Diyarbakır Eğitim İzleme Kurulu: 200 bin öğrenci EBA’ya giremedi

Diyarbakır Eğitim İzleme Kurulu’nun raporuna göre, kentte 200 bin öğrenci EBA’ya giremedi, 4 bin öğrenci liseye kayıt yapmadı, yüzlerce kişi Kovid-19’a yakalandı.

Haberler 25.11.2020 - 09:29 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakr Eitim zleme Kurulu birleenleri, hazrlad Eitimde Sorun ve çözümlerine likin Raporu Eitim Sen 1 Nolu ubede açklad. Toplantda konuan Eitim Sen 1 Nolu ube Ebakan Sadrettin Kaya, gerekli tedbirler alnmazsa bir nesli kaybetmekle yüz yüze olduklarn uyarsnda bulundu.

4 BN K LSEYE KAYIT YAPAMADI

Diyarbakr genelinde, Eylül 2020 itibariyle bin 677 okul ve kurumda, 492 bin 975 örenci olduunu kaydeden Kaya, okullarn snf mevcutlar arasnda ortaokullarda okul türleri arasnda ciddi bir fark olduuna dikkati çekti. Kaya, Bu yl 8inci snf bitiren 47 bin 228 örenciden 4 bin kii liselere kayt yaptrmamtr. Bunlar ya iyerlerinde çok düük ücretle çalmakta ya da açk öretime devam etmektedirler diye belirtti.

200 BN ÖRENC EBAYA GREMED

Uzaktan eitimle beraber EBAya giri yapabilen örenci saysnn oldukça düük olduuna deinen Kaya, 1 Nisan 2020 verilerine göre Kayapnar ilçesinde ekonomik koullar görece iyi olan örencilerin yüzde 14,2sinin EBAya eriim saladn, krsala gittikçe bu orann dütüünü kaydetti. Sur ilçesindeki 25 bin 32 örencinin sadece yüzde 2,5i, Mays 2020 itibariyle Kayapnarda yüzde 34,58; Yeniehirde yüzde 23,14; Licede yüzde 4,19; Eilde ise yüzde 4,48 örencinin EBAya giri yaptn kaydetti. Mart-Haziran aylarndaysa Diyarbakrda örencilerin bir saniye bile EBAya giri yapamadna dikkati çeken Kaya, il genelinde toplam saynn 200 bine yakn oluunu söyledi.

BR NESL KAYBETMEK ÜZEREYZ

Mart-16 Kasm 2020 tarihleri arasnda topladklar verilere göre, 664 okulla görüüldüünü belirten Kaya, 352 öretmen, 236 örenci ile 191 yeriyle olan görümelerin sonucundaysa 55 memurun Kovid-19a yakalandn aktard. Anayasal bir hak olan eitim hakknn kullanlamaz hale geldiini belirten Kaya, Diyarbakrda anadil sorunu eitime eriimi ciddi olarak olumsuz etkilemektedir. Gerekli tedbirler alnmazsa bir nesli kaybetmekle yüz yüzeyiz ifadelerini kulland.

ZOLASYON ODALARI YOK

Yardmc Hizmetler Personeli Olmayan okul saysnn 171, ate ölçeri olmayan okul saysnnsa 282 olduunu aktaran Kaya, iyerlerinin yüzde 90nda ise izolasyon odasnn okullarn da yüzde 80inde pandemi kurulu oluturulmadn söyledi.

TALEPLER

Kaya, açklamann sonunda taleplerini u ekilde sralad:

* Yüz yüze eitim zamannda okula çarlacak öretmenlere haftalk test yaplmaldr.

* Seyreltilmi snflarda görev yapacak öretmenler için ek atama kadrosu bakanlkça alnmaldr.

* Temizlik ve dezenfektan için bütçe ayrlmal, bu ileri sürdürecek yardmc hizmet personeli alnmaldr.

RSK DEERLENDRMEL YAPILMALI

* Öretmen odalar, kantinler, yemekhaneler ve okullarn dier bölümleri fiziki mesafeye uygun hale getirilmelidir.

* Öretmenler, okul çalanlar ve örenciler için yeterli miktarda koruyucu malzeme hazrlanmaldr.

* Aileler, örenci velileri ve okulun çevresinde bulunanlara yönelik düzenli olarak koruyucu önlemler alnmal ve bu kesimler, okulun durumu ile ilgili bilgilendirilmelidir. Buna yönelik çalmalar en ksa sürede tamamlanmaldr.

