Görüş Bildir

Diyarbakır Eğitim İzleme Kurulu: 200 bin öğrenci EBA’ya giremedi

Diyarbakır Eğitim İzleme Kurulu’nun raporuna göre, kentte 200 bin öğrenci EBA’ya giremedi, 4 bin öğrenci liseye kayıt yapmadı, yüzlerce kişi Kovid-19’a yakalandı.

Diyarbakır Eğitim İzleme Kurulu: 200 bin öğrenci EBA’ya giremedi

Diyarbakır Eğitim İzleme Kurulu birleşenleri, hazırladığı "Eğitimde Sorun ve Çözümlerine İlişkin Rapor"u Eğitim Sen 1 Nolu Şube’de açıkladı. Toplantıda konuşan Eğitim Sen 1 No’lu Şube Eşbaşkanı Sadrettin Kaya, gerekli tedbirler alınmazsa bir nesli kaybetmekle yüz yüze olduklarını uyarısında bulundu.

‘4 BİN KİŞİ LİSEYE KAYIT YAPAMADI’

Diyarbakır genelinde, Eylül 2020 itibariyle bin 677 okul ve kurumda, 492 bin 975 öğrenci olduğunu kaydeden Kaya, okulların sınıf mevcutları arasında ortaokullarda okul türleri arasında ciddi bir fark olduğuna dikkati çekti. Kaya, “Bu yıl 8’inci sınıfı bitiren 47 bin 228 öğrenciden 4 bin kişi liselere kayıt yaptırmamıştır. Bunlar ya işyerlerinde çok düşük ücretle çalışmakta ya da açık öğretime devam etmektedirler” diye belirtti.

‘200 BİN ÖĞRENCİ EBA’YA GİREMEDİ’

Uzaktan eğitimle beraber EBA’ya giriş yapabilen öğrenci sayısının oldukça düşük olduğuna değinen Kaya, 1 Nisan 2020 verilerine göre Kayapınar ilçesinde ekonomik koşulları görece iyi olan öğrencilerin yüzde 14,2’sinin EBA’ya erişim sağladığını, kırsala gittikçe bu oranın düştüğünü kaydetti. Sur ilçesindeki 25 bin 32 öğrencinin sadece yüzde 2,5’i, Mayıs 2020 itibariyle Kayapınar’da yüzde 34,58; Yenişehir’de yüzde 23,14; Lice’de yüzde 4,19; Eğil’de ise yüzde 4,48 öğrencinin EBA’ya giriş yaptığını kaydetti. Mart-Haziran aylarındaysa Diyarbakır’da öğrencilerin bir saniye bile EBA’ya giriş yapamadığına dikkati çeken Kaya, il genelinde toplam sayının 200 bine yakın oluğunu söyledi.

‘BİR NESLİ KAYBETMEK ÜZEREYİZ’

Mart-16 Kasım 2020 tarihleri arasında topladıkları verilere göre, 664 okulla görüşüldüğünü belirten Kaya, 352 öğretmen, 236 öğrenci ile 191 İşyeriyle olan görüşmelerin sonucundaysa 55 memurun Kovid-19’a yakalandığını aktardı. Anayasal bir hak olan eğitim hakkının kullanılamaz hale geldiğini belirten Kaya, “Diyarbakır’da anadil sorunu eğitime erişimi ciddi olarak olumsuz etkilemektedir. Gerekli tedbirler alınmazsa bir nesli kaybetmekle yüz yüzeyiz” ifadelerini kullandı.

‘İZOLASYON ODALARI YOK’

Yardımcı Hizmetler Personeli Olmayan okul sayısının 171, ateş ölçeri olmayan okul sayısınınsa 282 olduğunu aktaran Kaya, işyerlerinin yüzde 90’ında ise izolasyon odasının okulların da yüzde 80’inde pandemi kurulu oluşturulmadığını söyledi.

TALEPLER

Kaya, açıklamanın sonunda taleplerini şu şekilde sıraladı:

“* Yüz yüze eğitim zamanında okula çağırılacak öğretmenlere haftalık test yapılmalıdır.

* Seyreltilmiş sınıflarda görev yapacak öğretmenler için ek atama kadrosu bakanlıkça alınmalıdır.

* Temizlik ve dezenfektan için bütçe ayrılmalı,  bu işleri sürdürecek yardımcı hizmet personeli alınmalıdır.

RİSK DEĞERLENDİRMELİ YAPILMALI

* Öğretmen odaları, kantinler, yemekhaneler ve okulların diğer bölümleri fiziki mesafeye uygun hale getirilmelidir.

* Öğretmenler, okul çalışanları ve öğrenciler için yeterli miktarda koruyucu malzeme hazırlanmalıdır.

