‘Çocuklarla Kürtçe konuşun!’

Elçi'nin her hafta organize edilen "anma" etkinliğinde bu kez "Anadilde Eğitime" dikkat çekti..

Haberler 23.02.2019 - 12:14 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

DYARBAKIRBaro Bakan Cihan Aydn, açlan soruturmada herhangi bir ilerleme olmadn söyledi. Aydn, Dünya Anadil Günü dolaysyla tüm Kürt anne ve babalar çocuklaryla Kürtçe konumaya da davet etti.

Diyarbakrun Sur ilçesinde 28 Kasm 2015 tarihinde ilenen Tahir Elçi cinayetinin faillerinin bulunmas amacyla Diyarbakr Barosu tarafndan her hafta yaplan eylemin 164üncüsü gerçekletirildi. Diyarbakr Adliyesi önünde yaplan eylemde konuan Baro Bakan Cihan Aydn, Dünya Anadil Günü dolyasula bu hafta Kürtçe konutu. Aydn, Elçi cinayeti soruturmasnda herhangi bir ilerleme olmadn paylat.

Londra Üniversitesi Adli Mimarlk Bölümünün hazrlayp, soruturma savclna sunduklar rapora atfta bulunan Aydn, raporun iaret ettii muhtemel faillerin soruturmaya dhil edilmediini aktard.

ANADL TEMEL BR HAK!

Devamnda sözleri ikoy Hesene, bestesi ise Aram Tigrana ait olan Ziman Kurd arksnn sözlerini dile getirip, Dünya Anadil Gününe deinen Baro Bakan, anadilinin dünyann bütün halklar için temel bir hak olduunu ifade etti.

Aydn, çocuklarn dil, kültür, edebiyat, bilim ve dier alanlarda baarsnn anadilin kullanmna bal olduunu da dile getirdi. Kürt çocuklarnn dünya çocuklarna göre kendi dillerine yabanc ve uzak kalmak zorunda brakldn söyeyen Aydn, Kürt çocuklarnn kendi anadillerinden yoksun brakldn kaydetti.

KÜRTçE SÖZLÜKTE SONA GELND

Anne ve babalarn yan sra tüm Kürt kurum ve kurulularna, i insanlarna yaamn genel dili haline gelmesi için bütün çalmalarnda Kürtçeyi kullanma çarsnda bulunan Aydn, Tahir Elçinin baro bakanl döneminde balatlp, Mezopotamya Vakfnn sürdürdüü Kürtçe Hukuk Sözlüü projesinde ise sona doru gelindiini aktard.

Baro Bakan Aydn, sözlerini yine Aaç kendi kökü üzerinde yeerir, insan kendi diliyle yeerir/yaar eklindeki Kürt atasözüyle noktalad. Yaplan konumann ardndan 5 dakikalk oturma eylemi ile bu haftaki açklama sona erdi.

Ana Sayfaya Git