Cezaevlerinde ihlaller

Cezaevlerindeki hak ihlallerini raporlaştıran Diyarbakır Barosu, cezaevlerinin “işkence mekânları” haline dönüştüğünü belirterek, atılması gereken adımları sıraladı.

Cezaevlerinde ihlaller

DİYARBAKIR - Diyarbakır Barosu İnsan Hakları Merkezi Cezaevleri İzleme Komisyonu, 2021 yılı içerisinde cezaevlerinde gerçekleşen hak ihlallerine tespitleri içeren bir rapor hazırladı. Oluşturulan rapor, bir otelde düzenlenen basın toplantısında kamuoyuyla paylaşıldı.

Toplantıda hazırladıkları rapora dair konuşan komisyon üyesi Avukat Gizem Miran, Türkiye’de hak ihlallerinin en yoğun yaşandığı yerlerden birinin cezaevleri olduğunu ifade etti.

Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü’nün 30 Ekim’de yayımladığı rapora değinen Av. Miran, bu rapora göre; cezaevlerinde 246 bin 585’i erkek, 9 bin 780’ü kadın, 585’ü çocuk 256 bin 950 hükümlü, yine 35 bin 602’si erkek, 1 bin 810’u kadın, 1 bin 392’si çocuk 38 bin 804 tutuklu mahpus olmak üzere toplamda 295 bin 754 kişinin hapishanelerde tutulduğuna dikkat çekti.

Yapılan bu ve benzeri açıklamalar ile paylaşılan bilgilerden elde edilen bilgiler ışığında tutuklu ve hükümlü sayılarının arttığı ancak cezaevlerindeki kapasite sorununun yalnızca yeni cezaevleri inşa edilerek çözülmeye çalışıldığı vurgulayan Miran, “hapsetme”nin dışında farklı önerilerin ise sunulmadığını dile getirdi.

İŞKENCE MEKANLARINA DÖNÜŞTÜ!

Komisyon üyesi Miran, cezaevlerinin “işkence mekânları” haline geldiğini de söyledi. Miran, “Sivil toplum örgütlerinin ihlallerin tespitine dair raporlama çalışmaları ve bu ihlallerin kamuoyu ile paylaşılmasına rağmen hapishanelerdeki mevcut gerçeklik değişmemiştir. Türkiye hapishanelerinde halen yoğun olarak ölümler, sevk ve sürgünler, işkence ve kötü muamele, tecrit ve izolâsyon, ailelerle görüş engelleri, haberleşme haklarının engellenmesi, disiplin soruşturmaları, hasta mahpusların hapishanede tutulması gibi çok sayıda hak ihlali yaşanmaktadır” dedi.

Ceza infaz kurumlarında yaşanan hak ihlallerine değinen Miran, en çok sağlık hakkına erişimin engellenmesi, savunma hakkının engellenmesi, cezaevlerinin fiziki şartlarından ve cezaevi idaresinden kaynaklanan ihlaller, dilekçe, iletişim ve haberleşme hakkına ilişkin ihlaller, kötü muamele, işkence ve diğer konulara ilişkin ihlaller, mahpus yakınlarının yaşadıkları, çocuk mahpusların ve kadın mahpusların yaşadığı hak ihlalleri ile karşılaşıldığını kaydetti.

Kaynak: Diyarbakır Söz