Cezaevindeki ölümlerin araştırılması istendi

Cezaevlerinde yaşanan şüpheli ölümleri Meclis’e taşıyan HDP’li Dersim Dağ, son 10 yılda cezaevlerinde yaşanan şüpheli ölümlerin araştırılmasını istedi.

Cezaevindeki ölümlerin araştırılması istendi

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır Milletvekili Dersim Dağ, cezaevlerinde yaşanan şüpheli ölümleri Meclis gündemine taşıdı. Dağ, son 10 yılda cezaevlerinde yaşanan şüpheli ölümlerin araştırılması, bu ölümlere neden olan, ihmali olan kişi ve kurumların tespit edilmesi ve ölümlerin önüne geçilecek önlemlerin alınması için Meclis Araştırması yapılmasını talep etti. 

Anayasa ve uluslararası hukuk ile insan haklan kapsamında kişinin cezaevinde ya da dışarıda bulunmasına bakılmaksızın devlet tarafından yaşamının güvence altına alınması gerektiğini vurgulayan Dağ, fakat son yıllarda cezaevlerinde birçok şüpheli ölümün gerçekleştiğini kaydetti.

‘DÜŞMANCA TUTUMUN GÖSTERGESİ’

İstanbul’da cezaevinde bulunan 17 yaşındaki Kadir Aktar isimli gencin şüpheli bir şekilde yaşamını yitirmesini örnek veren Dağ, “Tahliyeden iki gün sonra başka bir dosyadan tekrar tutuklanan gencin bir gün sonra cezaevinde intihar ettiği açıklanmıştı. Ancak ailesinin ve avukatının itirazları ile bu itirazlar ışığında sundukları belge ve iddialar ölümün intihardan ziyade şüpheli bir ölüm olduğunu ortaya koymaktadır. Bu olay ve son yıllarda cezaevlerinde yaşanan benzeri birçok olay araştırılmaya muhtaçtır. Yaşanan bu şüpheli ölümler cezaevlerinde mahpuslara dönük düşmanca bir tutumun sergilendiğini açık bir şekilde ortaya koymaktadır. Bu ölümler ile ilgili sağlıklı soruşturmaların yürütülmediği ve önüne geçmek için gerekli önlemlerin alınmadığı aşikardır” ifadelerini kullandı.

‘İHMALİ OLAN KİŞİLER TESPİT EDİLSİN’

Önergenin devamında şunlar yer aldı: “Son 10 yılda cezaevlerinde yaşanan şüpheli ölümler ile ilgili şeffaf bir araştırmanın yapılması, bu ölümlere neden olan, ihmali olan kişi ve kurumların tespit edilmesi ve ölümlerin önüne geçilmesine dair mecliste Araştırma Komisyonunun kurulmasını talep ederiz.”

Kaynak: Diyarbakır Söz