Görüş Bildir

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi: UNESCO, Sur için 4 kez bilgi istedi

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesinden yapılan açıklamada, operasyonlar sırasında hasar gören Dünya Kültür Mirası listesinde yer alan tarihi Sur İlçesi için UNESCO'nun Kültür ve Turizm Bakanlığından 4 kez bilgi istediğini, Bakanlığın 11 Mayıs'ta bilgi verdiğini açıkladı.

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi: UNESCO, Sur için 4 kez bilgi istedi

Diyarbakır Büüyükşehir Beledeyesi'nden yapılan açıklamada, operasyonlar sırasında hasar gören Dünya Kültür Mirası listesinde yer alan tarihi Sur İlçesi için UNESCO'nun Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan 4 kez bilgi istediğini, Bakanlığın 11 Mayıs'ta bilgi verdiğini açıkladı.

SUR İÇİN BİLGİ İSTENDİ

Büyükşehir Belediyesi'nden yapılan açıklamada, İstanbul'da başlayan UNESCO Dünya Miras Komitesi 40. Toplantısı'nın yarın yapılacak oturumuna Büyükşehir Belediye Başkanı DBP'li Gültan Kışanak'ın da katılacağı ve toplantıda Dünya Miras Komitesi'nin Sur'la ilgili kaleme aldığı karar taslağının görüşülmesi beklendiği belirtildi. UNESCO Genel Kurulu'nun yarınki toplantısında Diyarbakır'ın Sur İlçesi'ndeki tarihi ve kültürel yapılardaki tahribat ile ilgili görüşme yapmasının beklendiği belirtilen açıklamada şöyle denildi:

DİYARBAKIR MASADA

"UNESCO Dünya Miras Komitesi'nin 27 Haziran'da Fransa'da yaptığı hazırlık toplantısında, İstanbul'da yapılacak toplantıya sunulmak üzere Sur'la ilgili bir karar taslağı hazırladığı, bu taslağın yarın görüşüleceği belirtiliyor. Karar taslağında, Sur'a ilişkin mevcut durum, Bakanlığın verdiği cevap, analiz raporu sonuçları ile yapılması gerekenler sıralanıyor. Karar taslağında, UNESCO'nun Sur'la ilgili 4 defa Kültür ve Turizm Bakanlığı'na yazı yazarak mevcut duruma ilişkin bilgi istediği, çıkan haberlerin doğruluğunu sorduğu, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın ise ancak 11 Mayıs 2016'da UNESCO'ya cevap verdiği belirtiliyor. UNESCO karar taslağında, Suriçi'nde belli sayıda tarihi binalarda ve anıtsal yapılarda tahribat olduğu vurgulanarak, 'Varlığın gelecekte daha fazla tahribat görmeyip korunması için sorumlu yetkililerin tüm önlemleri alması tavsiye edilmektedir. Ayrıca sorumlu yetkililer varlığın ve tampon bölgesinin korunma durumuna ilişkin geniş kapsamlı bir hasar tespit yapmasına tavsiye etmektedir' deniliyor. Taslakta, bu tespit sonuçlarının Dünya Miras Merkezi ve onun danışma kurullarına sunulması gerektiği de vurgulanıyor."

Kaynak: DHA

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi