Diyarbakır Barosu, Kürt diline yönelik ayrımcılığı kınadı

Diyarbakır Barosu, Kürtçe konuşmak isteyen bir konuğu hattan alan sunucu Didem Arslan Yılmaz’ın tavrını kınayarak, “Kürt dilini kullanmaktan kaynaklı engellemelerin ve ayrımcı yorumların kabulü mümkün değildir” dedi.

Diyarbakır Barosu, Kürt diline yönelik ayrımcılığı kınadı

Diyarbakır Barosu bir televizyon kanalında "Türkçe konuş, burası Türkiye Cumhuriyeti" sözleriyle Kürtçe konuşmak isteyen bir konuğu hattan alan sunucu Didem Arslan Yılmaz’a ilişkin yazılı açıklama yaptı.

KÜRT DİLİNİN KAMUSAL ALANI

Son yıllarda, Kürt dilinin kamusal hizmetlerde kullanımının yasal mevzuata bağlanması gerekliliği ve ana dilde eğitim hakkına yönelik talep ve tartışmalarının yürütüldüğünün dile getirildiği açıklamada, “Elazığ Kadın Kapalı Cezaevi’nde bulunan tutuklu ve hükümlülerin, Kürtçe şarkı eşliğinde halay çekmiş olmaları nedeniyle, sadece Türkiye’de yaklaşık 25 milyon insanın ana dili olan Kürt diline ilişkin kamusal makamların ‘bilinmeyen ve anlaşılmayan bir dil’ şeklindeki tanımlamanın yapılarak soruşturmaya konu edilmesi, yine bir TV programında Kürt dilini kullanmaktan kaynaklı engellemelerin ve ayrımcı yorumların kabulü mümkün değildir. Bu ve benzeri uygulamalar geçmişteki yasakçı anlayışın, inkar ve asimilasyon uygulamalarının maalesef devam ettiğini göstermektedir” ifadeleri kullanıldı.

'KINIYORUZ'

Daha önce mahkeme ve TBMM tutanaklarında Kürt diline ilişkin “bilinmeyen dil” gibi tanımlamaların yapıldığının hatırlatıldığı açıklamada, “Ülkemizde yaklaşık 25 milyon insanın ana dili olan ve dünyanın en zengin dillerinden biri olan Kürt diline ilişkin kamusal alanda bu ve benzeri tanımlamaların yapılması, haklı olarak toplumda büyük bir rahatsızlığa ve tepkiye  yol açmaktadır. Diyarbakır Barosu olarak, Kürt diline yönelik bahse konu bu tanımlamaları ve uygulamaları kınıyoruz. Kürt dilinin varlığını koruması ve gelişiminin sağlanması önündeki kamusal alandaki keyfi uygulamalara son verilmesini, bu ve benzeri uygulamalarda sorumluluğu bulunanlar hakkında  gerekli adli ve idari soruşturmaların başlatılmasını ve etkin bir şekilde yürütülmesini talep ediyoruz. Diyarbakır Barosu olarak sürecin takipçisi olacağımızı kamuoyuyla saygıyla paylaşıyoruz” denildi.

Kaynak: Diyarbakır Söz