Diyarbakır Cemevi’nin elektriği 2 yıldır kesik

DEDAŞ'ın Diyarbakır Cemevi'nin elektriğini kesmesini Meclis gündemine taşıyan HDP, Enerji Bakanı Dönmez'e 11 soru yöneltti. HDP milletvekilleri, cami ve kilise gibi ibadethane olan cemevine yönelik ayrımcı uygulama yapıldığına dikkat çektiler.

Haberler 08.07.2020 - 00:33 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakr Pir Sultan Abdal Kültür Dernei Cemevinin elektrii, ödenemeyen faturalar nedeniyle Ekim 2018den bu yana kesik. badethane olan cemevine, ticarethane abonelii dayatmas yapld için normalden yüksek gelen faturalarn tutar 214 bin liraya ulam durumda.

HDP Halklar ve nançlar Komisyonundan Sorumlu E Genel Bakan Yardmcs Tülay Hatimoullar ile komisyon üyesi milletvekilleri, cemevinin durumunu TBMM gündemine getirdi. Komisyon, Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakan Fatih Dönmez tarafndan yazl olarak cevaplandrlmas talebiyle soru önergesi verdi.

Pir Sultan Abdal Kültür Dernei Cemevi Diyarbakr ubesini ziyaretimizde, elektrik borcunun ödenmemesi gerekçesi ile Ekim 2018den beri aboneliinin iptal edilmi olduu iletilmitir. Oysa cemevleri, ibadethane statüsünde olmas nedeniyle elektrik sarfiyat bedelinden muaf tutulmas gerekmektedir ifadelerinin yer ald önergede, Dicle Elektrikin (DEDA) uygulamalar hakknda u bilgilere yer verildi:

Bakrköy 5. Asliye Hukuk Mahkemesinin 19.09.2017 tarih ve 2015/420 Esas, 2017/426 Karar sayl karar ve Yargtay 3. Hukuk Dairesinin 25.10.2018 tarih ve 2018/3515 Esas, 2018/10602 Karar sayl onama karar gerei cemevleri ibadethane statüsünde sayldndan elektrik sarfiyat bedellerinden muaf tutulmutur. Dicle Elektrik Perakende Sat A.. (DEDA) Diyarbakr l Müdürlüü, yaplan itirazlara dair; ücretsiz elektrik hizmeti vermesi gibi bir mevzuatn söz konusu olmadn belirtmitir. Cemevi yetkililerinin bal bulunduklar müftülüe bavuru yapmas ve mevcut borcun müftülükçe ödenmesi sonras müftülükten belirlenecek bir personelin sözleme imzalamak üzere irkete bavuru yapmas gerektii iletilmitir.

CEMEV, CAM VE KLSE GB BADETHANEDR

Cemevinin cami ve kilise gibi ibadethane olduunu vurgulayan önergede, öyle denildi: Abonelik sözlemesinde ticarethane olarak gözüken cemevinin 214 bin TL elektrik borcu gözükmektedir. Hukuken ibadethane olan yerlerin elektrik sarfiyatndan muaf tutulmas gerekirken, DEDA tarafndan yüzbinlerce liralk borç çkarlmakta, müftülüe bavurularak borcun ödenmesi artlar ileri sürülerek hukuken verilmesi gereken hak gasp edilmektedir. Alevilerin ibadethanesi olan cemevi binas morg, cenaze ykama yeri, taziye yeri, yönetim odas ve cem salonu olarak geçen bölümlerden olumaktadr. Cemevleri, cami ve kiliselerle eit hakka sahip olmaldr. Elektrik abone düzenlemesi yaplarak, ücretsiz elektrik hizmetinden yararlanmas salanmaldr.

Diyarbakr, Mardin, anlurfa, Batman, Siirt ve rnak illerinin elektrik ihtiyacn karlayan DEDAn, elektrik faturalar üzerinden yurttalar bir süredir madur etmesiyle gündemde olduu hatrlatlan önergede, Sk yaanan usulsüz elektrik kesintileri, elektrik faturalarnn çok yüksek gelmesi, icra ilemlerinin usulsüz bir ekilde yaplmas sonlandrlmaldr. Mahkeme kararlarna ramen DEDAn devam eden uygulamalar durdurulmal, yurttalarn yaad maduriyetlerin giderilmelidir.

11 SORU

HDP Halklar ve nançlar Komisyonunun, Diyarbakr Pir Sultan Abdal Kültür Dernei Cemevinin elektriklerinin iki yldr kesik olmasyla ilgili Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakan Fatih Dönmezin yantlamasn istedii sorular ise öyle:

1. Yukarda saylan mahkeme kararlar ve Yargtayn onama karar olmasna ramen DEDA neden/nasl Diyarbakr Pir Sultan Abdal Dernei Cemevinin elektrik abonelii konusunda hukukd bir tutum sergileyebilmektedir?

2. Cemevlerinin elektrik abonelii, DEDAn verdii cevaba istinaden; ilgili mezvuata göre müftülüe müracaat ile mi yaplmaktadr? Bu durumda kiliseler de elektrik abonelikleri için önce müftülüe mi bavuru yapmaktadr?

3. Yüzbinlerce liralk elektrik borcu çkartp, hukuka/verilen tüm mahkeme kararlarna ramen, bu borç ödenmeden abonelik yaplamayacan iletmek Alevilere özel gelitirilen bir tutum mudur? Eit yurttalk hakk gereince bu durumu düzeltmek adna Bakanlnzca giriimleriniz olacak mdr?

4. Cemevine ticarethane abonelii yaplm olmas mevzuata uygun mudur? Cemevleri gibi ticarethane olarak kategorize edilen baka ibadethaneler var mdr?

5. Cemevlerinin elektrik abonelikleri konusunda DEDA dnda dier elektrik datm irketleri tarafndan da ayn tutum sergilenmekte midir?

6. Diyarbakr PSAKD cemevinin elektrik aboneliinin ibadethane olarak düzenlenmesi ve elektrik sarfiyat bedelinden muaf tutulmas için adm atlacak mdr?

7. Bu konuda Bakanlnza gelen baka itirazlar var mdr? Varsa hangi ibadethanelerden gelmitir ve itirazlarn süreçleri nelerdir?

8. Diyarbakr, Mardin, anlurfa, Batman, Siirt ve rnak illerinin elektrik ihtiyacn karlayan DEDA, elektrik faturalar üzerinden yurttalar bir süredir madur etmesiyle gündem olmutu. Sk yaanan elektrik kesintileri, elektrik faturalarnn çok yüksek gelmesi, icra ilemlerinin arttlmaya balanmas, mahkeme kararlarna ramen DEDAn usulsüz yaklamlar esnaf, çiftçiyi, çalan, yurtta zora sokmaktadr. DEDAn bu usulsüzlükleri hakknda Bakanlnzca herhangi bir adm atlm mdr?

9. Bölgede yaayan yurttalar, DEDAn faturalar usulsüz kestiini düünmektedir. DEDAn hukuksuz ilem yaptna dair yarg karar mevcut olmasna ramen DEDA, ayn uygulamalar yapmakta nasl srar edebilmektedir?

10. Bakanlnzca DEDAn bu ayrmc ve usulsüz yaklamlar denetlenmekte midir?

11. DEDAn srarla devam ettirdii hukuk d uygulamalar bölgede yaayan halklara ve Alevilere dönük ayrmc bir tutum olarak görülmektedir. Bunun önüne geçmek için Bakanlnzn giriimleri olacak mdr?

Ana Sayfaya Git