Diyarbakır Barosu'ndan darp edilen Aslan'a ilişkin açıklama

Sur ilçesinde darp edildikten sonra tutuklanan Tacettin Aslan’a ilişkin açıklama yapan Diyarbakır Barosu, “İnsan hakları ve hukukun üstünlüğü konusunda sorumluluğumuzun gereği yapacağız” dedi.

Haberler 10.12.2021 - 00:55 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakr Barosu, Sur ilçesinde bulunan Melik Ahmet Mahallesinde 18 Kasm gecesi darp ederek gözaltna alnan Tacettin Aslan adl gencin polise mukavemet ettii gerekçesiyle tutuklanmasna ilikin yazl açklama yaynland.

TARTAKLAMA DEERLENDRMES

Diyarbakr Barosu kence Önleme Komisyonunun resen harekete geçerek aratrma ve incelemelerde bulunduunun belirtildii açklamada, Komisyon çalmalarna; 21. Kasm 2021 tarihinde sosyal medyada Surda polis iddeti görüntülere yansd balkl görüntüleri inceleyerek balamtr. Görüntülerde kolluk güçlerinin müdahalesinin ar ve orantsz güç niteliinde olduu, müdahalenin ekli ve kullanlan gücün ölçüsüz ve orantszl dikkate alndnda; resmi olmayan yerde (sokak/açk alan gibi toplumsal meknda) ikence ve dier kötü muamele olduu kanaat ve görüüne varlmtr denildi.

YAPILAN NCELEME SONUçLARI

Komisyon tarafndan yaplan incelemelerin aktarld açklamada, Dosyada kolluk görevlilerinin yasaya aykr davrandklar ve uygulamalarnn suç niteliinde olduu anlald halde ilgili makamlarn ilem yapmadklar görülmütür. Resen soruturulmas gereken ikence ve kötü muamele suçuna ilikin ilgili makamlar ilem yapmama, görmezden gelme, toleransl davranma yaklam suça tevik ve cesaretlendirme olarak deerlendirilmitir. Adli ve idari makamlarn ikence ve kötü muamele iddialar karsnda pasif davrann kolluk güçlerinin ar ve orantsz güç kullanarak müdahalesinin yaygnlamasna neden olmaktadr. Komisyon Aslan ailesine yönelik ikence ve dier kötü muamele vakasn Özgürlüünden mahrum braklan ya da koruma altna alnan kiileri bulunduklar yerlerde ya da ikencenin meydan geldii yerde madurlar ziyaret ederek aratrmtr. Bu kapsamda madur Tacettin Aslan ile Diyarbakr T Tipi 4 Nolu kapal Ceza nfaz Kurumunda, Belks Aslan Ve Polat Aslan ile Diyarbakr Adli yardm Bürosunda birere görüme gerçekletirilmitir. Madurlar beyanlarnda özetle; herhangi bir suça ve olaya karmadklar halde kolluk güçlerinin keyfi muamelesine tabii tutulduklarn, kendilerine sinkafl küfürlerin küfür ve hakaretlerin yapldn, polise direnmedikleri halde iddete maruz kaldklarn, Tacettin Aslann yerde ters kelepçe edildiini, birden fazla polisin iddetine uzun süre maruz kaldn, götürüldüü çar karakolunda ikence ve kötü muameleye maruz brakldn bildirmilerdir ifadelerine yer verildi.

DELLLER

Komisyonun elde ettii veri ve delillere deinilen açklamann devamnda unlar kaydedildi: Bir bütün olarak deerlendirerek kolluk güçlerinin tüm eylem ve ilemlerinin keyfi, haksz ve hukuka aykr olduu görü ve kanaatine varmtr. Komisyon; Kolluk güçlerinin keyfiliklerinin ve kural dlklarnn cezasz braklmas için haksz ve hukuka aykr olarak Görevi yaptrmamak suçuna ilikin dava dosyas hazrland tespitine varmtr. Komisyon gerek ulusal üstü gerekse ulusal mevzuattaki tanmlar çerçevesinde Aslan ailesine yönelik polis iddetinin gerekçesi ne olursa olsun suç olduunda görüüyle, Diyarbakr Cumhuriyet Basavclna suç duyurusunda bulunmutur. Olayn izah edildii, delillerin sraland ve yasal mevzuatn hatrlatld suç duyurusunda; stanbul Protokolü ve taraf olunan sözlemelerin ilkelerine uygun olarak Aslan ailesinin maruz kald ikenceye ve kötü muameleye ilikin iddialarn hzl, etkin, tarafsz bir ekilde soruturulmas addi gerçein ortaya çkarlmas için ikence madurlarnn /görgü tanklarnn beyanlar alnmas, Aslan ailesinin maruz brakld ikence ve dier kötü muamelenin tespitine dönük psikolojik rapor aldrlmas, kamera kaytlarn istenmesini ve çözümlerinin yaplmas, kamera kaytlar, görev listesi, ikence görenin/görgü tanklarnn anlatmlar gözetilerek olayla ilgili kolluk görevlilerinin tespit ve tehis ilemleri yaplmas tespit edilen üphelilerin, soruturma tamamlanncaya kadar aça alnmas talep edilmitir denildi.

ULUSLARARASI YASALAR

Açklamann sonunda ise Diyarbakr Barosu olarak ilgili makamlardan beklentimiz; ikence ve kötü muamelede bulunan kolluk güçlerini koruma politikasn terk edilerek cezaszlk politikasndan vazgeçilmesi, etkin, effaf adli ve idari soruturmann yaplmas, soruturma sonucu bütün detaylaryla kamuoyuyla paylalmasdr. Yarg ve idari mercilerin; ulusal ve Türkiyenin taraf olduu uluslararas yükümlüklere tam ve eksiksiz olarak uyma ve riayet etme zorunluklarn hatrlatr, Diyarbakr Barosu olarak 1136 sayl Avukatlk Kanununun 76. Maddesi uyarnca insan haklar ve hukukun üstünlüü konusunda sorumluluumuzun gerei yapacamza kimsenin kukusu olmamaldr ifadeleri yer ald.

Ana Sayfaya Git