Diyarbakır Çocuk Cezaevi’nde psikolojik ve fiziksel şiddet

Diyarbakır Barosu, Çocuk ve Gençlik Kapalı Cezaevi’nde tutuklu çocukların fiziksel ve psikolojik şiddete maruz bırakıldığını tespit ettiklerini ve suç duyurusunda bulunduklarını açıkladı.

Haberler 11.09.2021 - 01:13 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakr Barosu çocuk Haklar Merkezi, kentteki çocuk ve Gençlik Kapal Cezaevinde yaanan hak ihlallerine ilikin Yeniehir ilçesinde bulunan Tahir Elçi Konferans Salonunda açklama yapt. Baro Bakan Nahit Eren ve çocuk Haklar Merkezi avukatlar açklamaya katld.

çOCUKLARA DDET

çocuk Haklar Merkezi üyesi Sedat Gördük, barodan bir heyetle 3 ay boyunca cezaevinde tutulan çocuklar ziyaret ettiklerini aktard. 3 ayda 32 çocukla toplam 53 görüme gerçekletirildiini kaydeden Gördük, görümelerde kendilerine iletilen ikayetleri ve hak ihlallerine dair hazrladklar raporun özetini paylat. Baz infaz koruma memurlar tarafndan çocuklarn fiziksel ve psikolojik iddet ile kötü muamele ve onur krc davranlara maruz brakld ifade eden Gördük, Birçok konuda çocuklarn tehdit edildii, darp ve kötü muamele eylemleri dnda beslenme, salk, tedavi, haberleme, iletiim, eitim ve sosyal haklarn ihlal edildii, Ceza nfaz Kurumunda bulunan dier hükümlü/tutuklu çocuklar arasnda yaanan akran zorbal olaylarnn yönetim tarafndan önlenmedii hususunda güçlü bir kanaat olumutur diye belirtti.

BASKI TESPT EDLD

Görümelerde çocuklarn heyetle daha sk görümek istediklerini belirttiini paylaan Gördük, Bu beyanlarda bulunan çocuklarn bir bölümü, kendi avukatlar dnda hiçbir avukatla görümek istemediine dair tek azdan yazlan ve bire bir ayn olan dilekçeler vermitir. Söz konusu dilekçeler, çocuklarn tarafmzla kendi isteiyle görümesi, bazlaryla birden çok kez görüülmesi ve tekrar ziyarete gelinmesi için özel olarak talepte bulunulmas sebepleriyle heyetimizce normal karlanamamtr. Bu olaydan sonra gerçekletirilen ilk ziyarette çocuklara Diyarbakr Barosundan gelen avukatlarla görüme yapmak isteyip istemedikleri sorularak görüme yaplmamas için bask kurulduu tespit edilmi ve eylemin hukuka aykr olduu belirtilerek heyetimizin yaad olaylar tutanak altna alnmtr dedi.

SUç DUYURUSU

çocuk cezaevinde yaanan ihlallere ilikin 7 Eylülde Diyarbakr Cumhuriyet Basavclna suç duyurusunda bulunduklarn söyleyen Gördük, Adli ve idari makamlarn etkili ve ivedi soruturma yürütülmesi hususunda sorumluluklarnn gereini yerine getirmesini belirtir, yarglama sürecinin takipçisi olacamz kamuoyunun bilgisine sunarz diye kaydetti.

Ana Sayfaya Git