Diyarbakır Barosu, Kürt diline yönelik ayrımcılığı kınadı

Diyarbakır Barosu, Kürtçe konuşmak isteyen bir konuğu hattan alan sunucu Didem Arslan Yılmaz’ın tavrını kınayarak, “Kürt dilini kullanmaktan kaynaklı engellemelerin ve ayrımcı yorumların kabulü mümkün değildir” dedi.

Haberler 26.08.2021 - 00:22 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakr Barosu bir televizyon kanalnda Türkçe konu, buras Türkiye Cumhuriyeti sözleriyle Kürtçe konumak isteyen bir konuu hattan alan sunucu Didem Arslan Ylmaza ilikin yazl açklama yapt.

KÜRT DLNN KAMUSAL ALANI

Son yllarda, Kürt dilinin kamusal hizmetlerde kullanmnn yasal mevzuata balanmas gereklilii ve ana dilde eitim hakkna yönelik talep ve tartmalarnn yürütüldüünün dile getirildii açklamada, Elaz Kadn Kapal Cezaevinde bulunan tutuklu ve hükümlülerin, Kürtçe ark eliinde halay çekmi olmalar nedeniyle, sadece Türkiyede yaklak 25 milyon insann ana dili olan Kürt diline ilikin kamusal makamlarn bilinmeyen ve anlalmayan bir dil eklindeki tanmlamann yaplarak soruturmaya konu edilmesi, yine bir TV programnda Kürt dilini kullanmaktan kaynakl engellemelerin ve ayrmc yorumlarn kabulü mümkün deildir. Bu ve benzeri uygulamalar geçmiteki yasakç anlayn, inkar ve asimilasyon uygulamalarnn maalesef devam ettiini göstermektedir ifadeleri kullanld.

KINIYORUZ

Daha önce mahkeme ve TBMM tutanaklarnda Kürt diline ilikin bilinmeyen dil gibi tanmlamalarn yapldnn hatrlatld açklamada, Ülkemizde yaklak 25 milyon insann ana dili olan ve dünyann en zengin dillerinden biri olan Kürt diline ilikin kamusal alanda bu ve benzeri tanmlamalarn yaplmas, hakl olarak toplumda büyük bir rahatszla ve tepkiye yol açmaktadr. Diyarbakr Barosu olarak, Kürt diline yönelik bahse konu bu tanmlamalar ve uygulamalar knyoruz. Kürt dilinin varln korumas ve geliiminin salanmas önündeki kamusal alandaki keyfi uygulamalara son verilmesini, bu ve benzeri uygulamalarda sorumluluu bulunanlar hakknda gerekli adli ve idari soruturmalarn balatlmasn ve etkin bir ekilde yürütülmesini talep ediyoruz. Diyarbakr Barosu olarak sürecin takipçisi olacamz kamuoyuyla saygyla paylayoruz denildi.

Ana Sayfaya Git