Cezaevindeki ölümlerin araştırılması istendi

Cezaevlerinde yaşanan şüpheli ölümleri Meclis’e taşıyan HDP’li Dersim Dağ, son 10 yılda cezaevlerinde yaşanan şüpheli ölümlerin araştırılmasını istedi.

Haberler 29.04.2021 - 11:20 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Halklarn Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakr Milletvekili Dersim Da, cezaevlerinde yaanan üpheli ölümleri Meclis gündemine tad. Da, son 10 ylda cezaevlerinde yaanan üpheli ölümlerin aratrlmas, bu ölümlere neden olan, ihmali olan kii ve kurumlarn tespit edilmesi ve ölümlerin önüne geçilecek önlemlerin alnmas için Meclis Aratrmas yaplmasn talep etti.

Anayasa ve uluslararas hukuk ile insan haklan kapsamnda kiinin cezaevinde ya da darda bulunmasna baklmakszn devlet tarafndan yaamnn güvence altna alnmas gerektiini vurgulayan Da, fakat son yllarda cezaevlerinde birçok üpheli ölümün gerçekletiini kaydetti.

DÜMANCA TUTUMUN GÖSTERGES

stanbulda cezaevinde bulunan 17 yandaki Kadir Aktar isimli gencin üpheli bir ekilde yaamn yitirmesini örnek veren Da, Tahliyeden iki gün sonra baka bir dosyadan tekrar tutuklanan gencin bir gün sonra cezaevinde intihar ettii açklanmt. Ancak ailesinin ve avukatnn itirazlar ile bu itirazlar nda sunduklar belge ve iddialar ölümün intihardan ziyade üpheli bir ölüm olduunu ortaya koymaktadr. Bu olay ve son yllarda cezaevlerinde yaanan benzeri birçok olay aratrlmaya muhtaçtr. Yaanan bu üpheli ölümler cezaevlerinde mahpuslara dönük dümanca bir tutumun sergilendiini açk bir ekilde ortaya koymaktadr. Bu ölümler ile ilgili salkl soruturmalarn yürütülmedii ve önüne geçmek için gerekli önlemlerin alnmad aikardr ifadelerini kulland.

HMAL OLAN KLER TESPT EDLSN

Önergenin devamnda unlar yer ald: Son 10 ylda cezaevlerinde yaanan üpheli ölümler ile ilgili effaf bir aratrmann yaplmas, bu ölümlere neden olan, ihmali olan kii ve kurumlarn tespit edilmesi ve ölümlerin önüne geçilmesine dair mecliste Aratrma Komisyonunun kurulmasn talep ederiz.

Ana Sayfaya Git