi Güzel Sanatlar Eitimi Bölümü Öretim Üyesi Sanat Tarihçi Doç. Dr. rfan Yldz, çalma kapsamnda çermik ilçe merkezinde tarama yaplacak ayrca çermik ilçesine bal köyler tek tek ziyaret edilerek kültür varl olup olmadna baklacaktr. Tespiti yaplan kültür varlklarnn fotoraflar çekilecek, planlar çkarlacaktr. Tespit edilen eserler rapor halinde Kültür ve Turizm Bakanlna sunulacaktr. dedi.

çOK SAYIDA TARH çEME VE KÖPRÜYE SAHP

Daha önce tescili yaplmayan eserlerin tescillenmesi için Diyarbakr Kültür Varlklar Koruma Kuruluna tescil önerisi yaplacan belirten Yldz, Kaplca cenneti olan çermik ilçesi Diyarbakr çevresinde yaplan Haburman Köprüsünü ve Diyarbakr ilinin en zengin Etnorafik eser müzesini bünyesinde barndrmas bakmndan önemli olduunu söyledi.

Yldz, açklamann devamnda, Suyun bol olduu çermik ilçesi ve köylerinde çok sayda tarihi çeme ve köprü olaca tahmin edilmektedir. lçe üzerinden Siverek oradan da Halepe devam eden Tarihi Kervan Yolunun kalan ksmlar da yaplacak olan çalma kapsamnda tespit edilmeye çallacaktr. eklinde konutu.

çERMK BLM DÜNYASINA TANITILACAK

Yldz açklamada son olarak, Tespit edilen eserler uluslararas sempozyumlarda tebli olarak sunulacak ayrca kitap ve makale çalmalaryla bilim dünyasna tantlacaktr. Yaplan çalma ilçenin kültür turizmine katk salayacaktr. çalma Kültür ve Turizm Bakanl ve Dicle Üniversitesi Rektörlüünün izniyle çermik Kaymakaml, çermik Belediye Bakanl ve Dicle Üniversitesi Rektörlüünün destekleriyle yaplmaktadr. Kendilerine teekkür ederim. ifadelerini kulland.

Ana Sayfaya Git