Diyarbakır esnafı: Perişanız!

Salgın ve ekonomik krizden dolayı zor günler geçirdiklerini anlatan Diyarbakır esnafı, perişan hale geldiklerini belirterek, kepenkleri indirmelerinin an meselesi olduğunu söyledi.

Haberler 07.01.2021 - 00:40 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakrn en ilek yerlerinden biri olarak bilinen Kayapnara bal Diclekent semtinde bulunan yaklak 150 i yeri pandemi ve ekonomik krizden dolay zor günler yayor. yerleri kapal olduu için yüzlerce çalan da isiz kald.

KEPENKLER NDRECEZ

Salgndan en çok etkilenen ve istenilen ekilde destek alamadklarn belirten kafe, lokantalarn iletme sahipleri, sadece paket servislerle ilerinin dönmediini söyledi. Elektrik, su, doalgaz, kira ödemelerini borçlanarak karlayabildiklerini anlatan i yeri sahipleri, salgnn devam etmesi ve kendilerine gerekli destein verilmemesi halinde, i yerlerinin kepenklerini indireceklerini belirtiyor.

8 AY KAPALI KALDI

Diclekentin merkezi bir yerinde 15 yldr kahvalt salonunu ileten Sezer Turul, pandemi gerekçesiyle i yerinin 8 ay boyuncu kapal kaldn söyledi. Salgn sonrasnda iyerinde çalan 15 kiinin iten ayrldn dile getiren Turul, yaadklar onca sorunlara ramen hükümetten hiçbir ekilde destek alamadklarn da aktard.

PERANIZ

Turul, ten ayrlmak zorunda kalan ve imdi evinde oturan arkadalarmz maa alamyorlar. Hiçbir destek ve bir katk yok. Arkadalarmz elektrik ve su faturalarn hatta ev kiralarn ödeyemiyorlar, erzak ihtiyaçlarn karlayamyor. Dükkn kapal olmasna ramen kira ödüyorum. Mülk sahipleri kiralarn istemekten geri durmuyor. Devlet dükknlarn elektrik ve su parasn da istiyor. Paket servis adnda bir eyler yapmaya çalyoruz ama bugün evinde oturan insanlar hangi parayla paket servis isteyecek. Evinde oturanlar zaten çalmyorlar. Bu süreç böyle gitmeye devam ederse dükkn kapatacaz. Ben yaadklarm biraz da yumuatarak söylüyorum ama herkes perian aslnda ifadelerini kulland.

BR IIK GÖREMYORUZ

Esnaf olarak yaadklar skntlar nedeniyle iktidardan talepleri olduunu ancak beklentilerinin gerçekleeceine inanmadn dile getiren Turul, nsan bir k görürse talepte bulunur. Bir k görmediimiz içinde taleplerimiz de sadece azmzdan çkm olacak dedi.

Kafe iletmecisi Cafer Tayinlamak, i yerini pandemiden dört ay önce açtn fakat sokaa çkma yasaklarnn balamasyla çok zor günler geçirdiklerini söyledi. yapamamalarna ramen elektrik, su ve kiralarn ödeyemeye devam ettiklerini vurgulayan Tayinlamak, i yerinin kapal olmasndan dolay da 13 çalannn iine son vermek zorunda kaldn ifade etti. Tayinlamak, Biz de eve gönderdiimiz içiler gibi isiziz. Herhangi bir destekte almadk bugüne kadar. 1 milyonun üzerinde buraya masraf ettim. Eer masrafm karlayamazsam nasl yaparm. Esnafa yardm yaplmas gerekiyor diye belirtti.

DLN KEM YOKTUR

Lokanta sahibi Adem Deer de, yaptklar paket servislerle ilerinin dönmedii dile getirdi. Üç ubelerinin de olduunu anlatan Deer, 40 kiinin çalt i yerinde imdi 15 kiinin çaltn söyledi. Yardm yapyoruz söylemlerine tepki gösteren Deer, Dilin kemii yoktur. Söylüyorlar ama ortada bir ey yok. Kira yardm yapsalar ve içilere yardm etselerdi iyi olurdu. Bugün her bir dükknlarnda çalan içilerin ve dükknlarn giderleriyle beraber aylk 7 bin TLyi buluyor. Borçlar e dosttan alp vermeye çalyoruz. Bir devlet vatandana sahip çkmal. Yardmlar hep zenginlere yaplyor, fakirler ise dibe vuruyor. Sadece bu iki ay da 30 bin TL zarar ettik. Devlet bana bu 30 bin TLyi tahsil eder mi? Dükkn sahipleri de kiralarn istemeye devam ediyor. Kira yardm yapacan söylüyor ama yapmyor. Nereye gitsek kap yüzümüze kapanyor dedi.

40 K SZ KALDI

Pandemiden önce ilerinin iyi olduunu ancak pandemi ile birlikte neredeyse sipari alamadklarn anlatan tatl imalat yapan Mehmet Altunbay, yaadklar ekonomik zorluklardan dolay 40 içisinin iten ayrlmak zorunda kaldn dile getirdi. Altunbay, Allahtan mülk bizim yoksa imdi kesinlikle batmtk. Bugüne kadar birikmilerimizi yedik. Ama hazra da m dayanr, o da tükenecek. Salon kapand zaman içilerimin yüzüne bakamadm. O gün buras yas gibiydi. çünkü yllarca burada ekmek yediler ve biliyorum i bulamayacaklard. Kimseden yardm alamadk. çilerin ald isizlik maa var ama o maata kime yeter ki. Madur olan çok insan oldu diye konutu.

Ana Sayfaya Git