Diyarbakır Barosu: Kesintiler nedeniyle yurttaşlar zararını tazmin etsin

Diyarbakır Barosu, kentte yaşanan elektrik kesintilerine ilişkin, kesinti sayısı ve süresinin aşılması halinde dağıtım şirketlerinin abonelere tazminat ödemek zorunda olduğunu hatırlatarak, yurttaşlara haklarını arama çağrısı yaptı.

Haberler 06.11.2020 - 10:06 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakr Barosu, havalarn soumas ile Diyarbakrda yaanan elektrik kesintilerinin artmasna ilikin yazl açklama yaynlad.

Elektrik kesintilerinin bildirimsiz yaplmas sonucu halkn madur edildiini ve hizmet kalitesinden kaynaklanan nedenlerle datm irketlerinin abonelerin zararn ödemekle yükümlü olduu hatrlatld. Açklamada, datm irketlerinin yönetmelikte belirlenen elektrik kesintisi says ya da süresinin almas durumunda abonelere tazminat ödemek zorunda olduklar kaydedildi.

EPDKYE BAVURUN

Açklamada elektrik kesintisinden zarar gören abonelerin datm irketlerine ve Enerji Piyasas Düzenleme Kurumuna (EPDK) bavuru yapmalar önerilerek, Kesintiler nedeniyle en büyük maduriyeti ise hiç kukusuz pandemi nedeniyle internet üzerinden online eitime katlan örenciler yaamaktadr. Sk sk yaanan kesintiler nedeniyle doal olarak internette kesintiye uramakta, modemin yeniden aktive olmas uzun zaman almakta ve örencilerin ders takiplerini yapmalar da mümkün olmamaktadr. Dolaysyla bu elektrik kesintileri örencilerin eitim-öretim hakkn da önemli ölçüde snrlamakta ve uzun kesintiler yaandnda bu hakk ortadan kaldrmaktadr denildi.

RKETLER TAZMNAT ÖDEMEK ZORUNDA

Elektrik Datm irketlerinin hizmet kalitesinden kaynaklanan nedenlerden ötürü zarar gören abonelerin zararlarnn karlanmasyla yükümlü olduuna dikkat çekilen açklamada, elektrik kesinti saysnn ya da süresinin almas durumunda abonelerin tazminatlarnn ödenmesinin zorunlu olduu kaydedildi. Açklamann devamnda, mar alan içerisinde mesken gibi alçak gerilimden enerji alan abonelerde bir ay içerisindeki toplam elektrik kesinti süresi süresi 48 saati amas fabrika, otel, hastane gibi orta gerilimden bal olan abonelerde 24 saati amas durumunda abonelere tazminat ödemek zorundadr. Yine imar alan içinde yer alan konutlarda bir ay içerisinde 56 kez yaanan kesintilerden dolay alçak gerilim veya orta gerilim abonelerine tazminat ödemek zorundadr diye belirtildi.

10 GÜN çNDE ZARAR TAZMN EDLMEL

Açklamann devamnda u bilgilere yer verildi: Kesintiler nedeniyle abonelere ait elektrikli araçlarda ortaya çkan ve datm ebekesinden kaynaklanan hasara ilikin aboneler zararn tazmini için datm irketine zararn ortaya çkt tarihten itibaren 10 i günü içerisinde talepte bulunulabileceklerini de hatrlatmak isteriz. Datm irketi zararn tazminine ilikin bavurunun yapld tarihten itibaren 10 i günü içerisinde; inceleme ve deerlendirme neticesinde bavurunun hakl bulunup bulunmadn, hakl bulunmu ise zararn tazmin edilmesine ilikin olarak yaplacak ilemleri abonelere bildirmek zorundadr. Datm irketi, bavuruyu hakl bulunmusa 10 igünü içerisinde tamiratn yapmak, tamirat masraflarn karlamay tercih etmise tamirata bedeline ait faturalarn ibrazndan itibaren 3 igünü içerisinde tamirat bedelini aboneye ödemek zorundadr.

Ana Sayfaya Git