* Aileler, öğrenci velileri ve okulun çevresinde bulunanlara yönelik düzenli olarak koruyucu önlemler alınmalı ve bu kesimler, okulun durumu ile ilgili bilgilendirilmelidir. Buna yönelik çalışmalar en kısa sürede tamamlanmalıdır.

* Öğrencilerin ve eğitim emekçilerinin beslenme gereksinimlerinin karşılanmalı, okulun hijyenik tutulması sağlanmalıdır. Okulların risk değerlendirilmesi yapılıp gerekli tedbirler alınmalıdır.

* Öğrencilerin ve çalışanların beklemek için kullandıkları odaların bekleme sonrasında, temizlenmesi ve dezenfekte edilmesi için gerekli hazırlıklar ve görevlendirmeler yapılmalı, ayrıca bütün kurumlarda izolasyon odaları oluşturulmalıdır.

* Okulun çalışanları ve öğrenciler için okula geldiklerinde, teneffüs dönüşü ve yemekten önce ve gerekli olan diğer zaman dilimlerinde ellerini sürekli yıkamaları için gerekli olan malzeme (sabun, mümkünse sıcak su, temizlik malzemesi) sağlanmalı ve buna uygun zaman planlaması yapılmalıdır.

ÖLÇÜM ARAÇLARI ACİLEN TEMİN EDİLMELİ

* Sık dokunulan yüzeylerin (kapı kolları, merdiven tırabzanları, elektrik düğmeleri, bilgisayar mouseları, sabit telefonlar, fotokopi makineleri vb.) sürekli olarak temizlenebilmesi için gerekli malzeme ve görevli planlaması yapılmalıdır.

* Pansiyonlu okulların yemekhane, çamaşırhane gibi ortak kullanılan bölümlerinin temizliği ve havalandırması için gerekli önlemler alınıp bu konuda görevlendirmeler yapılmalıdır.

* Okul girişlerinde tüm eğitim emekçilerinin, öğrencilerin ve ziyaretçilerin ateşinin ölçülmesi için gerekli hazırlıklar yapılmalı, ateş ölçüm araçları acilen temin edilmelidir.

* Sınıflarda maske, eldiven ve dezenfektan bulundurulmalı, öğretmenlerin kendi bütçelerinden öğrencilere maske alma sorunu çözülmelidir.

* Sağlık çalışanlarının okula gelerek son durumla ilgili bilgilendirme yapması için çalışmalar yapılmalıdır.

BİR SINIFA EN FAZLA 15 ÖĞRENCİ ALINMALI

* Sınıflarda bulanacak öğrenci sayısı fiziksel mesafe gözetilerek belirlenmelidir. (2 m.)Fiziksel mesafeye uyularak bir sınıfa en fazla 15 öğrenci alınmalıdır.

* Okul giriş ve çıkış saatleri farklı şubelerin çakışmayacağı şekilde düzenlenmelidir.

* Kırsal mahallelerde kalabalık olan bütün okullarda 5 gün eğitim uygulamasına son verilmeli. Sınıflar seyreltilip pazartesi ve Salı 1. grup; Perşembe ve Cuma günü 2.grup okula alınıp Çarşamba günü temizlik yapılmalıdır.

* Okullar açılmadan öğrencilere ve eğitim emekçilerine ücretsiz test uygulanmalıdır.

KADROLU TEMİZLİK PERSONELİ KARŞILANMALI

* Acilen yeni derslikler inşa edilmelidir. Bunun için atıl halde bulunan kamu binalarından ve konteyner dersliklerden yararlanılmalıdır.

* Okulların temizlik ve dezenfektan için ihtiyacı olan personel kadrolu bir şekilde acilen karşılanmalıdır. Bu personellere salgınla mücadele ve hijyen eğitimi verilmelidir. Taşımalı eğitim ortadan kaldırılmalı, acilen daha önce kapatılan köy okulları yeniden açılmalı, okulu olmayan köylere okul inşaa edilmeli ve buralara kadrolu öğretmen ataması sağlanmalıdır.”

* Öğretmenlerin kendi görev tanımları dışındaki filyasyon, denetim ekipleri vb. işlerde görevlendirmeleri derhal sonlandırılmalıdır.

ÖĞRENCİLERE TABLET SAĞLANMALI

* İmkanı olmayan bütün öğrencilere en kısa zamanda tabletleri sağlanmalı, verilen internet kotaları canlı derslerde geçerli olmalıdır.

* Resmi ve özel tüm okul öncesi eğitim kurumlarının (ana sınıfı, anaokulu, uygulama sınıfları) haftada 5 gün yüz yüze eğitim uygulamasına son verilmelidir.

* Özel eğitime muhtaç öğrencilerin yüz yüze eğitim uygulaması sonlandırılmalı, okul öncesi ve özel eğitim emekçilerinin ve öğrencilerin hayatı tehlikeye atılmamalıdır.”

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi