Diyarbakır Barosu: Kesintiler nedeniyle yurttaşlar zararını tazmin etsin

Diyarbakır Barosu, kentte yaşanan elektrik kesintilerine ilişkin, kesinti sayısı ve süresinin aşılması halinde dağıtım şirketlerinin abonelere tazminat ödemek zorunda olduğunu hatırlatarak, yurttaşlara haklarını arama çağrısı yaptı.

Diyarbakır Barosu: Kesintiler nedeniyle yurttaşlar zararını tazmin etsin

Diyarbakır Barosu, havaların soğuması ile Diyarbakır'da yaşanan elektrik kesintilerinin artmasına ilişkin yazılı açıklama yayınladı.

Elektrik kesintilerinin bildirimsiz yapılması sonucu halkın mağdur edildiğini ve hizmet kalitesinden kaynaklanan nedenlerle dağıtım şirketlerinin abonelerin zararını ödemekle yükümlü olduğu hatırlatıldı. Açıklamada, dağıtım şirketlerinin yönetmelikte belirlenen elektrik kesintisi sayısı ya da süresinin aşılması durumunda abonelere tazminat ödemek zorunda oldukları kaydedildi.

'EPDK'YE BAŞVURUN'

Açıklamada elektrik kesintisinden zarar gören abonelerin dağıtım şirketlerine ve Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'na  (EPDK) başvuru yapmaları önerilerek, "Kesintiler nedeniyle en büyük mağduriyeti ise hiç kuşkusuz pandemi nedeniyle internet üzerinden online eğitime katılan öğrenciler yaşamaktadır. Sık sık yaşanan kesintiler nedeniyle doğal olarak internette kesintiye uğramakta, modemin yeniden aktive olması uzun zaman almakta ve öğrencilerin ders takiplerini yapmaları da mümkün olmamaktadır. Dolaysıyla bu elektrik kesintileri öğrencilerin eğitim-öğretim hakkını da önemli ölçüde sınırlamakta ve uzun kesintiler yaşandığında bu hakkı ortadan kaldırmaktadır" denildi.

'ŞİRKETLER TAZMİNAT ÖDEMEK ZORUNDA'

Elektrik Dağıtım şirketlerinin hizmet kalitesinden kaynaklanan nedenlerden ötürü zarar gören abonelerin zararlarının karşılanmasıyla yükümlü olduğuna dikkat çekilen açıklamada, elektrik kesinti sayısının ya da süresinin aşılması durumunda abonelerin tazminatlarının ödenmesinin zorunlu olduğu kaydedildi. Açıklamanın devamında,  "İmar alanı içerisinde mesken gibi alçak gerilimden enerji alan abonelerde bir ay içerisindeki toplam elektrik kesinti süresi süresi 48 saati aşması; fabrika, otel, hastane gibi orta gerilimden bağlı olan abonelerde 24 saati aşması durumunda abonelere tazminat ödemek zorundadır. Yine imar alanı içinde yer alan konutlarda bir ay içerisinde 56 kez yaşanan kesintilerden dolayı alçak gerilim veya orta gerilim abonelerine tazminat ödemek zorundadır” diye belirtildi.

'10 GÜN İÇİNDE ZARAR TAZMİN EDİLMELİ'

Açıklamanın devamında şu bilgilere yer verildi: "Kesintiler nedeniyle abonelere ait elektrikli araçlarda ortaya çıkan ve dağıtım şebekesinden kaynaklanan hasara ilişkin aboneler zararın tazmini için dağıtım şirketine zararın ortaya çıktığı tarihten itibaren 10 iş günü içerisinde talepte bulunulabileceklerini de hatırlatmak isteriz. Dağıtım şirketi zararın tazminine ilişkin başvurunun yapıldığı tarihten itibaren 10 iş günü içerisinde; inceleme ve değerlendirme neticesinde başvurunun haklı bulunup bulunmadığını, haklı bulunmuş ise zararın tazmin edilmesine ilişkin olarak yapılacak işlemleri abonelere bildirmek zorundadır. Dağıtım şirketi, başvuruyu haklı bulunmuşsa 10 işgünü içerisinde tamiratını yapmak, tamirat masraflarını karşılamayı tercih etmişse tamirata bedeline ait faturaların ibrazından itibaren 3 işgünü içerisinde tamirat bedelini aboneye ödemek zorundadır.”

Kaynak: Diyarbakır Söz