Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi: UNESCO, Sur için 4 kez bilgi istedi

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesinden yapılan açıklamada, operasyonlar sırasında hasar gören Dünya Kültür Mirası listesinde yer alan tarihi Sur İlçesi için UNESCO'nun Kültür ve Turizm Bakanlığından 4 kez bilgi istediğini, Bakanlığın 11 Mayıs'ta bilgi verdiğini açıkladı.

Haberler 13.07.2016 - 09:39 Son Güncelleme : 13.07.2016 - 09:39

Diyarbakır Büüyükşehir Beledeyesinden yapılan açıklamada, operasyonlar sırasında hasar gören Dünya Kültür Mirası listesinde yer alan tarihi Sur İlçesi için UNESCOnun Kültür ve Turizm Bakanlığından 4 kez bilgi istediğini, Bakanlığın 11 Mayısta bilgi verdiğini açıkladı.

SUR İçİN BİLGİ İSTENDİ

Büyükşehir Belediyesinden yapılan açıklamada, İstanbulda başlayan UNESCO Dünya Miras Komitesi 40. Toplantısının yarın yapılacak oturumuna Büyükşehir Belediye Başkanı DBPli Gültan Kışanakın da katılacağı ve toplantıda Dünya Miras Komitesinin Surla ilgili kaleme aldığı karar taslağının görüşülmesi beklendiği belirtildi. UNESCO Genel Kurulunun yarınki toplantısında Diyarbakırın Sur İlçesindeki tarihi ve kültürel yapılardaki tahribat ile ilgili görüşme yapmasının beklendiği belirtilen açıklamada şöyle denildi:

DİYARBAKIR MASADA

UNESCO Dünya Miras Komitesinin 27 Haziranda Fransada yaptığı hazırlık toplantısında, İstanbulda yapılacak toplantıya sunulmak üzere Surla ilgili bir karar taslağı hazırladığı, bu taslağın yarın görüşüleceği belirtiliyor. Karar taslağında, Sura ilişkin mevcut durum, Bakanlığın verdiği cevap, analiz raporu sonuçları ile yapılması gerekenler sıralanıyor. Karar taslağında, UNESCOnun Surla ilgili 4 defa Kültür ve Turizm Bakanlığına yazı yazarak mevcut duruma ilişkin bilgi istediği, çıkan haberlerin doğruluğunu sorduğu, Kültür ve Turizm Bakanlığının ise ancak 11 Mayıs 2016da UNESCOya cevap verdiği belirtiliyor. UNESCO karar taslağında, Suriçinde belli sayıda tarihi binalarda ve anıtsal yapılarda tahribat olduğu vurgulanarak, Varlığın gelecekte daha fazla tahribat görmeyip korunması için sorumlu yetkililerin tüm önlemleri alması tavsiye edilmektedir. Ayrıca sorumlu yetkililer varlığın ve tampon bölgesinin korunma durumuna ilişkin geniş kapsamlı bir hasar tespit yapmasına tavsiye etmektedir deniliyor. Taslakta, bu tespit sonuçlarının Dünya Miras Merkezi ve onun danışma kurullarına sunulması gerektiği de vurgulanıyor.

Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır