Çiftçi rahmet bekliyor

Nisan ayında beklenen yağışların yağmaması, hava sıcaklığın da normallerin üzerinde seyretmesi kuraklık tehlikesini beraberinde getirdi. Buğdayları kuruma tehlikesiyle karşı karşıya olan çiftçileri şimdilerde ise büyük bir telaş sardı.

Haberler 24.04.2021 - 10:25 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakr ve Batman Bölgesinde kuraklk panii yaanrken, çiftçilik yapan Eyüp Tekin, kurumaya balayan budaylarn kurtarmak için yüksek maliyetine ramen fskiyeli sulama sistemine geçmek zorunda kaldklarn belirtti.

Nisan aynda bekledikleri yamurun yamamas nedeniyle topran kurumaya baladn, budayn kuruma tehlikesi yaadn ifade eden Tekin, büyük bir maduriyetle kar karya olduklarn vurgulad.

Kimi tarlalarda sulama yaplamadndan dolay budayn kuruduunu, çiftçilerin büyük bir zarara uradn kaydeden Tekin, ekinlerinin kurumamas için neredeyse 24 saat sulama yaptklarn dile getirdi. Kuraklk tehlikesiyle beraber maliyetlerin de arttna iaret eden Tekin, yetkilileri frsatçlara kar tedbir almaya çard.

BUDAYLARI KURUYANLAR VAR

Tekin, Bu bölgemize neredeyse 3 aydr istenilen seviyede yamur yamad. Özellikle nisan aynda beklenilen yamur yamad için toprak kurumaya balad. Kuraklk tehlikesinden dolay budaylarmz neredeyse kurumak üzereydi. Biz de kendi imknlarmzla borç altna girerek yamurlu(fskiyeli) sulama sistemine geçtik. Bu sistemi kurmasaydk budaylarmz kuruyacakt. Hatta baz yerlerde kurumaya balad da. Yamur yamad için budaylar kuruyanlar madur oldu. ifadelerini kulland.

BUDAYLAR KURUMASIN DYE 24 SAAT SULAMA YAPIYORUZ

Kuruyan budaylarn kurtarmak için sulama sistemine geçmek zorunda kaldklarn belirten Tekin, sulama sistemine geçemeyen çiftçilerin ise budaylarnn kurumaya baladn ifade etti.

Tekin, öyle devam etti: Bölgemizde yerin 4-5 metre altnda su çkt için kendi imknlarmzla kuyu açp tarlarnn sulamasn yapyoruz. Ama daha çok buday eken çitçilerin büyük zarar oldu. çünkü her yerde su kuyusu yok ve elektrik çok pahal olduundan insanlar kullanmaktan çekiniyor. Sabah erkenden gelip fskiyelerin yerlerini deitirerek sulamamz yapyoruz. Gün boyu sulama yapmazsak bizimde budaylarmz kurur.

MAZOT VE GÜBRE DESTE STYORUZ

Kuraklk tehlikesiyle beraber maliyetlerinin de arttn söyleyen Tekin, u anda sulama yaptmz buday tarlamz 45 dönümdür. Bu sene yeterli yamurun yamamas bizi kuraklk etkisinde brakarak, zor duruma soktu. çiftçilik yapmak çok meakkatli bir hal alm durumda. Mazot fiyatlar çok yüksektir. Sulama motoru günde 200-300 lira arasnda mazot yakyor. 24 saat bu motorla çalarak buday suluyoruz. Sulamazsak budaymz kuruyacak. Geçen yl gübrenin torbas 100 lira civarndayken u anda 200 lirann üstüne çkm durumda. Yetkililerden çiftçilere mazot ve gübre desteinde bulunmalarn istiyoruz. dedi.

KURAKLIKLA BERABER FIRSATçILAR çOALDI

Kuraklk tehlikesiyle beraber frsatçlarn da kendilerini madur etmeye baladn belirten Tekin, son olarak unlar söyledi:

5 gün önce aldmz sulama fskiyesini u anda almak istesek 10-15 lira farkla ancak alabiliriz. Bu kurakl frsata çevirenler 10 liralk malzemenin fiyatn 25 liraya çkarm durumdalar. Dolarla, dövizle bir alakas yokken 30 liraya aldmz fskiyeyi 5 gün arayla 50 liraya çkardlar. Buday çok önemli bir üründür. Buday olmazsa her eyin fiyat ikiye katlanr ve ktlk olur. Yetkililerden de imknlar dhilinde bize destek olmalarn talep ediyoruz.

Ana Sayfaya Git