* Örencilerin ve eitim emekçilerinin beslenme gereksinimlerinin karlanmal, okulun hijyenik tutulmas salanmaldr. Okullarn risk deerlendirilmesi yaplp gerekli tedbirler alnmaldr.

* Örencilerin ve çalanlarn beklemek için kullandklar odalarn bekleme sonrasnda, temizlenmesi ve dezenfekte edilmesi için gerekli hazrlklar ve görevlendirmeler yaplmal, ayrca bütün kurumlarda izolasyon odalar oluturulmaldr.

* Okulun çalanlar ve örenciler için okula geldiklerinde, teneffüs dönüü ve yemekten önce ve gerekli olan dier zaman dilimlerinde ellerini sürekli ykamalar için gerekli olan malzeme (sabun, mümkünse scak su, temizlik malzemesi) salanmal ve buna uygun zaman planlamas yaplmaldr.

ÖLçÜM ARAçLARI ACLEN TEMN EDLMEL

* Sk dokunulan yüzeylerin (kap kollar, merdiven trabzanlar, elektrik dümeleri, bilgisayar mouselar, sabit telefonlar, fotokopi makineleri vb.) sürekli olarak temizlenebilmesi için gerekli malzeme ve görevli planlamas yaplmaldr.

* Pansiyonlu okullarn yemekhane, çamarhane gibi ortak kullanlan bölümlerinin temizlii ve havalandrmas için gerekli önlemler alnp bu konuda görevlendirmeler yaplmaldr.

* Okul girilerinde tüm eitim emekçilerinin, örencilerin ve ziyaretçilerin ateinin ölçülmesi için gerekli hazrlklar yaplmal, ate ölçüm araçlar acilen temin edilmelidir.

* Snflarda maske, eldiven ve dezenfektan bulundurulmal, öretmenlerin kendi bütçelerinden örencilere maske alma sorunu çözülmelidir.

* Salk çalanlarnn okula gelerek son durumla ilgili bilgilendirme yapmas için çalmalar yaplmaldr.

BR SINIFA EN FAZLA 15 ÖRENC ALINMALI

* Snflarda bulanacak örenci says fiziksel mesafe gözetilerek belirlenmelidir. (2 m.)Fiziksel mesafeye uyularak bir snfa en fazla 15 örenci alnmaldr.

* Okul giri ve çk saatleri farkl ubelerin çakmayaca ekilde düzenlenmelidir.

* Krsal mahallelerde kalabalk olan bütün okullarda 5 gün eitim uygulamasna son verilmeli. Snflar seyreltilip pazartesi ve Sal 1. grup; Perembe ve Cuma günü 2.grup okula alnp çaramba günü temizlik yaplmaldr.

* Okullar açlmadan örencilere ve eitim emekçilerine ücretsiz test uygulanmaldr.

KADROLU TEMZLK PERSONEL KARILANMALI

* Acilen yeni derslikler ina edilmelidir. Bunun için atl halde bulunan kamu binalarndan ve konteyner dersliklerden yararlanlmaldr.

* Okullarn temizlik ve dezenfektan için ihtiyac olan personel kadrolu bir ekilde acilen karlanmaldr. Bu personellere salgnla mücadele ve hijyen eitimi verilmelidir. Tamal eitim ortadan kaldrlmal, acilen daha önce kapatlan köy okullar yeniden açlmal, okulu olmayan köylere okul inaa edilmeli ve buralara kadrolu öretmen atamas salanmaldr.

* Öretmenlerin kendi görev tanmlar dndaki filyasyon, denetim ekipleri vb. ilerde görevlendirmeleri derhal sonlandrlmaldr.

ÖRENCLERE TABLET SALANMALI

* mkan olmayan bütün örencilere en ksa zamanda tabletleri salanmal, verilen internet kotalar canl derslerde geçerli olmaldr.

* Resmi ve özel tüm okul öncesi eitim kurumlarnn (ana snf, anaokulu, uygulama snflar) haftada 5 gün yüz yüze eitim uygulamasna son verilmelidir.

* Özel eitime muhtaç örencilerin yüz yüze eitim uygulamas sonlandrlmal, okul öncesi ve özel eitim emekçilerinin ve örencilerin hayat tehlikeye atlmamaldr.

Ana Sayfaya Git