Diyarbakır Barosu'ndan darp edilen Aslan'a ilişkin açıklama

Sur ilçesinde darp edildikten sonra tutuklanan Tacettin Aslan’a ilişkin açıklama yapan Diyarbakır Barosu, “İnsan hakları ve hukukun üstünlüğü konusunda sorumluluğumuzun gereği yapacağız” dedi.

Diyarbakır Barosu'ndan darp edilen Aslan'a ilişkin açıklama

Diyarbakır Barosu,  Sur ilçesinde bulunan Melik Ahmet Mahallesi'nde 18 Kasım gecesi darp ederek gözaltına alınan Tacettin Aslan adlı gencin “polise mukavemet” ettiği gerekçesiyle tutuklanmasına ilişkin yazılı açıklama yayınlandı.  

TARTAKLAMA DEĞERLENDİRMESİ

Diyarbakır Barosu İşkence Önleme Komisyonu’nun resen harekete geçerek araştırma ve incelemelerde bulunduğunun belirtildiği açıklamada, “Komisyon çalışmalarına; 21. Kasım 2021 tarihinde sosyal medyada “Sur’da polis şiddeti görüntülere yansıdı” başlıklı görüntüleri inceleyerek başlamıştır. Görüntülerde kolluk güçlerinin müdahalesinin “aşırı ve orantısız güç’ niteliğinde olduğu, müdahalenin şekli ve kullanılan gücün ölçüsüz ve orantısızlığı dikkate alındığında;  resmi olmayan yerde (sokak/açık alan gibi toplumsal mekânda) işkence ve diğer kötü muamele olduğu kanaat ve görüşüne varılmıştır" denildi. 

YAPILAN İNCELEME SONUÇLARI 

Komisyon tarafından yapılan incelemelerin aktarıldığı açıklamada, “Dosyada kolluk görevlilerinin yasaya aykırı davrandıkları ve uygulamalarının suç niteliğinde olduğu anlaşıldığı halde ilgili makamların işlem yapmadıkları görülmüştür. Re’sen soruşturulması gereken işkence ve kötü muamele suçuna ilişkin ilgili makamların; işlem yapmama, görmezden gelme, toleranslı davranma yaklaşımı;  suça teşvik ve cesaretlendirme olarak değerlendirilmiştir. Adli ve idari makamların işkence ve kötü muamele iddiaları karşısında pasif davranışının;  kolluk güçlerinin 'aşırı ve orantısız güç kullanarak müdahalesinin' yaygınlaşmasına neden olmaktadır. Komisyon Aslan ailesine yönelik işkence ve diğer kötü muamele vakasını;  'Özgürlüğünden mahrum bırakılan ya da koruma altına alınan kişileri bulundukları yerlerde ya da işkencenin meydanı geldiği yerde mağdurları ziyaret ederek'   araştırmıştır. Bu kapsamda mağdur Tacettin Aslan ile Diyarbakır T Tipi 4 No’lu kapalı Ceza İnfaz Kurumu’nda, Belkıs Aslan Ve Polat Aslan ile Diyarbakır Adli yardım Bürosu’nda birere görüşme gerçekleştirilmiştir. Mağdurlar beyanlarında özetle; herhangi bir suça ve olaya karışmadıkları halde kolluk güçlerinin keyfi muamelesine tabii tutulduklarını,  kendilerine sinkaflı küfürlerin küfür ve hakaretlerin yapıldığını, polise direnmedikleri halde şiddete maruz kaldıklarını, Tacettin Aslan’ın yerde ters kelepçe edildiğini, birden fazla polisin şiddetine uzun süre maruz kaldığını, götürüldüğü çarşı karakolunda işkence ve kötü muameleye maruz bırakıldığını bildirmişlerdir" ifadelerine yer verildi. 

DELİLLER 

Komisyonun elde ettiği veri ve delillere değinilen açıklamanın devamında şunlar kaydedildi: "Bir bütün olarak değerlendirerek kolluk güçlerinin tüm eylem ve işlemlerinin keyfi, haksız ve hukuka aykırı olduğu görüş ve kanaatine varmıştır. Komisyon;  Kolluk güçlerinin keyfiliklerinin ve kural dışılıklarının cezasız bırakılması için haksız ve hukuka aykırı olarak ‘Görevi yaptırmamak suçu’na ilişkin dava dosyası hazırlandığı tespitine varmıştır. Komisyon gerek ulusal üstü gerekse ulusal mevzuattaki tanımlar çerçevesinde Aslan ailesine yönelik polis şiddetinin gerekçesi ne olursa olsun suç olduğunda görüşüyle, Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunmuştur. Olayın izah edildiği, delillerin sıralandığı ve yasal mevzuatın hatırlatıldığı suç duyurusunda; İstanbul Protokolü ve taraf olunan sözleşmelerin ilkelerine uygun olarak Aslan ailesinin maruz kaldığı işkenceye ve kötü muameleye ilişkin iddiaların hızlı, etkin, tarafsız bir şekilde soruşturulması addi gerçeğin ortaya çıkarılması için işkence mağdurlarının /görgü tanıklarının beyanları alınması,  Aslan ailesinin maruz bırakıldığı işkence ve diğer kötü muamelenin tespitine dönük psikolojik rapor aldırılması, kamera kayıtlarını istenmesini ve çözümlerinin yapılması, kamera kayıtları, görev listesi, işkence görenin/görgü tanıklarının anlatımları gözetilerek olayla ilgili kolluk görevlilerinin tespit ve teşhis işlemleri yapılması tespit edilen şüphelilerin, soruşturma tamamlanıncaya kadar açığa alınması talep edilmiştir" denildi. 

ULUSLARARASI YASALAR 

Açıklamanın sonunda ise "Diyarbakır Barosu olarak ilgili makamlardan beklentimiz; işkence ve kötü muamelede bulunan kolluk güçlerini koruma politikasını terk edilerek cezasızlık politikasından vazgeçilmesi, etkin, şeffaf adli ve idari soruşturmanın yapılması, soruşturma sonucu bütün detaylarıyla kamuoyuyla paylaşılmasıdır. Yargı ve idari mercilerin;   ulusal ve Türkiye’nin taraf olduğu uluslararası yükümlüklere tam ve eksiksiz olarak uyma ve riayet etme zorunluklarını hatırlatır, Diyarbakır Barosu olarak 1136 sayılı Avukatlık Kanunu’nun 76. Maddesi uyarınca insan hakları ve hukukun üstünlüğü konusunda sorumluluğumuzun gereği yapacağımıza kimsenin kuşkusu olmamalıdır” ifadeleri yer aldı.

Kaynak: Diyarbakır Söz