Cezaevlerinde ihlaller

Cezaevlerindeki hak ihlallerini raporlaştıran Diyarbakır Barosu, cezaevlerinin “işkence mekânları” haline dönüştüğünü belirterek, atılması gereken adımları sıraladı.

Haberler 31.12.2021 - 10:30 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

DYARBAKIR - Diyarbakr Barosu nsan Haklar Merkezi Cezaevleri zleme Komisyonu, 2021 yl içerisinde cezaevlerinde gerçekleen hak ihlallerine tespitleri içeren bir rapor hazrlad. Oluturulan rapor, bir otelde düzenlenen basn toplantsnda kamuoyuyla paylald.

Toplantda hazrladklar rapora dair konuan komisyon üyesi Avukat Gizem Miran, Türkiyede hak ihlallerinin en youn yaand yerlerden birinin cezaevleri olduunu ifade etti.

Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüünün 30 Ekimde yaymlad rapora deinen Av. Miran, bu rapora göre; cezaevlerinde 246 bin 585i erkek, 9 bin 780ü kadn, 585ü çocuk 256 bin 950 hükümlü, yine 35 bin 602si erkek, 1 bin 810u kadn, 1 bin 392si çocuk 38 bin 804 tutuklu mahpus olmak üzere toplamda 295 bin 754 kiinin hapishanelerde tutulduuna dikkat çekti.

Yaplan bu ve benzeri açklamalar ile paylalan bilgilerden elde edilen bilgiler nda tutuklu ve hükümlü saylarnn artt ancak cezaevlerindeki kapasite sorununun yalnzca yeni cezaevleri ina edilerek çözülmeye çalld vurgulayan Miran, hapsetmenin dnda farkl önerilerin ise sunulmadn dile getirdi.

KENCE MEKANLARINA DÖNÜTÜ!

Komisyon üyesi Miran, cezaevlerinin ikence meknlar haline geldiini de söyledi. Miran, Sivil toplum örgütlerinin ihlallerin tespitine dair raporlama çalmalar ve bu ihlallerin kamuoyu ile paylalmasna ramen hapishanelerdeki mevcut gerçeklik deimemitir. Türkiye hapishanelerinde halen youn olarak ölümler, sevk ve sürgünler, ikence ve kötü muamele, tecrit ve izolsyon, ailelerle görü engelleri, haberleme haklarnn engellenmesi, disiplin soruturmalar, hasta mahpuslarn hapishanede tutulmas gibi çok sayda hak ihlali yaanmaktadr dedi.

Ceza infaz kurumlarnda yaanan hak ihlallerine deinen Miran, en çok salk hakkna eriimin engellenmesi, savunma hakknn engellenmesi, cezaevlerinin fiziki artlarndan ve cezaevi idaresinden kaynaklanan ihlaller, dilekçe, iletiim ve haberleme hakkna ilikin ihlaller, kötü muamele, ikence ve dier konulara ilikin ihlaller, mahpus yaknlarnn yaadklar, çocuk mahpuslarn ve kadn mahpuslarn yaad hak ihlalleri ile karlaldn kaydetti.

Ana Sayfaya Git