Diyarbakır'ın fethi!

"Göreve başladığım andan itibaren hep 'Diyarbakır'da tekrar Zehebileri, Amidileri, Hattat Hamitleri, Sezai Karakoçları yetiştiren çok büyük bir ilim merkezi olsun' hayalim vardı. Hamdolsun bir kaç ay sonra Diyarbakır'da Diyanet İşleri Başkanlığı 'Uluslararası İmam Şafii Akademisi'ni birlikte açacağız"

Haberler 21.05.2017 - 12:54 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyanet leri Bakan Prof. Dr. Mehmet Görmez, Göreve baladm andan itibaren hep Diyarbakrda tekrar Zehebileri, Amidileri, Hattat Hamitleri, Sezai Karakoçlar yetitiren çok büyük bir ilim merkezi olsun hayalim vard. Hamdolsun bir kaç ay sonra Diyarbakrda Diyanet leri Bakanl Uluslararas mam afii Akademisini birlikte açacaz. dedi.

Görmez, Büyükehir Belediyesi Kültür ve Kongre Merkezinde düzenlenen Anadolunun slama açlan ilk kaps, Fetih konferansnda yapt konumada, Diyarbakrn fethinin 1372. yln kutlad.

Diyarbakrn slam medeniyetinin merkezi olan bir ehir olduunu belirten Görmez, unlar söyledi:

Tüm dünyaya sesleniyorum, akleden kalbiniz olsun istiyorsanz, gelin Diyarbakr ziyaret edin. Diyarbakrn fethini düünün, tarihini okuyun. nsanlk tarihinin hülasas olan ehirler vardr, Diyarbekir tüm insanlk tarihinin hülasas olan bir ehirdir. Tevhit medeniyetinin merkezleri olan ehirler vardr, Diyarbakr tevhit medeniyetinin ilk merkezlerinden birisidir. Allahn yeryüzünün en hayrllar olarak belirttii Elyesa ve Zülkifl Hazretleri tevhit mesajlarn Diyarbakrdan dünyaya ilan etmilerdir.

Görmez, Diyarbakrn hem din hem de medeniyet bulunduu için Medine olduunu, bu Medinenin, slamn en güzel ekilde yaanmas halinde erdemliler ehri olacan aktard.

Diyarbakrda erdemli kiilerin yetitiine iaret eden Görmez, öyle devam etti:

Bir hayalim olmutu benim, valimizle o hayalimizin etrafnda dolatk. Göreve baladm andan itibaren hep Diyarbakrda tekrar Zehebileri, Amidileri, Hattat Hamitleri, Sezai Karakoçlar yetitiren çok büyük bir ilim merkezi olsun hayalim vard. Hamdolsun bir kaç ay sonra Diyarbakrda Diyanet leri Bakanl Uluslararas mam afii Akademisini birlikte açacaz. Zehebi ve Amidinin hocas olan Muhammed Bin dris E-afii ismini verelim istiyoruz.

Fetih, igal ve sömürge kavramlarnn kendi medeniyetlerinin kavram deil, asl fethin yüreklerin ve gönüllerin fethi olduunu vurgulayan Görmez, Fetih kalelerin, surlarn fethi deildir. Müslümanlar olarak dünyann neresine gidersek gidelim hiçbir zaman igalci olmadk elhamdulillah. Biz gönülleri fethetmeden surlara dokunmadk. Yürekleri fethetmeden kaplara dokunmadk. O fetih esnasnda hiçbir insana haksz yere dokunmadk, ibadete çekilmi din adamlarna dahi dokunmadk. Allah resulünün bize tavsiyesi bu olmutur daima. ifadelerini kulland.

slam ehirlerinin kan revan içerisinde bulunduunu anlatan Görmez, dikkatli olunmad takdirde bu güzel ehirlerin kaybedileceini ifade etti.

Diyarbakrn sahabe, tarih, alim ve airleriyle tanndn anmsatan Görmez, ehrin kalbini yeniden ayaa kaldrmalar gerektiini, ehrin kalbinin 1378 senedir Allah Allah diyen bir kalp olduunu belirtti.

BU EHR HçBR çOCUUNU FEDA ETMEMEL

Kentin ruhunun slam olduunu anlatan Görmez, hiç kimsenin bu ehrin kalbini ve ruhunu bozamayacan bildirdi.

Görmez, konumasn öyle tamamlad:

Dikkat etmeliyiz artk bu ehir hiçbir çocuunu feda etmemeli, kurban vermemeli. Hep birlikte bu ehirlerimizi yeniden erdemliler ehrine dönütürmek için seferber olmalyz. çocuklarmza ve gençlerimize sahip çkmalyz. Ramazan ay geliyor, öyle bir ramazan geçirelim ki artk bu ehirlere hiçbir kötülük yaklamasn. Bu güzel ehir terörle ve iddetle deil, sahabe, ulema, salihin ve evliya ile yad edilmeye devam etsin inallah. Bundan sonra Diyarbakrn fethini sadece bir konferansla, iki etkinlikle deil, Diyarbakrda yaayan her gencimiz, çocuumuzla okullarmzla, üniversitelerimizle, belediyemiz, valiliimiz, müftülüümüzle, sokaklarmz ve caddelerimizle senede bir hafta fetih haftas olarak idrak edelim ve hep birlikte 1370 yllk an, erefi, izzeti ve onuru yaayalm ve yaatalm. Diyarbakr, karpuzuyla mehur denildii zaman hep birlikte üzülelim. Diyarbakr sahabesiyle, büyük tarihiyle, alimleriyle, airleriyle mehur diyelim. nann kentin dünyaya ve insanla söyleyecei çok sözü var.

Konumalarn ardndan hafzlk eitimlerinin baaryla tamamlayan örencilere icazetleri Diyanet leri Bakan Görmez tarafndan verildi.

Konferansa, Diyanet leri Bakanl Müaviri Abdurrezzak Ate, Diyarbakr Valisi Hüseyin Aksoy, Diyarbakr Büyükehir Belediye Bakan Cumali Atilla, Dicle Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Talip Gül, l Müftüsü Burhan liyen, kanaat önderleri ve vatandalar katld.

Ana Sayfaya Git